Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jedz, modli sa a...

.marína Dobošová .časopis .týždeň vo svete

Bali – ostrov bohov – má zvláštnu energiu. Na rozdiel od väčšiny islamskej Indonézie, táto oáza na východ od Jávy je hinduistická. Na každom rohu stoja chrámy a posvätné sochy. Ženy idú niekoľkokrát denne na prechádzku s táckami plnými štvorčekov z banánových listov. V strede horí vonná tyčinka, okolo je kôpka ryže, banán či cukrík. Špeciálnym pohybom rúk porozkladajú tieto obety pred každý oltárik. Balijčanka vraj strávi až tretinu života vyrábaním obiet a účasťou na rôznych obradoch.

Obrady sú pastvou pre oči, ale pozor, keď sa ponáhľate. Ak sa k obradu pripletiete, môže vás zdržať aj na dve hodiny. No zase nikto vám meškanie nevyčíta. Obrad je dostatočný dôvod, dá sa naň vždy vyhovoriť.   
Veľkú službu urobila Bali kniha Jedz, modli sa, miluj od spisovateľky Liz Gilbertovej. Vo sfilmovanom bestselleri si zahrala Julia Roberts a životnú lásku našla na Bali v náručí Javiera Bardema. A to nemala robiť. Odvtedy sa to tu hemží zúfalými ženami, ktoré po rozvode dúfajú, že tu tiež nájdu druhú polovičku. Aj ony hľadajú staručkého medicinmana Ketuta, aby im vyveštil z dlane osud. No Ketut už nie je tým, kým býval. Pred domom sa mu od rána hadí dav turistov a on ich berie rad za radom. Za pár minút si účtuje 25 dolárov a každému povie, že ho čaká dlhý, šťastný, úspešný život.
Ani Ubud, kde sa dej knihy odohrával, už nie je, čo býval. Žiadne mestečko obklopené ryžovými políčkami, z ktorého vyžaruje magnetická spiritualita. Stalo sa z neho obyčajné predražené turistické centrum, kde za ilúziu duchovna a všetkých tých bio- či organických potravín poriadne zaplatíte.
Turisti za ilúziu platia radi.  Biznis s duchovnom je výnosný a cvičiť jogu s výhľadom na kokosové palmy je predsa len viac  trendy, ako sa potiť doma na koberci.  A vypiť čaj z kombuchy a ľanových semienok je asi tiež väčšia paráda ako sa nadájať čistou vodou.  Jednu vec však všetci tí lovci spirituality nepochopili – ich problémy sa nestratia a šťastie u Ketuta nenájdu. Len ak by ho začali aktívne hľadať v sebe...

Marína Dobošová/
Autorka žije v Indonézii, kde študuje indonézčinu a popritom prednáša na univerzite žurnalistiku. Zbožňuje Španielsko, stále sa smeje a zo zásady nič nekomplikuje.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite