Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Emisné zoznamy Poslanci Smeru zablokovali mimoriadnu schôdzu parlamentu, ktorú zvolala opozícia s cieľom zverejniť zoznam osôb a firiem, ktoré zarobili na emisnej kauze prvej Ficovej vlády. Kauza však napriek tomu žila ďalej. Schému finančných tokov v pozadí spoločnosti Interblue Group najskôr zverejnil Daniel Lipšic z NOVA (na obr.) a hodinu neskôr tak urobila aj Špeciálna prokuratúra.

Zisk z predaja emisií sa prelieval cez rôzne schránkové firmy v daňových rajoch. Jednou z nich bola aj spoločnosť Ossian Establishment, ktorá bola zaregistrovaná na ostrove Svätý Vincent. Za touto firmou je podľa Lipšica Jozef B., ktorý má rovnaký dátum narodenia ako podnikateľ Jozef Brhel. Prokuratúra za majiteľa tejto firmy označila Rastislava Bilasa, ktorý vystupoval ako projektový manažér Interblue Group a k firme sa hlásil už v roku 2010. Teraz to pre denník Sme opať potvrdil s tým, že firmu Ossian nekupoval od Brhela, ale priamo od firmy, ktorá sa živí zakladaním schránkových spoločností. Účasť na emisnom obchode poprel aj Brhel.
.jm

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vyhlásil, že Okresná prokuratúra v Nitre zlyhala. Povedal to pred poslancami ústavnoprávneho výboru, kde kriticky hodnotil prácu dvoch dozourujúcich prokurátoriek, ktoré pustili z väzby útočníkov na Mariatchi bar. Celý prípad už dozoruje Generálna prokuratúra.
Minister Jahnátek nedostane pokutu za to, že nepriznal vlastnícvo pôdy v rodných Komjaticiach, v mandátovom výbore ho podržali poslanci Smeru. Činohra SND odmietla pozvanie šéfa Národného divadla v Budapešti na medzinárodný divadelný festival. Riaditeľ činohy priznáva, že dôvody sú politické. Židia z náboženskej obce v Nových Zámkoch odmietli finančnú dotáciu od maďarskej vlády, ktorá mala slúžiť podujatiam k 70. výročiu deportácií z južného Slovenska. Peniaze odmietli pre plánovaný pamätník v Budapešti, ktorý má prezentovať Maďarsko ako obeť nacistického Nemecka.
Svedok únosu Michala Kováča ml. Oskar Fegyveres pre SME povedal, že odchádza zo Slovenska a že by už svoju výpoveď z roku 1995 nezopakoval. Nestálo to za to, tvrdí Fegyveres.

Osobnosť: Monika Kavecká/
Šéfka sesterských odborov bojuje za vyššie platy pre zdravotné sestry. Sesterské odbory využili 4 000 eur zo svojich príspevkov, aby v troch desiatkach miest vyvesili bilbordy s nápisom: „Pán premiér, skúste si ľudí získať skutkami, nielen sľubmi.“

Antiosobnosť: Vasil Biľak/
Zomrel v noci zo stredy na štvrtok vo veku 96 rokov. Bývalý popredný komunistický politik a predstaviteľ normalizácie bol jedným zo signatárov takzvaného pozývacieho listu v súvislosti s inváziou vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite