Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

To je odvaha!

.yoani Sánchez .časopis .klub

Reinaldo o svojej práci novinára pre štátne periodikum veľmi nehovorí. Keď už, pôsobí pritom zmiešaným dojmom sklamania a istej útechy. Sklamania preto, že sa cíti zodpovedný za produkovanie mnohých stereotypov, s úľavou preto, že keď ho vyhodili z novín Juventud Rebelde (Revoltujúca mládež), stal sa slobodným človekom. Keď už spomína, prominentné miesto v jeho spomienkach má časopis Cuba Internacional, kde pracoval takmer pätnásť rokov.

Vytvorili sme si doma celú jednu kategóriu správ, ktorú voláme podľa tohto časopisu. Keď hovorí napríklad redaktor v televízii o zázračnej výrobe v továrni na batérie bez toho, aby vôbec povedal, koľko sa tých batérii vyrobí, pozrieme sa s Reinaldom na seba a povieme si, je to štýl časopisu Cuba.
Mayerín, na rozdiel od Reinalda, práve absolvoval fakultu sociálnej komunikácie. Občas mi zavolá z telefónnej búdky, aby mi porozprával o svojom poslednom článku na internetovej stránke, s ktorou spolupracuje. „Všimla si si, čo som dokázal prepašovať do tretieho riadku druhého odseku?“ Tak sa idem pozrieť na odvahu môjho kamaráta novinára a zistím, že namiesto oslovenia „náš milovaný a neporaziteľný vrchný veliteľ“ napísal iba Fidel Castro. Tomu hovorím odvaha!
Niekoľko generácií novinárov muselo čeliť cenzúre, propagande a klaňať sa moci. Naše národné noviny hanebne prikrášľujú realitu, píšu o falošných úspechoch s chybnými a nadsadenými správami o Kube. Ak tieto deformácie zanechávajú horkú pachuť medzi divákmi a čitateľmi, pre novinárov sú následky omnoho horšie.
Novinári končia tak, že zapredajú svoje slovo, aby sa nedostali do problémov alebo tak získali nejaké výhody. Dôsledkom je, že spoločenská prestíž novinárov je deň čo deň menšia a tlač sa stáva nástrojom politickej dominancie. A tak novinár, ktorý ako dieťa sníval o tom, že odkryje veľký škandál, sa buď prispôsobí, alebo musí zmeniť prácu, buď bude prikrášľovať realitu, alebo ho mocní označia za bývalého novinára.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite