Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

N ako Negro

.yoani Sánchez .časopis .klub

Práve sa narodilo a za pár hodín dostane bábätko nové meno, ubehne pár dní a rodičia dostanú rodný list a k nemu „malú kartičku“. Bez tejto identifikačnej kartičky nemôžete takmer nič. Rodina sa nedostane k tovarom na prídel, nemôže zapísať svoje dieťa do školy, dostať zamestnanie, cestovať diaľkovým autobusom medzi jednotlivými kubánskymi provinciami alebo si ani odložiť svoje veci do úschovne. Túto malú kartičku potrebuje každý Kubánec každý jeden deň svojho života. Hore na kartičke je kód – jedinečná kombinácia jedenástich cifier. Na tom malom kuse papiera sú zapísané dočasné aj geografické údaje, a okrem iných vecí sa tam nachádzajú aj určité fyzické detaily.

Vyzerá to ako jedno samostatné písmeno, napísané na zadnej strane identifikačnej kartičky, ale je to niečo viac. Je to iniciálka, ktorá označuje farbu pleti. Táto spoluhláska klasifikuje každého z nás, rozdeľuje nás do skupín a označuje, k akej rase patríme. Napriek opakovaným výzvam, aby sa skončila diskriminácia, kubánsky občiansky register stále každého občana rasovo kategorizuje. Spolu s dátumom narodenia, uvedením adresy, je výslovne špecifikované, či je dotyčný biely, miešanec, alebo čierny. Podľa toho sú priradené písmená B (Blanco alebo biely), M (Mestizo alebo miešanec) alebo N (Negro alebo čierny). V národe, ako je ten náš, kde došlo k toľkému miešaniu rás, závisí výsledné zaradenie často od subjektívneho rozhodnutia úradníka. Žiadať vypustenie jedného písmenka z dokladov sa môže zdať triviálne, najmä medzi toľkými inými prioritami, kde sa domáhame toľkých práv a žiadame skončiť toľko nespravodlivostí, ale nie je to tak. To jedno písmeno neznižuje význam. A to aj preto, že na dokumente je fotografia, kde možno vidieť fyzické črty jej držiteľa.
Žiadny občan by nemal byť hodnotený podľa farby pleti, ale kategorizovaný podľa pigmentu. Takáto byrokratická zastaranosť sa podobá skôr na väzenské záznamy než občiansky register. Nejde o melanín, ale o princíp.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite