Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA PREHODNOTIŤ: Moderný betónový dizajn
Betón sa v našom povedomí spája skôr so škaredými panelákmi ako s krásou a dizajnom. Ale holandská dizajnérska skupina MenschMade založená Doreen Westphalovou vidí v betóne ideálny materiál nielen na drobné úžitkové predmety, ako sú držiaky či rámy na obrázky, ale vyrába z neho nádherné manžetové gombíky, vázy, hodiny, stoly či dekoratívne závesy do interiérov. Tie posledné sú inšpirované jemnou belgickou čipkou a sú kombináciou betónu a oceľových drôtov. Taký trojmetrový  osemkilový kus betónovej čipky stojí
1 500 eur. Všetky predmety, ktoré MenschMade tvorí a predáva, vychádzajú z filozofie, že nie je dôležité len to, ako vec vyzerá, ale aj ako a z čoho je vyrobená, či sa pri jej výrobe berie ohľad na planétu a na ľudí. Chce, aby boli šťastní nielen užívatelia, ale aj samotní výrobcovia.

TREBA POČUŤ: Mikrofón ako náhrdelník
Keď človek začne strácať sluch, môže použiť rôzne načúvacie prístroje do uší so smerovými mikrofónmi, tie sú však alebo príliš škaredé a veľké, alebo malé, ale zase málo účinné. Aby sa horšie počujúci človek nemusel nakláňať bokom k hovoriacemu, vymyslela hudobná producentka Michelle Templeová a Eric Rosenthal, šéf firmy Creative Technology, analógový mikrofón Wear, ktorý visí na krku ako medailón a postihnutý ho môže najmä v dave a hluku, kde načúvacie prístroje zlyhávajú, nasmerovať priamo na toho, kto hovorí a koho chce dobre počuť. Pre svoj nápad v januári zozbierali cez Kikstarter dostatok prostriedkov, aby ho mohli začať vyrábať, chcú ho však ešte vylepšiť. Súčasná verzia totiž má káblom pripojiteľné obyčajné malé slúchadlá do uší, tvorcovia však chcú pracovať s prenosom zvuku cez kosti.  

TREBA ZMENŠIŤ: Gél na obrúčky a prstene
Ak váš partner nechce nosiť zásnubný prsteň a vyhovára sa, že schudol a že je mu veľký, alebo ak vy sami máte z nejakého dôvodu prsteň väčší ako prst, a nechcete ho dať hneď zmenšovať, nemusíte prsteň odkladať, aby sa nestratil. Nemusíte ho ani zmenšovať vkladaním kovového krúžku. Dočasným riešením je mäkká výstelka z gélu, Cushion Solusion Ring Size Adjusting Gel. Stačí gél vytlačiť z tuby na vnútornú stranu prsteňa a nechať poriadne preschnúť. Podľa toho, ako často nosíte prsteň a ako často si s ním namáčate ruky, by mal gél na prsteni vydržať dva týždne až dva mesiace. Keď priberiete či dáte prsteň niekomu so silnejšími prstami, gél jednoducho odlúpnete bez toho, aby ste prsteň poškodili. Gél sa dá kúpiť cez internet v malej tube za cca desať dolárov.

TREBA OSLAVOVAŤ: Národný týždeň manželstva
Keď už svätý Valentín, tak nech je ozaj čo dôstojne oslavovať – manželstvo, ktoré nie je len na papieri. Celosvetová kampaň na podporu manželstva, Národný týždeň manželstva, je už štvrtýkrát aj na Slovensku. Opäť prinesie podujatia v mestách i v obciach, semináre o manželstve, posedenia i športové popoludnia. Mnohí podnikatelia, divadlá či hotely poskytujú počas tohto týždňa zľavy a špeciálne akcie pre manželské páry. Poobzerajte sa okolo, hľadajte logo, prípadne sa pozrite na facebook alebo na stránku www.ntm.sk  či nawww.marriage-weekinternational.com. Podujatie chce kultivovaným spôsobom povzbudiť páry k tomu, aby si na seba našli viac času, venovali sa jeden druhému, niečo spolu podnikli a obnovili svoj vzťah.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Vojnové klišé s ruskou bravúrou
Syn slávneho sovietskeho filmového režiséra Sergeja Bondarčuka Fjodor Bondarčuk má režisérstvo priamo v génoch a je to vidieť. Práve on totiž pomáhal definovať novú tvár ruského filmu, s ktorým sme síce po roku 1989 stratili bezprostredný kontakt, avšak dejú sa tam mimoriadne zaujímavé veci. Rusi totiž stále vedia robiť veľmi silné filmy, jednak umelecky, jednak divácky. 9. rota (9 рота, 2005) je toho výborným príkladom. Rusko-fínsko-ukrajinský vojnový veľkofilm sa odohráva počas poslednej veľkej vojny vedenej socialistickým Sovietskym zväzom. V druhej polovici osemdesiatych rokov sa sovietska invázia do Afganistanu definitívne mení na tragickú frašku. Vo vlasti vyčíňa perestrojka, nováčikovia prichádzajúci po tvrdom výcviku na front, na to, čo ich čaká, ich však žiadny dril pripraviť nedokáže. Klišé? Iste, ale zvládnuté s bravúrou skutočných majstrov. Streda 12. februára, Jednotka, 22.30.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite