Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Časopis Time zvolil pápeža Františka za osobnosť roka 2013. Rovnako rozhodol najstarší časopis amerických homosexuálov The Advocate. A najnovšie americký hudobný časopis Rolling Stone dal na obálku pápeža Františka a ku fotografii pripísal názov slávnej piesne Boba Dylana The times they are a-changin´. Britský časopis The Guardian to okamžite komentoval ako prelomové rozhodnutie. Toto sa deje v sekulárnom svete, ale ešte viac očakávaní i „napätia“ prináša tento pápež dovnútra cirkvi.

Kresťanstvo a cirkev za ostatných 500 rokov prechádzali neustálymi zápasmi. Stáročný zápas s Osmanskou ríšou, ktorý mal svoje vrcholy v 16. a 17. storočí bitkami pri Lepante a Viedni, dôsledky Francúzskej revolúcie v 18. storočí, zápas so slobodomurárstvom zvlášť v Mexiku v 19. storočí, a nakoniec boj s nacizmom a komunizmom v 20. storočí. V takýchto situáciách je kľúčové neotrasiteľné postavenie centra, teda Vatikánu. Nakoniec to poznáme z nedávnych dejov v našej krajine – keď za komunistického prenasledovania cirkvi v Československu Vatikán zavelil, mnohí naši biskupi, kňazi aj veriaci boli pripravení ísť aj na smrť v obrane cirkvi pred komunistami.
Samozrejme, každé storočia mocensky budované centrum má obrovské pokušenie uveriť svojej moci vo všetkých smeroch. A Vatikán tohto pokušenia zrejme nebol ušetrený. Novozvolený pápež sa preto hneď na začiatku svojho pontifikátu pustil do reformy centrály cirkvi, kúrie. Moc centra chce viac podriadiť načúvaniu miestnym cirkvám a službe. Vedie ho k tomu už dlhšie zdieľaná skúsenosť v cirkvi.
Pustiť sa do reformy stáročiami zabehnutej štruktúry a spôsobu myslenia je nadľudský cieľ. Pápež František, verný doktríne cirkvi, chce však svoju nastúpenú cestu dôjsť až do konca. Nemožno preto vylúčiť napätia i „konfrontácie“ v rámci cirkvi. Prvé náznaky už k nám dochádzajú.
Závažné udalosti v kresťanstve vždy ovplyvňovali dejiny Európy. Bude zaujímavé pozorovať, nakoľko sa akutálny vývoj v cirkvi dotkne dnes už väčšinovo sekularizovanej Európy.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite