Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ppopcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Posledné dva týždne pripomínajú foyery slovenských multiplexov kiná počas Letného filmového festivalu pracujúcich v rokov osemdesiatych. Plné kino, ľudia, čo neboli v kine dvadsať rokov, sa čudujú sa novým pomerom, dráždia ich predražené pukance, príliš hlasný zvuk v sále, trailery na samé americké braky. Veru, takú inváziu slovenské kiná nezažili, odkedy do nich na púť vyrazili zástupy veriacich pozrieť sa, ako Mel Gibson umučí Jamesa Caviezela predstierajúceho, že je Kristus.

I teraz sa prišlo na film s výrazným hlavným hrdinom, akurát sa nemučí, zato sa dosť pije a mudruje o živote. To sa do kín vrátil Bohumil Bohouš Stejskal v pokračovaní asi najpamätnejšieho filmu raných deväťdesiatych rokov. Dědictví 2 sa volá, a jeho podtitul – Kurva ne neříká, je jasným signálom, aký šport sa tu ide hrať. Stará dobrá česká komédia, ľudová, ale s presahom, žiadny Troška, toto bude o ligu vyššie, predstaviteľ hlavnej úlohy a scenárista Bolek Polívka nie je žiadne béčko.
Prvé Dědictví bolo svojho času odbornou kritikou najnenávidenejším českým filmom, v priamej úmere k tomu, ako sa na ľuďoch podpisoval. Akoby jeho režisérka Věra Chytilová zradila každý svoj umelecký ideál a nakrútila brak pre najširšie masy. Dnes už nie, dnes už na prvé Dědictví nikto nepovie krivého slova. Diváci ho konštantne milujú, nakoniec, preto teraz všetci prišli do kina na dvojku a na milosť jednotku vzala i kritika, z Dědictví je zrazu film, ktorý dozrel a ktorý ako jediný kriticky reflektuje svoju dobu.
Dnes sa situácia až absurdne opakuje, v kinách opäť nadšené davy, a kritika a vôbec, celá tá odborná kultúrna verejnosť, či ako tých ľudí nazvať, zovretí v šíku nevôle nadávajú, že Dědictví 2 je ale fakt strašne zlý film. Vykalkulovaný a tak. Niežeby nebol, je, presne ako jednotka, len sa trochu bojím, že o pár rokov, presne ako v prípade jednotky, už nikto nenájde odvahu stáť si za svojím.   

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite