Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovo Brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

Tá olympiáda, tá je! Cez chvíľku voľna sa nemôžem zadívať ani len na záznam súbojov, pretože ma to núti dopozerať ich až do konca. To meranie síl je na rozdiel od seriálov skutočné. Každý z pretekárov má dve nohy aj ruky, rovnaký sneh aj ľad. V kolektívnych športoch hlava pri hlave a plece pri pleci. Pri individuálnych športoch na štarte dotiera v hlave večná otázka: Dokážem byť lepší ako tí predo mnou? A tí po mne dokážu byť horší? To je psychológia športu, nikto nemá nič dopredu zaistené, aj šťastie je slepé. Všetko sa deje teraz! V hlave, nohách, srdci. Tu rozpoznáš charakter človeka presne v momente, keď musí siahnuť na absolútne dno svojich síl.

Máme radi, keď sa ľudia snažia byť najlepší v tom, čo robia. Veľa ich stojí, aby sa dostali až tam. A možno si na nich liečime aj svoje komplexy. Ale všímam si, že celý národ dvojnásobne uznáva športovca, ktorý popri megaúspechoch svojej kariéry ostal normálny – teda pokorný a húževnatý.
A teraz si to dajme do svojich reálií. V prítulnom teple televízneho kresla nebadane dostávame príučku, ako byť najlepší v tom svojom, ako objaviť ten nádherný svet vo svete. Do tohto osobného zápasu mi trčí Kristova výzva: „Zapri sa“! Na zvládnutie výkonu svojho života si obleč víťazný dres a buď fascinovaný pohybom. Inak ustrnieš len ako pozorovateľ života tých druhých a idúc po povrchu nakoniec zistíš, že práve o to ti nikdy nešlo.
Nejde o technicky výkon, ide o odhodlanie a srdce v ohni. Nejde o to, čo pred svetom dokážeš, ale koľko toho vydržíš. Lebo sila sa dokonale prejavuje v slabosti. Žiadny puk nie je stratený. Tak za ním choď v nádeji proti nádeji a uveríš, že bez ofenzívy to nepôjde. Len natoľko porastieš, nakoľko sa zaprieš. Až do krvavej krvi, navždy...

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite