Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Superbowl 2014

.bohumil Stejskal .časopis .šport

V noci na pondelok si Amerika tradične sadla pred televízory a tri hodiny sa venovala národnému športu. Hral sa Superbowl. Tentoraz postúpili do boja o trofej Denver Broncos a Seattle Seahawks. A ako to už v krajine superlatívov býva, zápas to bol historický.

Historický bol nielen zriedkavou finálovou zostavou, ale najmä miestom konania. Prvýkrát sa nehralo v teple, ale v zime New Yorku. Vlastne nie tak celkom v New Yorku, skôr tesne vedľa neho. Nový štadión, ktorý zdieľajú „newyorské“ tímy Giants a Jets, leží za mostom Georgea Washingtona, a teda za mestom, už na území štátu New Jersey. Detailom si ale nikto hlavu neláme, Superbowl XLVIII bol od začiatku označovaný mestom, ktorému sa hovorí Veľké jablko.
Práve o umiestnení februárového vyvrcholenia NFL sa v Amerike debatovalo vlastne celý rok. Odkedy vymyseli zápas víťazov konferencií AFC a NFC o trofej Vinca Lombardiho pre víťaza ligy – Superbowl sa hrá od roku 1967 – umiestnili ho buď do tepla (Miami, Los Angeles, Dallas, Phoenix, Tampa Bay, San Diego, Houston, San Francisco, Jacksonville), alebo do haly (New Orleans, Atlanta, Indianapolis, Detroit, Minnesotta).  Pre rok 2014 sa NFL rozhodla pre experiment. Organizáciu zverili New Yorku.
O šesťdesiat minút čistého herného času pritom ani tak úplne nejde. Zápasy základnej časti koncom minulého roka a playoff v januári sa hrali v studenom daždi v Seattle, v snehu, čo bol po členky vo Filadelfii, alebo aj v minus dvadsaťstupňovej zime v Green Bay. Hráči sú na neideálne podmienky zvyknutí. Skôr ide o komfort divákov a všetkých zúčastnených. Zima je typickým počasím pre americký futbal (hoci skôr jesenná, respektíve mierna), no ísť na Superbowl znamená byť na vzduchu v podstate celý deň. Prepraviť sa na miesto konania, zaparkovať, prebojovať sa bezpečnostnými kontrolami a byť na svojom mieste včas na predzápasový program, to celé trvá hodiny.
Potom od pol siedmej večer miestneho času viac ako tri hodiny futbalu, dlhá prestávka s programom – v New Yorku bavili Bruno Mars a Red Hot Chilli Peppers – a na konci slávnostné odovzdávanie trofeje. Nekomfortné poveternostné podmienky ohrozujú zážitok sponzorom, ľuďom, čo si kúpili drahé lístky, ale aj televíznym divákom. Problémy prvého sveta.
Podľa predpovede miestnych doktorov Iľkov v čase písania článku malo byť v nedeľu večer v New Yorku okolo nuly, len s malou šancou na zrážky. Ale o počasí sa v súvislosti so Superbowlom XLVIII bude hovoriť, aj keby zápas neovplyvnilo. Bol to prvý studený Superbowl.

.denver Broncos vs. Seattle Seahawks
Finálová zostava sa príliš nečakala, napriek tomu, že si zahrali dve najlepšie mužstvá sezóny. V posledných rokoch totiž platilo, že je dôležité dostať sa do formy pred koncom kalendárneho roka, s ktorým sa končí aj základná časť súťaže. A v playoff sa rozbehnutý tím presadí aj na ihrisku súpera.
Green Bay, New York Giants, alebo pred rokom Baltimore Ravens boli víťazmi, ktorí si majstrovské prstene vybojovali práve správnym načasovaním najlepších výkonov. V aktuálnom playoff bol za taký tím považovaný minuloročný finalista – San Francisco 49ers. Vyhrali šesť zápasov po sebe, v playoff porazili v spomínanej ukrutnej zime Green Bay v prvom kole, v druhom premohli aj výbornú obranu Caroliny Panthers.
Vo finále konferencie NFC museli vycestovať do Seattlu, k divíznemu rivalovi. Vo skvelom, vyrovnanom zápase mali výhru a postup do Superbowlu na dosah. Pol minúty pred koncom sa quarterback Colin Kaepernick pokúsil o prihrávku do endzóny, smerovanú na výborného útočníka Michaela Crabtreeho. Hollywoodskemu koncu (vyhrali by o bod) chýbalo už len, aby loptu chytil.
Nechytil. Pod ňu sa dostal Richard Sherman, hviezdny krajný obranca domácich Seahawks. Akrobaticky ju vypichol a kolega z obrany hravo zachytil. Koniec zápasu, do New Yorku vycestoval Seattle. Pre 49ers sa sezóna skončila rovnako, ako predchádzajúce dve. Neúspechom pri poslednom pokuse strhnúť výhru na svoju stranu.
Seattle však nie je náhodným finalistom. V základnej časti mali najviac výhier zo všetkých tímov v NFC. Zo šestnástich trinásť, doma prehrali len raz. Práve výhoda domáceho prostredia má v ich prípade až mystický význam. Za posledné dve sezóny prehrali len jeden zápas (v decembri 2013), diváci majú oficiálne prezývku 12. hráč a dokázali pri jednom z touchdownov vyvolať zemetrasenie. Seizmológovia zaznamenali hodnotu 2.0 na Richterovej škále v okolí štadióna. True story.
Seahawks dominujú najmä obranou. V dobe, ktorá sa zmenami pravidiel úmyselne zameriava na zvyšovanie počtu bodov v zápasoch, dovolili súperom len 14 bodov na zápas. To je ekvivalent asi dvoch gólov vo futbale, ktorý poznáme v Európe. Priemer je vyše troch – 23,42 bodu na zápas.
Hrajú do tela, sú hrdí na fyzickú hru plnú kontaktov na hranici pravidiel. Nerobí im problém zastaviť súpera utekajúceho s loptou rovnako, ako prihrávkovú hru. Presadiť sa proti nim bol naozaj problém, v New Yorku ich čakala najväčšia výzva.

.rekordný útok
Peyton Manning je rozohrávač Denveru Broncos a jeden z najlepších piatich, akí kedy hádzali šišatú koženú loptu v zápasoch NFL. V piatich z posledných ôsmich finálových zápasov NFL rozohrával pre jeden z tímov Manning. Má 37 rokov a za sebou štyri operácie krku pred troma rokmi. Ikona Indianapolisu Colts klub po nich štrnástich rokoch opustila. Do Denveru dostal Manninga generálny manažer John Elway, sám rozohrávačská legenda minulosti. Zariskoval, stavil na schopnosť Manninga prekonať zdravotné ťažkosti.
Po vyliečení sa Manning zahryzol do súperov, ako dokáže asi len on. Preslávený schopnosťou ponoriť sa do práce s až maniackou vervou, prekonával v sezóne 2013 ofenzívne rekordy. Nahádzal viac touchdownov, ako ktokoľvek pred ním (55), a prekonal viac yardov prihrávkami, ako akýkoľvek quarterback v histórii (5 477). Broncos prekonali rekord v počte bodov, nový má hodnotu 606 – v šestnástich zápasoch.
O útočnej hre Denveru sa celý rok hovorilo, že je nezastaviteľná. Od prvého zápasu, keď naložili obhajcom z Baltimore 49 bodov a 7 touchdownov, bolo jasné, že ich bude možné  len spomaliť, nie úplne zastaviť. Takmer 38 bodov na zápas a 606 za sezónu žiadny iný tím ani neohrozil. Najbližšie boli hráči Chicago Bears, dali takmer presne o desať bodov na zápas menej. Rozdiel triedy.

.útok vs. obrana
Vo finále sa teda stretli najlepší útočníci a najlepší obrancovia. V takmer 50-ročnej histórii bojov o najviac cenenú trofej v USA, to je jav nie príliš častý. Spomínalo sa, že naposledy sa podobný súboj odohral pred 23 rokmi.
Vtedy, ako aj vo väčšine prípadov, keď v najsledovanejšom zápase roka nastúpili proti sebe najlepší a najlepší na každej strane hry, vyhrala obrana. New York Giants, vedení Billom Parcelsom porazili Buffalo Bills v zápase, v ktorom sa im veľa šancí nedávalo.
Ďalším faktorom, pred zápasom favorizujúcim viac Seattle, bolo studené počasie. O Manningovi sa hovorí, že ak je pri výkope pod nulou, jeho výkon chladom trpí. Lopta je tvrdšia, ťažšie sa útočníkom chytá. Obyčajne je aj vlhká, koža pokrytá studeným primrznutým filmom sa ľahšie vyšmykne aj dobrým profesionálnym chytačom.
Špecifickým problémom, s ktorým sa útoky na štadióne MetLife pri New Yorku musia vyrovnávať, je vietor. Poryvy dokážu pridať či ubrať lopte smer a yardy, ktoré rameno rozohrávača pri vypustení určilo. Po radu, ako hrať v ťažkých podmienkach, nemusel chodiť Peyton ďaleko. Ponúkol sa mladší brat – Eli vyhral s Giants dva prstene pre víťazov Superbowlu len nedávno.

.ochrana hráčov
Sezóna, v ktorej sa dramaticky zmenil postoj ligy k zdraviu hráčov, sa skončila. Bola poznamenaná súdnym sporom, ale keďže ide o Ameriku, málokto sa tomu bude čudovať. Bývalí hráči – viac ako 4 500 z nich – zažalovali vedenie ligy za to, že nevenovalo dostatočnú pozornosť ochrane zdravia hráčov v spojitosti s otrasmi mozgu.
Americký futbal je surový šport, založený na kolíziách mužov gigantických rozmerov. V televízii tak nevyzerajú, naživo sú to hory svalov. Čím ďalej, tým fyzicky zdatnejší, rýchlejší, v čoraz plnšej rýchlosti sa zrážajúci helmami. Následok? Trvalé poškodenia mozgu, predčasné úmrtia, samovraždy bývalých hráčov.
Tí tvrdili, že vedenie ligy o rizikách vedelo, ale nereagovalo na ne. Pred sezónou sa dohodli na mimosúdnom vyrovnaní vo výške takmer 800 miliónov dolárov, v januári však toto rozhodnutie neakceptoval sudca. Boj sa ešte neskončil.
Čo sa skončilo, je éra nekontrolovateľných hitov do oblastí krku a vyššie. Sprísnili sa tresty a po incidentoch, ktoré sa len zdiaľky podobajú tým v historických záberoch zo zápasov spred rokov, lietajú pokuty v desaťtisícových výškach. Hra sa stáva menej fyzickou.
Je to logické. Liga si takto ochráni najväčšie hviezdy, rozohrávačov sa obrancovia už takmer nesmú dotknúť. Hráči v poli, najmä útočníci, kedysi vydaní napospas besniacim obrancom, sú takisto viac chránení pravidlami. Najväčšie zmeny však liga vniesla na striedačky.
Ak sa na hráčovi prejavujú príznaky otrasu mozgu, musí mu prítomný lekár urobiť test. Ak ním neprejde, musí mu odobrať prilbu a poslať ho do šatne. Liga je v tomto neúprosná, penalizuje tímy aj hráčov, ak sa pokúsia testu vyhnúť, alebo jeho výsledky oklamať.
Výsledkom je okrem iného viac bodov na zápas, útočníci majú jednoduchšiu úlohu dostať sa na koniec ihriska a skórovať touchdowny. Vedenie NFL neprotestuje, zápasy sú atraktívnejšie pre bežných divákov, apelujú na čoraz strednejšiu, najmasovejšiu vrstvu z nich.
Okrem tradičných fanúšikov, ktorí neprestanú pozerať nikdy, láka rodiny s deťmi, keďže sa stáva akoby korektnejšou. Navyše ju viac bodov robí atraktívnejšou, pomáha udržať pozornosť divákov najmä pri obrazovkách. Televízne práva na vysielanie nedeľných zápasov sú najdrahšie v USA a v súčasnosti najdrahšie v histórii.
Celkovo môžeme konštatovať, že zmeny, ktoré priniesla táto sezóna, sú pozitívne. Urobili hru ešte atraktívnejšou a zároveň bezpečnejšou. Trend útočnej hry a zároveň ochrany hráčov pred sebou samými bude pokračovať aj v ďalších ročníkoch.
Autor je šéfredaktor takurcitee.sk.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite