Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA SA PRIPRAVIŤ: Rok 2014 – rok dreveného koňa
V Číne privítali nový rok, a to rok dreveného Koňa. Ak ste sa narodili v rokoch 1918, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, tak to bude podľa čínskeho lunárneho kalendára práve váš rok. Kôň je vraj veľký idealista, predstavuje si lepší svet a túži reformovať mnoho politických a sociálnych vecí, takže sa máme na čo tešiť. Vyznávači feng šuej radia do centra svojho paláca či garsónky umiestniť párik mandarínskych kačíc alebo symbol nekonečného uzla s mincou. Singapurská pobočka obľúbeného švédskeho nábytkového gigantu namiesto kačíc a mincí odporúča radšej kupovať ich výrobky, ale aby vyhovela miestnym zvyklostiam, roztriedila svoje výrobky podľa znamení zverokruhu. Pre Koňa je vhodná skrinka Bestå. My odporúčame vziať znamenie doslovne a zadovážiť si dreveného koníka z ÚĽUV-u  alebo si nejakého po večeroch vystružlikať.

TREBA NAKŔMIŤ: Vtáčie kŕmidlo z Ukrajiny
Vtáčiky sú počas zimy hladné bez ohľadu na to, či sa v krajine demonštruje a odstupuje premiér, povedali si asi dizajnéri ukrajinského štúdia Dorogaja a navrhli minimalistické kŕmidlo pre vtáky, ktoré vyhralo domácu dizajnérsku súťaž v Kyjeve a zaujalo aj rôzne zahraničné dizajnérske blogy. Kormuška 9/10 je tenké bidielko s dvoma konárikmi, ktoré sa dá jednoduchou prísavkou nalepiť zvonku na okno, napichajú sa naň hrudky masti, kúsky chleba či iných vhodných potravín (pozor, nemali by obsahovať veľa soli) a potom už len treba zblízka pekne pozorovať, ako vám k oknu prilietajú vrabce či sýkorky. Kŕmidlo stojí okolo 200 ukrajinských hrívn, čo je cca 17 eur, ale mimo Ukrajiny sa dá kúpiť cez internet akurát v Rusku. Tak to zase vyzerá len na to stružlikanie kŕmidla doma po večeroch.

TREBA E-FAJČIŤ: E-fajčenie pod dohľadom mobilu
Aj keď pätnásť popredných vedcov, študujúcich zdravotné dôsledky elektronických cigariet, nedávno verejne obvinilo EÚ, že v pripravovanej neprimerane tvrdej legislatíve o e-cigaretách hrubo dezinformuje, prekrucuje a zneužíva vedu v snahe fakticky pochovať používanie e-cigariet v EÚ, aj tak sa e-fajčiari nevzdávajú. Dôkazom je aj francúzska novinka Smokio, vaporizér, teda prístroj, ktorým sa inhalujú účinné látky, ale na rozdiel od cigariet  nevzniká veľké množstvo toxických a karcinogénnych látok. Smokio je pomedzi iné bežné vaporizéry zaujímavý tým, že je prepojený cez bluetooth na e-fajčiarov smartfón, a tak môže cez bezplatnú aplikáciu sledovať každé jedno potiahnutie a analyzovať, koľko ušetril na peniazoch aj na svojom zdraví, sleduje, odkedy nefajčí, publikuje výsledky na facebooku a twitteri, aby e-fajčiara v jeho snažení mohli sledovať a podporovať priatelia. Stojí 80 eur.  

TREBA MAŤ PLÁN: Výstava o generácii čerstvých tridsiatnikov
„V osemnástich urobil z človeka dospeláka zákon, ale v tridsiatich z nás robí dospelého jedinca spoločnosť, rodičia a naše vlastné očakávania a ak ich nespĺňame, tak môže nastať v niektorých prípadoch stav paniky,“ píše výtvarníčka Ivana Šáteková na facebooku ku svojej výstave nazvanej Mám 30 a nemám plán. A pokračuje, že „ je to osobný projekt, ktorý je výsledkom pozorovania mojej generácie, ako sa vyrovnáva s pribúdajúcimi povinnosťami a zodpovednosťou a nepripúšťaním si tú možnosť, že aj my zostarneme.“ Výstava je zostavená z malých sérií kresieb, ktoré sú ironizujúcim prerozprávaním uvažovania o autorkinej generácii. Vidieť ju môžete v Bratislave v Galérii Dunaj od stredy až do 1. marca. Autorka tému nepovažuje za vyčerpanú, je len náčrtom hlbšieho výskumu. Tešíme sa!

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Tarantinova starnúca letuška Jackie
V čase svojej kinopremiéry bola Jackie Brownová (Jackie Brown, 1997) najmenej docenený film Quentina Tarantina, dnes je až nekriticky nadhodnocovaný. Niežeby nebol výborný, len nie je až taký výborný. Po Gauneroch a Pulp Fiction sa od Tarantina jednoducho čakalo čosi onakvejšie, ako v zásade komorný príbeh starnúcej letušky, ktorá si privyrába pašovaním drog. Film je adaptáciou románu klasika americkej drsnej školy a Tarantinovho obľúbeného spisovateľa Elmore Leonarda a stretajú sa v ňom herecké osobnosti niekoľkých generácií. Robert DeNiro, Samuel L. Jackson, Bridget Fondová, Michael Keaton, Christ Tucker či Robert Forster. Herecky však nad všetkým o hlavu vyčnieva predstaviteľka hlavnej úlohy Pam Grierová, ktorej je Jackie Brownová životnou úlohou. Teda ak nerátame prostitútku so žiletkou pod jazykom z Pevnosti Apačov v Bronxe. Streda, 5. februára, Jednotka, 22.45.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite