Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

NETREBA PÍSAŤ: Odkazovač pre negramotných a lenivých
Komu by sa už dnes chcelo vypisovať lepiace papieriky s odkazmi ako „Odišla som k matke, v mrazničke máš guláš,“ alebo „Tie tri pivá v hornom boxe sú moje, ak ich vypiješ, tak ťa zabijem“ prípadne vyznanie lásky či suchý nákupný zoznam? Namiesto farebných lepiacich papierikov si môžete zadovážiť magnetický odkazovač na chladničku či tabuľu menom Hi! Magnetic Voice Recorder. Odkazovač je schopný nahrať desaťsekundový odkaz, je vytvorený z mäkkej silikónovej gumy, dostupný v sýtej červenej a modrej, 8,5 x 6,2x1cm veľký, s batériou, ktorá sa nedá vymeniť, ale výrobca sľubuje, že vydrží veľmi, veľmi dlho. Môžu ho používať aj malé negramotné deti, ale pri nešetrnom zaobchádzaní odkazovač svoju batériu nemá asi veľkú šancu prežiť. Kúpite ho za 16 eur v internetovom obchode firebox.com.

TREBA NAHRADIŤ: Solárne panely za sklenenú guľu
Nevzhľadné, obrovské, od počasia závislé a finančne nákladné fotovoltaické panely na zachytávanie slnečnej energie by mohla nahradiť oveľa krajšia a elegantnejšia sklenená guľa Rawlemon, ak sa jej, pravda, do konca februára podarí získať dostatočné množstvo prostriedkov na výrobu cez štartovací portál Indiegogo.  Rawlemon je vlastne jedna obrovská lupa, ktorá zhromažďuje rozptýlené slnečné svetlo z rôznych uhlov, láme ho a zacieľuje na miniatúrne panely. Rawlemon, ktorý je vynálezom a výtvorom nemeckého architekta Andrého Broessela, umožňuje vďaka sústredenému svetlu zmenšiť plochu solárneho panelu na percento jeho pôvodnej plochy, pričom samotný panel nemusí sledovať pozíciu Slnka. Kto nemá 6 000 dolárov, aby projekt podporil a aby si zaobstaral veľkú beta-testovaciu guľu, môže si objednať v špeciálnej edícii za necelých 500 dolárov miniaturizovanú verziu na nabíjanie svojho mobilu.

TREBA PIŤ: Zdravé pivo pre športujúce telo
Aj keď doktor Okruhlica tvrdí, že už jedno pivo denne môže človeku spôsobiť obrovský zdravotný problém (rakovina, zvýšený krvný tlak a iné), a to ani z neho nemusí byť alkoholik, kanadské pivo Lean Machine Ale chce byť, naopak, veľmi zdravým nápojom, vhodným najmä pre športovcov. Je kvalifikované ako light verzia svetlého ležiaka, s obsahom alkoholu 0,5 %, teda spadá ešte do kategórie nealkoholických nápojov s množstvom antioxidantov a elektrolytov, ktoré pomôžu telu zotaviť sa zo športového výkonu a doplniť dôležité živiny. Plechovka obsahuje len 77 kalórií, sedem rôznych vitamínov a sedem gramov bielkovín. Nápoj je bezlepkový a údajne posilňuje imunitný systém.  Zatiaľ sa dá predobjednať na ochutnanie len v rámci Severnej Ameriky, 24 plechoviek za 150 dolárov, takže slovenskí športovci si musia doplniť energiu menej zdravou verziou.

TREBA SI VYCHUTNAŤ: Klobásový festival v Sládkovičove
Záujmové miestne kluby nemusia byť len športové, umelecké či zberateľské. V západoslovenskom meste Sládkovičovo existuje napríklad Klobáskový klub a ten spolu s ďalšími dobrovoľníkmi, miestnymi podnikateľmi, klubom seniorov aj školskou jedálňou organizuje na túto sobotu už siedmy ročník Medzinárodného klobásového festivalu. Minulý rok súťažilo v dvoch kategóriách – pečených a suchých klobás – až 26 družstiev, uvidíme, aká účasť bude tento rok. Favoritmi sa nepochybne cítia byť domáci, ktorí sa hrdia predkami z Békešskej župy v Maďarsku, preslávenej práve výrobou klobás. Pre návštevníkov sú okrem sledovania súťažných družstiev pri práci pripravené aj ďalšie zabíjačkové špeciality, tradičné šišky, varené víno a neodmysliteľný kultúrny program. Fašiangy sa nám pomaly končia, čoskoro príde predveľkonočný pôst, treba sa ísť ešte prevetrať, zabaviť a dobre najesť.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Western, to nie je len Divoký západ
Keď sa povie western, nemusí to automaticky znamenať Divoký západ, ostatné atribúty sú rovnako dôležité. Taký kovboj a kôň, ale i sofistikovanejšie znaky westernu, princíp osobnej cti povýšený nad pravidlá vonkajšieho sveta napríklad. A film režiséra a scenáristu Sydneyho Pollacka Elektrický jazdec (The Electric Horseman, 1979) je práve takýmto westernom. Predstiera síce, že je romantickou drámou, avšak príbeh bývalého jazdca rodea, ktorý sa rozhodne oslobodiť trpiaceho koňa, nás nenechá na pochybách, že western sa môže odohrávať aj v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Navyše sa tu okrem kovboja alkoholika objavuje veľká zlá korporácia a krásna investigatívna reportérka v síce predvídateľnom, ale nie banálnom príbehu, ktorý pointuje vynikajúce herecké obsadenie. V hlavných úlohách totiž uvidíme Roberta Redforda a Jane Fondovú. Sobota, 22. februára, ČT 1, 00.05.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite