Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

F**k the EU! Na YouTube sa objavila nahrávka odpočutého telefonátu s ruským prepisom. Žena, údajne viceministerka zahraničných vecí Victoria Nuland (na obr.), hovorí s mužom, údajne americkým veľvyslancom v Kyjeve. Nulandová argumentuje, že do krízy v Ukrajine by mala zasiahnuť OSN, a značne vulgárne posiela EÚ za to, čo dosiaľ na Ukrajine robí, „niekam“.

Victoria Nuland sa k nahrávke verejne nevyjadrila, hovorkyňa ministerstva zahraničia však skúšala zahrať jej slová do autu. „Všetci Toriu poznáme,“ povedala na margo viceministerkinho výbušného temperamentu. Nulandová sa však ospravedlnila niekoľkým činiteľom EÚ aspoň v súkromí. Ruská strana sa za odpočúvanie neospravedlnila a navyše získala argument v spore. Moskva totiž dlhodobo tvrdí, že Západ nevhodne zasahuje do diania na Ukrajine, a na nahrávke počuť, ako Victoria Nuland hodnotí lídrov ukrajinskej opozície, do budúcej vlády neodporúča Viktora Klyčka („To nie je dobrý nápad.“) a odporúča tam Arsenija Jaceňuka („Jac má skúsenosti s ekonomikou.“).
.mg

Začala sa zimná olympiáda v Soči a krátko pred ňou zahraniční spravodajcovia zásobili internet vtipnými snímkami nedokončených ubytovacích kapacít či bizarností ako „kolektívne WC“. Svet dúfal, že bezpečnostné opatrenia má ruská strana zvládnuté lepšie ako stav chodníkov či vodovodov.
Kanadská vláda chce prijať zákon o odňatí kanadského občianstva ľuďom, ktorí majú aj občianstvo inej krajiny a sú podozriví z trestných činov ako terorizmus, špionáž či velezrada.
Britský premiér Cameron vyzval Škótov, aby v septembrovom referende hlasovali proti nezávislosti. Zdôraznil, že Škóti sú teraz súčasťou „silnej značky“.
Referendum mali aj Švajčiari – v nedeľu hlasovali, či sú za opätovné zavedenie imigračných kvót. EÚ ich vystríhala, že odmietnutie kvót by zrušilo dohodu o voľnom obchode ich krajiny s EÚ, pretože v tej je zakotvený voľný pohyb osôb. Prieskumy zrkadlili približne rovnaký pomer názorov za aj proti kvótam.

Osobnosť: Jay Leno/
Po dvadsiatich dvoch rokoch pôsobenia v populárnom americkom programe Tonight Show na stanici NBC sa rozlúčil s kariérou moderátora hviezdny Jay Leno. V centre pozornosti médií sa tak uzavrela jedna etapa amerického televízneho vysielania.

Antiosobnosť: Recep Tayyip Erdogan/
Turecký premiér pritvrdil kontrolu internetu a vôbec médií. V piatok turecké noviny Zaman potvrdili, že redaktor ich internetovej verzie Mahir Zeynalov, 37-ročný Azer, musel opustiť krajinu a na letisko v Istanbule ho odviedla polícia. Noviny Zaman sú často v spore s Erdoganom.

Citát/
Recep Tayyip Erdogan: „Turecko má teraz vládu, ktorá naozaj dbá o vôľu národa.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite