Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Privoláme jar

.peter Bigoš .časopis .lifestyle

Ak chceme, aby sa nám v marci zazelenalo, treba si už teraz zašpiniť prsty. Premeňme svoje byty a domy na skleník, vybehnime aj do záhrady, postarať sa o stromy a kríky. Čaká nás odmena minimálne pre tri zmysly: zrak, čuch a chuť.

Áno, ja viem, veď zima ešte ani poriadne nezačala, ale mne sa už cnie za prácou vonku, vôňou kvetov a byliniek zo záhradky. Vo februári sa totiž správni záhradkári prebúdzajú zo zimného spánku, lebo platí, že jar aj leto sa s obľubou škodoradostne pýtajú, čo sme robili v zime. Keby nám zasa počasie chcelo nabúrať plány a vysmievalo sa snehovou chumelicou začiatkom apríla, ako to bolo minulý rok, my sa môžeme spoza okna s vykvitnutými kvetmi a čerstvou zeleninou smiať naspäť. Ak si to včas zariadime! .pre byty aj domy: Prineste jar do vnútra!
U nás doma sme si vytvorili na privolávanie jari tradíciu. Konáriky stromov alebo kríkov si necháme zakvitnúť vnútri vo váze. Je to jednoduché. Konáriky si nastriháme na požadovanú dĺžku a vo váze s vodou položíme na svetlé miesto. Vodu pravidelne vymieňame, zakvitnuté konáriky tak vydržia nielen dlhšie, ale aj vyženú nové korienky. Na jar ich môžeme posadiť do kvetináča alebo do záhrady a máme novú rastlinu! Výber stromov a krov na tento účel je naozaj široký. Vŕba rakytová, jabloň, hruška, čerešňa, z kríkov drieň obyčajný alebo biely, zlatovka alebo hamamel jarný. Konáriky zakvitnú približne za dva týždne a potešia nielen farbami, ale aj vôňou.
Pokračujeme ďalším oklamaním prírody – rýchlením jarných cibuľovín. Narcisy, tulipány alebo modrice sa sadia už na jeseň, aby najskôr prešli obdobím pokoja a na jar krásne vykvitli. Že ste to nestihli? Nevadí! Ešte stále môžete susedov dobehnúť za oknami svojho domu! Najlepšie sa to podarí s cibuľami hyacintov. Pozor, prvý krok nie je namočiť ich do vody! Cibuliam najskôr imitujeme zimu. Odporúčam aspoň na 4 dni cibule umiestniť v tmavých priestoroch s teplotou okolo 5-10 stupňov. Až potom ich dáme na svetlé miesto do pohára s vodou, tak, aby boli stále namočené len korienky. Alebo ich umiestnime do črepníka, kde stačí, aby boli do substrátu ponorené iba spodné časti cibúľ. .vysievame a recyklujeme obaly
Kým zakvitnuté konáriky a cibule moja žena miluje, plné parapety téglikov od jogurtov nenávidí. V túžbe po vlastnej čerstvej petržlenovej vňati, bazalke, pažítke či špenáte však vydrží aj tento neestetický interiérový doplnok. Vo februári totiž robíme aj výsev zeleniny, byliniek a letničiek. Ak máte s plastovými nádobkami po jogurtoch tiež problém, môžete na výsev použiť aj črepníky, ktoré by rovnako ako tégliky mali mať v spodnej časti drenážne dierky na odtok prebytočnej vody. Výhoda téglika je tá, že sa z nich môžu rastlinky presádzať bez poškodenia koreňov. Z toho istého dôvodu je praktické vysievať do papierových plátov na vajíčka alebo do roliek od toaletného papiera. Vtedy presádzame priamo s papierom, ktorý sa potom v pôde rozloží. Odporúčam kúpiť si štartovací výsevný substrát. Je lepší ako zemina zo záhrady, ktorá môže obsahovať veľa burín alebo zárodky chorôb. Substrát udržujeme vlhký a prebytočnú vodu vylievame, aby novovytvorené korene nezačali odhnívať. Semiačka potrebujú na rast veľa svetla a teplo. Ak máte na parapete chladno, môžete nádobky zvrchu prikryť mikroténovým vrecúškom s malými otvormi na prívod vzduchu zvrchu.
Na uľahčenie klíčenia alebo pre lepší výsledok môžeme použiť aj špeciálne rašelinové tablety alebo zakoreňovače. Rašelinové tablety sa najskôr zalejú vodou, aby napuchli a do štrbiny v strede sa umiestni semeno alebo mladá rastlinka. Rovnako ako substrát, aj tablety udržujeme vlhké. Výbornou pomôckou sú zakoreňovače. Umožňujú prerastanie koreňov – vlásočníc a pri presádzaní dochádza k minimálnemu poškodeniu rastlín, čo je dôležitou podmienkou na ich ďalšie prežitie.
Výsev je dobrý spôsob, ako zapojiť deti a spraviť si doma praktickú výučbu prírodovedy. Ako rastlinka rastie na povrchu a ako sa zväčšujú jej korene pod ním, deti uvidia, keď vysejeme mrkvu do PET fľaše. Odstrihneme vrchnú časť s hrdlom, zaplníme substrátom, vysejeme semená a pravidelne zavlažujeme. Mrkve síce trvá aj dva týždne, kým začne klíčiť, no ak budú deti trpezlivé, môžu sledovať, ako im rastie budúca úroda doslova pred očami.
Ak ide všetko podľa plánu a nádobky sa zazelenajú, pamätáme na to, že okrem svetla, tepla a vody potrebujú rastlinky aj priestor. Tie v črepníkoch popretrhávame a tie v malých nádobkách presadíme do väčších. Von presádzame, a ku klasickým interiérovým doplnkom sa vrátime až po 15. máji. .vybehnite do záhrady!
Nemyslite si ale, že záhradníčenie vo februári je len o teple domova. Ak máte ovocné stromy, poriadne sa oblečte, nachystajte nožnice a rebrík, a keď sa skončia posledné silné februárové mrazy, vybehnite do záhrady! Ako jeden z prvých úkonov totiž robíme zimný (respektíve predjarný) rez ovocných drevín. Striháme najmä jadroviny – jablone a hrušky, ale aj egreše alebo ríbezle. Kôstkoviny ako marhule a broskyne sa strihajú v lete po zbere úrody. Ak ste to však minulý rok nestihli, môžete strihať aj vo februári, ale nie je to ideálne obdobie.
Zimný rez má niekoľko spôsobov, základné sú výchovný, zmladzovací alebo tvarovací. Výber spôsobu závisí od toho, aký starý je strom, či bol pravidelne udržiavaný a dôležitý je aj jeho zdravotný stav. Základné pravidlá strihov sú síce celkom jednoduché, ale je lepšie túto prácu prenechať odborníkovi. Ten vie lepšie vedieť posúdiť, aký typ rezu váš strom potrebuje. Ak sa chcete predsa len zahrať na Mičurinov, odbornej literatúry je dostatok, prípadne na internete nájdete aj videá s návodom, ako na to. Vo všeobecnosti je postup taký, že najskôr odstránime poškodené alebo odumreté konáre. Poškodené striháme aspoň dvadsať centimetrov nižšie od poškodenej časti do zdravého dreva. Následne odstránime konáre, ktoré rastú do vnútra koruny, zbytočne ju zahusťujú a bránia svetlu dostať sa k listom a plodom vo vnútornej časti. Pokračujeme konkurenčnými konármi. Sú to tie, ktoré vyrastajú z rovnakého miesta oproti sebe a navzájom si konkurujú či už príjmom živín alebo svetla. Konáre rastúce smerom kolmo hore majú obyčajne oveľa nižšie nasadenie kvetov ako tie, ktoré rastú viac vodorovne, preto ich tiež môžeme odstrániť. Kvôli svetlu tiež odrežeme konáre, ktoré sa križujú. Zbytočne zahusťujú korunu a ešte si aj navzájom tienia.
Ak si striháte stromy bez odbornej pomoci, platí, že menej je viac. Každý strih má totiž výrazný vplyv na rýchlosť a smer rastu a úrodu v danom roku. Kým pri poškodení koreňov stromy starnú a spomaľuje sa ich rast, pri strihu nadzemných častí sa rastliny zmladzujú. To znamená, že čím väčší je zásah do koruny stromu, tým rýchlejšie bude rastlina v tom istom roku rásť. To však nie je vždy žiaduce. Silnejší rast ovocných stromov znamená oveľa nižšie nasadenie kvetov, a tým pádom aj nižšiu úrodu.
Poslednú zimu by sme skôr mohli nazvať predĺženou jeseňou. Dlhotrvajúce teplé počasie bude mať za následok premnoženie škodcov a zvýšený výskyt chorôb v ovocných sadoch a záhradách. Preto začneme sezónu predjarným postrekom ovocných a okrasných stromov a kríkov. (Pri ovocných stromoch platí, že najprv robíme zimný rez a až potom postrek.) Ideálny čas na postrek je bezvetrie a suchšie počasie aj po aplikácii, aby sa postrek nezmyl dažďom. Postrek sa opakuje približne po dvoch týždňoch, kedy sa zničia aj tie formy škodcov, ktoré neodstránila prvá aplikácia. Prípravky na postrek uvádzajú aj, aká má byť ideálna teplota ovzdušia. Postreky sa robia, keď sú teploty nad nulou, ale mali by sme to stihnúť do pučania.
To je dlhý zoznam robôt, čo poviete? Tak koniec vylihovaniu, dočítajte ešte .týždeň a šup do práce!
Autor je spolupracovník .týždňa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite