Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Lego valcuje svet. Niežeby ho niekedy nevalcovalo, ale nad tým, čo sa deje dnes, zostáva rozum stáť. A z údivu, samozrejme, nevychádzajú najmä nezasvätení pozorovatelia, ktorí dávno zabudli, koľko času v detstve s tou stavebnicou strávili. Stále platí, že kocky dokážu ľudské mláďa previesť celým detstvom, od plienok až k puberte, avšak úzko špecializované stavebnice sa už nesústreďujú len na vek, ale aj na záujmy toho-ktorého decka. Nemocnice, policajti, hrady, piráti, vesmír, a tak ďalej, tematických okruhov je toľko, že ten svoj si dokáže vybrať každý. Aj dievčatká, pre ktorých sety vyzerajú ako zmenšené Barbie domy, len bez toho sexistického odoru.

Špecializované sety kopírujúce aktuálne popkultúrne fenomény. Harry Potter, Pán Prsteňov, Hobit, Hviezdne vojny, Princ z Perzie, Piráti z Karibiku, komiksoví superhrdinovia vydavateľstiev DC a Marvel, Ninja Korytnačky, Osamelý jazdec a azda by sa dalo pokračovať až tam, kde už Lego nie je hračkou pre deti, ale hlavne pre dospelých, ktorí sa svojej obľúbenej stavebnice jednoducho nechcú vzdať.
Mnohé naznačil už v roku 1996 unikátny koncept poľského výtvarníka a konceptuálneho umelca Zbigniewa Liberu, ktorý vytvoril sady Lego Holocaust. Veľmi silné a strašidelné zároveň, príklad moderného konceptuálneho umenia, ktoré skutočne má zmysel. Nevinná hračka zaťažená všetkou vinou sveta. Prekvapením bolo, že Libera svoj koncept nevytvoril firme natruc, ale v spolupráci s ňou. Akoby si tí veľkí zlí nadnárodní koncernisti, kapitalisti prvého rangu, chceli zlepšiť imidž, či čo. A robia to ďalej. Lebo ak je tejto korporácii čosi vlastnejšie, ako iným korporáciám, tak je to čosi, čo z nedostatku iných slov neviem nazvať inak ako svedomie. Alebo pokora.
Stále totiž tvoria nové a nové úžasné hračky. Ich videohry napríklad, nielenže ťažia z príťažlivosti značky samotnej a príslušnej popkultúrnej licencie, ale samy osebe sú vynikajúce. Presne ako film, ktorý sa od 6. 2. premieta aj v našich kinách. LEGO film, neuveriteľne zábavný, ak naň ide človek s deťmi, neuveriteľne bystrý, ironický až múdry, ak sa naň díva dospelým okom. Kusisko poctivej roboty, je strašne ťažké nemať ich rád.      

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite