Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Predaj Telekomu Premiér Robert Fico sa s väčšinovým nemeckým vlastníkom Slovak Telekomu dohodol na priebehu privatizácie zvyšného 49-percentného štátneho podielu. Upozornil na to predseda strany Nová väčšina Daniel Lipšic. Ministerstvo hospodárstva potvrdilo, že k podpisu dohody s Deutsche Telekom došlo.

Dokument sa týka priebehu oceňovania podielu, ktoré má vykonať privatizačný poradca, a tiež procesu predaja. Deutsche Telekom má na zvyšný podiel predkupné právo. O jeho prípadnom využití chce uvažovať, až keď bude jasná cena. Slovensko by v prípade nevyužitia predkupného práva zo strany nemeckého partnera chcelo privatizovať zvyšný podiel cez burzu. Predstavitelia Novej väčšiny to považujú za dymovú clonu. Utajený podpis dohody podľa Lipšica naznačuje netransparentnosť privatizácie. Vyzval teda premiéra, aby memorandum, uzavreté s Nemcami, zverejnil. To však ministerstvo hospodárstva podmieňuje súhlasom od Deutsche Telekom. Robert Fico v minulosti vystupoval ako ostrý kritik privatizácie štátnych podnikov.
.lk

Premiér Fico čelil pre kauzu emisie odvolávaniu v parlamente. Vyslovenie nedôvery iniciovali KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS. Za Ficov pád hlasovalo 49 zo 128 prítomných poslancov, čo znamená, že Fico ostáva premiérom.
Matica slovenská má finančné problémy. Aby mohla vyplatiť mzdy, musela si požičať peniaze. Šéf Matice povedal, že pôžička nie je od finančnej inštitúcie.
Na zozname podporovateľov Roberta Fica sa objavili aj čierne duše, teda ľudia, ktorí nedali súhlas, aby boli zverejnení medzi oficiálnymi podporovateľmi premiéra. Niektoré mená po zverejnení prípadu zo zoznamu vypadli.
Pracovníci Rozvojového programu OSN presvedčili Slovensko, aby sa eurofondy posielali najmä do rómskych osád. Doteraz často končili aj tam, kde nebol vážny problém s rómskym etnikom.
Zatiaľ jediným kandidátom na post šéfa špeciálnej prokuratúry je Dušan Kováčik, ktorý túto inštitúciu riadil aj doteraz. Špeciálneho prokurátora volí parlament na návrh generálneho prokurátora. Prokuratúre pod jeho vedením sa nepodarilo vyriešiť žiadnu väčšiu politickú kauzu.

Osobnosť: Anastasia Kuzminová/
Slovenská reprezentantka ruského pôvodu získala zlatú medailu v rýchlostných pretekoch biatlonistiek na zimných olympijských hrách v Soči. 29-ročná rodáčka z ruského Ťumenu obhájila prvé miesto spred štyroch rokov z kanadského Vancouvru.

Antiosobnosť: Tomáš Borec/
Minister spravodlivosti sa zastal bývalého košického poslanca za Smer Františka Olejníka, odsúdeného za korupciu. Borec podal v jeho prípade dovolanie, čím zabezpečil odklad rozsudku. Kým o prípade nerozhodne Najvyšší súd, Olejník nemusí ísť do väzenia.

Citát/
Tomáš Borec: „Dovolania boli podané zo zákonných dôvodov a nikto nerieši politickú otázku.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite