Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Gender po francúzsky Niektoré slovenské genderové bitky sa vedú aj v ďalších európskych krajinách. Príkladom bol už list slovenských biskupov, ktorý sa venoval genderu. Podobné listy sa v priebehu niekoľkých týždňov čítali vo viacerých európskych krajinách, napríklad v Poľsku či Španielsku.

Najnovším príkladom je spor o učebnice vo Francúzsku. „Dosť!“ povedal minulý týždeň francúzsky politik Jean-François Copé, ktorý je momentálne predsedom hlavnej pravicovej strany UMP vo Francúzsku a žiadal stiahnutie týchto učebníc. Reagoval tak na verejnú kritiku, ktorú nové učebnice pre francúzske deti vyvolali. Učebnice nesú názvy ako Jean má dve mamy, Otec nosí šaty alebo Všetci donaha!. Učebnice sa objavili krátko po spustení vládneho programu ABCD rovnosti, ktorý má bojovaťproti stereotypom v duchu tejto ideológie. Kritiku vyvolali najmä medzi katolíckymi a moslimskými občianskymi združeniami. Kritici dokonca vyhlásili jednodňový štrajk, v ktorom navrhovali, aby sa deti nezúčastnili na školskom vyučovaní.
.jd

Českí a moravskí biskupi požiadali pápeža Františka, aby prijal odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Oznámil to ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz. Urobili to počas návštevy v Ríme na stretnutí s pápežom Františkom.
Zo sýrskeho mesta Homs, ktoré je pod kontrolou rebelov, ale obkľúčené vládnymi jednotkami, bolo evakuovaných asi 1 500 ľudí. Občianska vojna v Sýrii pokračuje, režimné jednotky boli obvinené z použitia konvenciou OSN zakázaných kazetových bômb.
José Manuel Barroso sa zapojil do britskej diskusie o nezávislosti Škótska. Členstvo Škótska v EÚ by bolo podľa neho „veľmi ťažké, ak nie nemožné“. Briti Škótov varovali, že nebudú môcť používať libru, Škóti úder vrátili, že nesplatia Londýnu pôžičky.
Česká vláda na čele s premiérom Bohuslavom Sobotkom získala dôveru v parlamente, získala 110 hlasov. Rozprave o programovom vyhlásení vlády dominoval prezident Miloš Zeman, minister financií Andrej Babiš a z opozície jeho hlavný kritik Miroslav Kalousek.

Osobnosť: Radoslaw Sikorski/
Poľský minister zahraničných vecí je jedným z najaktívnejších politikov v celej Európe, reagujúcim na dianie v Ukrajine. Keďže EÚ musí v budúcnosti voči Kyjevu robiť podstatne viac, je to dôkaz, že by bol dobrým ministrom zahraničných vecí EÚ.

Antiosobnosť: Viktor Janukovyč/
Napriek dohode z piatka, kde sa ukrajinský prezident rozhodol ustúpiť opozícii, zaviazal sa usporiadať nové prezidentské voľby a vrátiť sa k ústave z roku 2004, tento muž nesie zodpovednosť za vraždenie a neschopnosť čeliť tlakom z Ruska.

Citát/
Viktor Janukovyč : „Vyhlasujem, že usporiadam mimoriadne prezidentské voľby.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite