Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Taliani našli svojho Obamu

.tomáš Hudák .časopis .týždeň vo svete

Matteo Renzi, 38-ročný starosta Florencie, je najmladším lídrom veľkej politickej strany v povojnovom Taliansku. A je možné, že sa onedlho stane novým premiérom.

„David patrí Florencii!" Tento sebavedomý odkaz mladého drzého politika zdvihol pred štyrmi rokmi zo stoličky aj vtedajšieho premiéra Silvia Berlusconiho. Nový starosta toskánskej metropoly Rímu odkázal, že slávna socha od Michelangela patrí mestu, a nie štátu. A že zisk z múzea, kde stojí jej originál, si ponechajú Florenťania. V hre bolo osem miliónov eur.
V Ríme na niečo také dovtedy neboli zvyknutí. Meno Matteo Renzi sa začalo skloňovať nielen v Senáte, ale aj v samotnom paláci Chigi. „Vraj má namierené do premiérskeho kresla," citovali Berlusconiho poradcovia talianske denníky. „Chce poslať celú starú generáciu politikov do šrotu," vyberali z rešeršov. „Vravia mu šrotovník, il rottamatore! " Berlusconi sa len pousmial.

.od skautov nahor
Pred dvoma týždňami sa opäť stretli. Bersluconi už len ako formálny šéf strany Forza Italia, ktorého pre daňové podvody vylúčili z parlamentu. Matteo Renzi ako novozvolený šéf Demokratickej strany, o ktorom už asi nikto v krajine nepochybuje, že na poste šéfa vlády čoskoro nahradí Enrica Lettu.
Tentoraz sa už Berlusconi nesmial. Pochopil, že má proti sebe silného rivala, ktorý má autoritu. Všetkým bolo jasné, že Renziho predchodca Pier Luigi Bersani by na takúto schôdzku nenašiel odvahu a jeho spolustraníci by ho za to ukrižovali. Renzi dokonca prinútil Berlusconiho, aby sa stretli v rímskej centrále Demokratickej strany. A dohodol podporu berlusconiovcov pre svoju kľúčovú reformu volebného zákona, ktorá má prečistiť politiku od nezmyselných strán a koalícií.
Renzi pôsobí ako neriadená strela. Už v detstve mal veľké plány a išiel za nimi svojou cestou. „Rád hrával futbal a veľmi nerád prehrával," povedal o ňom pre Il Fatto Quotidiano jeho otec Tiziano. Prípravou na politiku bol pre neho skauting. Prešiel všetkými štádiami formácie, ako 22-ročný už mal na starosti organizáciu akcie pre 5-tisíc ľudí vo Francúzsku. Vydával skautský časopis, napísal manifest mladých skautov. „Bol vynikajúcim vodcom, rád sa zabával a mal schopnosť svojím entuziazmom presvedčiť ostatných," tak spomínali na neho jeho druhovia.
Po strednej škole na Danteho lýceu pracoval v rodinnej firme, ktorá podnikala v marketingu a vydávaní novín. Matteo však mieril vyššie a netajil svoje ambície. „Nikdy nevravel, že robí politiku ako službu. Považoval to za pokrytectvo. Ak máš ambície pre seba, slúžia aj tvojej krajine," vysvetľoval Cociancich.
Renzi mal všetko premyslené. Ako tému pre diplomovú prácu si budúci právnik na Florentskej univerzite vybral v roku 1999 riadenie a kultúrnu politiku so zameraním na prácu starostu Florencie. Nebola to náhoda. Presne o desať rokov neskôr na post starostu aj kandidoval. Jeho Demokratická strana mu však naznačila, že je ešte primladý a do volieb postavia niekoho iného. Nech ešte pár rokov počká. Renzi však nepočúvol. Do primáriek šiel sám za seba a svojho súpera zmietol. Rovnako rozdrvil o pár mesiacov neskôr aj Berlusconiho kandidáta.

.dinosaury do šrotu
Všetko alebo nič! Takto opísal štýl svojej politiky pre časopis Vanity Fair. Na jeho titulke imitoval známu fotku Justina Timberlaka pri viazaní si kravaty. Renzimu veria najmä mladí Taliani. Na mítingoch vzbudzuje rovnaký ošiaľ ako kedysi Barack Obama v Amerike. Priťahuje ich jeho imidž úspešného mladého muža a štýl komunikácie. Rok po zvolení za starostu zorganizoval obrovský happening na stanici Leopolda. Okolo 6-tisíc ľudí malo prísť porozprávať, čo chcú v politike zmeniť. Nechýbali medzi nimi ani uznávaní umelci, vedci či profesori. O rok na to už bežal trojdňový workshop Bing Bang, kde sa všetky návrhy formulovali do kampane. Všetko pod dohľadom kamier, prenášané cez Facebook a Twitter do celej krajiny. Hnutie „rottamatori" – ako Renziho prívržencov volajú – vidí po sklamaní z komika Beppe Grilla reálnu šancu na zmenu.
Renzi prináša konkrétne návrhy. Chce centrá na zlepšenie čerpania eurofondov, navrhuje dočasné pracovné miesta pre mladých, zjednodušenie rozvodov, chce prísnejšie postihy za korupciu, zrušenie jednej z komôr parlamentu a zrušenie finnacovania strán zo štátneho rozpočtu. Ako praktizujúci katolík je za registrované partnerstvá pre homosexuálne páry.
V decembri 2012 to ešte na lídra Demokratickej strany nestačilo. Aj keď Pier Luigi Bersani bol skôr voľbou straníckej špičky, ako radových členov strany. O rok neskôr už Renzi nemal pri voľbe reálneho súpera. Premiér Enrico Letta chápe, že v najbližších voľbách mu musí prenechať aj miesto volebného lídra. Renzi však predčasné voľby nežiada. Chápe, že Taliansko čaká tento rok predsednícka úloha v Európskej únii.
Potrebuje tiež čas pripraviť si do volieb pozíciu najmä vo vlastnej strane, ktorá je už roky nešťastným manželstvom bývalých komunistov s kresťanskými demokratmi. Mnohí v strane sa na Renziho vzostup pozerajú s nedôverou. Vedia, že má v pláne vymeniť aj ich. „Ľudia, ktorí čupeli v parlamente 25-30 rokov, nemôžu robiť rozhodnutia o našej budúcnosti," odkázal im na jednom z mítingov. Odvážil sa dokonca kritizovať avizované kandidatúry demokratov na prezidenta.
Renzi chápe, že nemôže chcieť všetko naraz. V knihe Matteo Dobyvateľ, ktorá nedávno vyšla v Taliansku, hovorí, že najlepšie jeho netrpezlivosť premeniť Taliansko krotí jeho spovedník: „Boh existuje, ale nie si to ty. Môžeš si vydýchnuť."  Súčasná vláda má mandát do roku 2015. Ak chce byť Renzi premiérom, má ešte čas. Najmladší premiér v dejinách Talianska, Giovanni Goria, mal pri svojom zvolení až 44 rokov.

Autor je editor Správ RTVS.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite