Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Zmeny v justícii Smer minulý týždeň predstavil opozícii svoje návrhy na zmeny v justícii. Predseda parlamentu Pavol Paška pri tejto príležitosti vyhlásil, že chce byť politickým garantom týchto zmien a pokúsi sa pre ne získať potrebných deväťdesiat hlasov v parlamente.

Smer chce, aby v budúcnosti predsedu Súdnej rady menoval prezident spomedzi dvoch kandidátov, ktorých mu navrhne šéf Ústavného súdu. Táto funkcia by zároveň mala byť oddelená od postu predsedu Najvyššieho súdu. Súdna rada by tiež mala získať kompetenciu kontrolovať spoľahlivosť sudcov prostredníctvom bezpečnostných previerok, ktoré by robil Národný bezpečnostný úrad.
Opozícia sa k návrhom vládnej strany zatiaľ stavia skôr skepticky. „V tejto podobe má návrh toľko rizík, že si podporu neviem predstaviť,“ povedala exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Tá zároveň chce, aby sa parlament zmenami zaoberal až po prezidentských voľbách. „ Dnes je to súčasť kampane a nie je dobré, aby sa justícia stala obeťou kampane.“
.jm

Najvplyvnejší človek televízneho prostredia – generálny riaditeľ TV JOJ František Borovský – ukončil svoje pôsobenie v tejto súkromnej televízii. Borovský stál za vzostupom televízie, ktorá začínala atakovať aj lídra na televíznom trhu Markízu.
V poslednom čase sa však TV JOJ pod jeho vedením prestávalo dariť a televízia pôsobila bezradne.
Slovenská republika je pripravená prijať niekoľko sto migrantov, ak by potrebovali ochranu, vyhlásil premiér Robert Fico k vývoju na Ukrajine. Slovensko však zatiaľ nezaznamenalo vyšší počet žiadostí o víza. Ukrajinská opozícia požiadala o zdravotnícku pomoc.
Prezidentský kandidát Milan Kňažko zaútočil na svojho súpera Andreja Kisku za to, že odmieta diskusie. Krajinu nemožno riadiť z bilbordov, tvrdí Kňažko. Kiska odkázal, že sa rád zúčastní na každej diskusii, kde bude aj pán Fico, eventuálne pán Procházka ako relevantní kandidáti pre druhé kolo.
Vláda zastavila návrh na vznik novej súkromnej vysokej školy s názvom Vysoká škola filmovej tvorby a multimédií.

Osobnosť: Ladislav Kaboš/
O jeho dokument Všetky moje deti je v kinách veľký záujem. Známy farár zo Žákoviec Maroš Kuffa v ňom ukazuje slovenským Rómom, že sa dá žiť aj bez eurofondov či štátnych dotácií. Film sa vyhýba štylizácii, život Rómov zobrazuje distingvovaným spôsobom.

Antiosobnosť: Vladimír Vůjtek/
Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie vyšiel s farbou von, keď po neúspešnom vystúpení nášho tímu na olympiáde priznal, že nominácia nebola len jeho vec. Zdá sa však, že neurobil všetko pre to, aby urovnal spor medzi Zdenom Chárom a Miroslavom Šatanom.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite