Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doteraz to nebolo riadne vyšetrené

.časopis .týždeň doma

Rozhovor s pracovníkom mimovládnej organizácie ETP Martinom Vavrinčíkom o policajnej akcii v Moldave nad Bodvou a jej dôsledkoch.

.bola júnová razia v osade v Moldave nad Bodvou pomstou polície za to, že tri dni predtým tam napadli Rómovia jej hliadku?
Podľa mňa to bol akt snahy o získanie si rešpektu. Áno, očividne tam došlo k útoku na políciu. A tá si zrejme povedala, že toto nebude trpieť.

.polícia tvrdí, že nemá z akcie videozáznam. Nepotvrdili vám Rómovia, že to bolo zaznamenané na kameru?
Nie, pýtali sme sa viacerých. Nahrával si to údajne jeden Róm na mobilný telefón, ale policajti to zaregistrovali, naháňali ho cez pole do mesta asi dva kilometre, kde ho dobehli a tam mu mobil zobrali a rozbili ho.

.ako celá razia prebiehala podľa svedectiev samotných Rómov?
Do osady prišli rôzne zložky police, boli tam psovodi, nemaskovaní policajti v uniformách aj špeciálne útvary, spolu 63 policajtov. Tí podľa svedectiev obkľúčili územie osady, z ktorého sa nedalo ujsť a išli z dverí do dverí. Údajne nijako s ľuďmi nekomunikovali, nič od nich nechceli, nežiadali legitimizáciu, ani ich nevyzývali na nijaké úkony – iba ich bili. Dnes som sa dozvedel, že rozbili dokonca aj vybavenie domu, kde nikto nebol doma.

.bili aj ženy a deti?
Áno, máme k tomu obrazovú fotodokumentáciu. V snahe zachytiť čo najviac dôkazov kolega z ETP na druhý deň šiel a urobil prvé záznamy zranení a výpovede svedkov.

.aké zranenia to boli?
Prevažne modriny od obuškov, ale na chrbte aj nohy zozadu, teda očividne nie pri útoku na verejného činiteľa. V niektorých prípadoch im bolo odopreté lekárske vyšetrenie v Moldave. Lekár im hovoril, že si vymýšľajú, že nech povedia, že sa to stalo na futbale, že si vytkli nohu a podobne. Napriek tomu, že krvácali, aj z hlavy. Viacerí preto vyhľadali lekárov v Šaci, dostali PN, ale nie viac ako sedem dní, lebo to už by bolo ublíženie na zdraví. Jeden dostal 42 dní PN, mal zlomené rebrá, krvácal na viacerých miestach.

.ako to celé hodnotíte?
Stále to dávame do polohy, že nechceme tvrdiť, že polícia porušila zákon. Nie, my sme tam priamo neboli a nie sme na takéto hodnotenie kompetentní, na to sú iné orgány a mechanizmy. My od začiatku žiadame len riadne vyšetrenie tohto prípadu, keďže existujú silné podozrenia a pochybnosti. To sa nestalo. Inšpekcia MV SR dostala podnet, a ten tu v Košiciach po mesiaci uzavreli s tým, že nedošlo k žiadnemu pochybeniu. S tým, že nevypočuli nikoho z poškodených. Nehovorili ani s nami z ETP, nežiadali dôkazy, lekárske správy a podobne. Ak nehovorili s druhou stranou, aspoň formálne, nepovažujeme to za riadne vyšetrovanie. Dnes to vyzerá, že by sa konečne – šesť mesiacov od incidentu – mohlo začať, a to na pokyn Generálnej prokuratúry, ktorá videla dôvody na začatie trestného stíhania pre viaceré trestné činy.

.čo si myslíte o výroku politikov, že Rómovia sú aj tak klamári?
To je neprípustné. My sa netvárime, že tam nežijú aj ľudia, čo páchajú trestnú činnosť – sociálne vylúčenie prináša aj tieto aspekty. Ale aj títo ľudia majú svoje právo, môžu dať žiadosť na prešetrenie zásahu. Prípad začala vyšetrovať ombudsmanka. Snažila sa o systémové riešenie – inšpekcia MV SR by nemala patriť pod  MV SR, lebo nejde o úplnú nezávislosť od polície a jej vedenia. V Česku to už na základe rozhodnutia zo Štrasburgu oddelili. Je veľmi smutné, ak štátne orgány nie sú schopné zniesť nejakú mieru kontroly od ombudsmanky. Ústavou je to zriadené ako prostriedok sebakontroly verejnej moci. Ak v prvom vážnejšom prípade kritiky a návrhov na zlepšenie štát nereaguje konštruktívnou diskusiou, ale návrhmi na jej presťahovanie do Jelšavy alebo do Košíc, či obviňovaním z politikárčenia, tak je to veľmi smutné.

.ide o kotlebizáciu vládnej politiky?
Určite je tu silná objednávka po riešení problému týmto spôsobom, verejná mienka je nastavená jednoznačne, a bohužiaľ, politici majú tendenciu na to reagovať – úspech Kotlebu všetkých vystrašil. Dvaja Rómovia z Moldavy v snahe vypovedať na Výbore pre ľudské práca docestovali do parlamentu, ale poslanci Smeru ich vystúpenie zamietli. Takéto postoje však riešenie problému odďaľujú, keďže prehlbujú bariéry medzi časťami spoločnosti. Premiér často hovorí, že toto nevyriešime bez ústupkov v oblasti ľudských práv. Ale my sme ešte nemali nijaké fantastické stratégie, ktoré sme skutočne skúsili a fatálne by zlyhali, aby sme si mohli povedať, že to nejde. Práve naopak, mnohé lokálne skúsenosti sú potvrdením toho, že to ide – kľúčové je však prevziať to systémovo a vo veľkom a v tom štát zlyháva. Ministerstvá majú samostatné politiky, nekomunikujú spolu, úrad splnomocnenca má veľmi slabé kompetencie a nemá politické krytie.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite