Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Košický „nácek” za vodou

.matej Gašparovič .časopis .týždeň doma

Košičan Igor Mižák je zrejme najznámejší slovenský neonacista na medzinárodnej scéne. V minulosti bol za svoje aktivity odsúdený, no minulý rok dostal amnestiu. Ide o muža, ktorý podľa českých policajtov stojí za nebezpečnou internetovou stránkou White Media.

.keď sa český exminister školstva a predseda Strany zelených Ondřej Liška prvýkrát dostal do kontaktu s neonacistickým zoskupením White Media, cítil sa oprávnene vydesený. Deň po tom, ako mu prišla vulgárna sms správa s vyhrážkou smrti, mu ktosi zavolal a zrúkol: „Ty svině, ty chráníš negry! Co si myslíš, najdem si tě!“
Vystrašilo ho to aj napriek tomu, že ho neonacistické organizácie majú v hľadáčiku už viac ako pätnásť rokov. Bolo to však prvýkrát, čo sa mu niekto priamo vyhrážal fyzickou likvidáciou. A to nebolo všetko: „Dozvedel som sa, že ma v okolí môjho bydliska sledujú neznámi ľudia a fotografujú si ma. Nemôžem preukázať súvislosť s vyhrážkami, ale časovo sa to viac-menej zhoduje,” vraví Liška pre .týždeň.
Česká polícia majiteľa hlasu z telefónu rýchlo odhalila: bol ním mladý elektrotechnik, ktorý prispieval na nacistickú stránku White Media. Na tejto stránke sa okrem iného zbierajú a šíria osobné informácie o českých „nepriateľoch“. „Pre White Media predstavujem nebezpečie, pretože presadzujem otvorenú liberálnu spoločnosť rešpektujúcu inakosť a stojacu na tolerancii,“ vysvetľuje si záujem neonacistov o svoju osobu samotný Liška. Aj on sa však začal zaujímať o nich a zistil, že ide o radikálov, ktorí majú vo svojich radoch zručných hackerov. „Vlámali sa do mojej FanPage na Facebooku a začali cezeň šíriť nenávistný obsah.“
Česká stránka White Media bola sprevádzkovaná z USA, a to spôsobom, aby nik neodhalil identitu jeho zakladateľov. Ako však zverejnil český týždenník Respekt, českej polícii sa to zrejme podarilo: za webom by mal stáť tridsaťšesťročný Slovák Igor Mižák.

.kariéra v Írsku
Mižák bol už v mladosti trikrát súdne stíhaný. V roku 2003 dostal ročnú podmienku za vydanie a šírenie novín Edelweiss, ktoré propagovali fašizmus a hlásali „národnostnú, rasovú a náboženskú diskrimináciu“. Napriek podmienke si Mižák pozor nedával. Polícia – ktorá ho zrejme sledovala a odpočúvala jeho telefón –, na ceste z Košíc do Prešova zastavila jeho auto, v ktorom našla deväť tričiek s nacistickou symbolikou, s ktorými obchodoval. Počas domovej prehliadky u neho našli ďalšie ilegálne predmety, od listov až po knihy a CD-čká.
Napokon ho v decembri 2010 Krajský súd v Prešove odsúdil na súhrnný trest a dostal dvojročnú podmienku. Súhrnný preto, že Mižák sa ešte počas prebiehajúceho procesu dopustil ďalšieho trestného činu: V roku 2005 organizoval zájazd slovenských neonacistov na pietny pochod do bavorského Wunsiedelu, kde sa každoročne koná spomienka na Rudolfa Hessa, prominentného nacistu. Mižák objednal autobus pre vyše 80 ľudí. Po tom, ako sa táto akcia v Nemecku zakázala, objednávky zrušil a pred pokusom vycestovať do Dánska bol zadržaný.
Prešovský súd nemal dôvod vo svojom rozsudku na pochybnosti: „Organizovanie účasti na takejto akcii je nepochybne podporou a propagáciou hnutia, ktoré preukázateľne smeruje k potlačeniu práv a slobôd občanov.“
V každom prípade, Mižáka sa týkala prezidentská amnestia z januára minulého roka. (Mimochodom, o amnestii sa dozvedel až od nás, keď sme ho kontaktovali cez Facebook.)
Mižák už pred deviatimi rokmi odišiel do Írska, kde si pre svoje radikálne aktivity dokonca vyslúžil záujem miestnych novín Sunday World, ktoré zmapovali jeho život na ostrovoch. Z Írska totiž údajne viedol medzinárodnú extrémistickú sieť, prenikol do miestnych organizácií a mal sa spolčiť aj s Vicky Cahillovou, neterou miestneho mafiána. Samoštúdiom sa z neho stal zručný programátor a webdizajnér. Okrem toho v Dubline vyštudoval aj Dublin Business School.

.ja a rasista?
Pre írske noviny, ktoré o ňom uverejnili pred dvoma rokmi článok, sa Mižák priznal k prevádzkovaniu webstránky Call of Freedom. Odmietol však označenie rasista a reportérovi to chcel podoprieť tvrdením, že na Facebooku má aj moslimských priateľov. Mižák sa novinárovi zdôveril s nápadom vytvoriť „bielu“ verziu Facebooku s príznačným názvom Aryanspace a túto ideu si hneď aj prozaicky zdôvodnil: „Existuje veľa sociálnych sietí pre moslimov, černochov, Aziatov a podobne, ale nemohol som nájsť žiadne pre Árijcov“. Noviny zverejnili fotografie z jeho írskeho domu v meste Tallaght, na ktorých s ďalšími dvoma náckami pózuje pred vlajkou tretej ríše s hákovým krížom.
Podľa českého časopisu Respekt česká polícia pracuje s hypotézou, že za webom White Media by mal stáť práve Mižák. Českí detektívi zistili, že účet za zriadenie internetovej stránky bol zaplatený z Mižákovho účtu a zhodujú sa aj registračné údaje webu s inou Mižákovou oficiálnou stránkou. Stránke poskytla hosting firma DreamHost v Kalifornii.  Potvrdzovací mail z 21. februára 2010 Mižáka oslovuje ako Ron Thomas. Je možné, že ide o fiktívne meno, za ktorým stojí práve Mižák. Česká polícia sa k prípadu nevyjadruje. „V súvislosti s webom White Media nie je na našom útvare vedené žiadne trestné stíhanie,“ odpovedal hovorca českého Útvaru pre odhalovanie organizovaného zločinu Pavel Hanták.
Keď sme Mižáka požiadali o reakciu na obvinenia, mal spočiatku nedôveru, no napokon nám cez internet na otázky odpovedal. Na otázku, či je zakladateľom White Media, odpovedal vyhýbavo s tým, že už nemá žiadne kontakty tohto zamerania a nemá nič spoločné s týmto portálom. Keby ho aj polícia kontaktovala, odmietol by spolupracovať. „Keďže ide o „zločin“ politického charakteru a samotné stíhanie autorov je porušením ich práv na slobodu prejavu a slobodu prijímať a šíriť informácie a idey, ktoré sú zaručené chartou OSN, bola by pomoc týmto orgánom proti môjmu svedomiu a presvedčeniu,“ vyjadril Mižák sa pre .týždeň.
Samotný web White-media.info sa identitu konkrétnych autorov stále snaží zastierať:
„Tím White Media a ľudia, ktorí pre nás zakladali webhosting sú dve oddelené skupiny, teda k žiadnemu odhaleniu našich identít nedošlo,“ píšu tieto tajomné osoby. Ak by to aj bola pravda, svedčilo by to minimálne o tom, že Mižáka a jeho programátorské schopnosti medzinárodná extrémistická sieť využila na tvorbu a správu internetových stránok, na ktorých šíria svoje bludy. Týchto ľudí sme sa pokúsili skontaktovať cez mail calloffreedom@gmail.com, kam malo prísť potvrdenie o zaplatení za správu stránky White Media. Naša žiadosť o rozhovor zostala bez odozvy.  

.biele riešenia
White Media chce podľa vlastných slov upozorňovať na upadajúci priestor európskych hodnôt, o ktoré sa ho vraj snažia pripraviť ľudia hlásajúci neomarxizmus. Ten má spočívať v likvidácii tradičných európskych národov a príprave genocídy bielych. „Jsme skupina radikálních autorů bojujících proti rakovině národa – proti neomarxismu,“ hlása White-media.info, ktorý sa profiluje „breivikovským“ modelom. Nórsky masový vrah sa tiež nepovažoval za teroristu, ale za bojovníka za nepoškvrnenú európsku civilizáciu. Napokon, na White Media sa nachádzajú obdivné komentáre k jeho činu: Breivika označujú za svojho „brata, ktorý zasiahol zlo na najcitlivejšom mieste“. Čitatelia internetovej stránky prejavujú radosť aj nad násilnou smrťou českého sudcu Miroslava Studničky, ktorý odsúdil štyroch extrémistov za známy útok proti Rómom vo Vítkově, po ktorom zostala vážne popálená trojročná Natálka. „Na internetovej stránke sa tiež mali zbierať informácie o českých „neomarxistoch“, niektorým z nich boli napadnuté osobné mailové či facebookové kontá a zverejené osobné informácie (napríklad číslo mobilu a adresa). Takto sa dostalo číslo mobilného telefónu aj k mužovi, ktorý sa vyhrážal exministrovi Liškovi. Napadli však aj mailové kontá mnohých iných známych ľudí, napríklad kňaza Tomáša Halíka.
Táto ideológia sa opiera o akýsi „vedecký“ neonacizmus: v jednom videu sa napríklad hovorí o objave holandských vedcov, týkajúcom sa hormónu oxytocín, ktorý je okrem iného zodpovedný za ľudskú túžbu po utváraní medziľudských vzťahov. Nový objav, ktorý propagovali náckovia z webu, tvrdí, že oxytocín síce motivuje ľudí na spoluprácu a dôveru, ale len s blízkymi ľuďmi. Tento objav vraj dokazuje etnocentrizmus, teda vieru, že „moja spoločnosť, môj národ, sú pre mňa dôležitejšie a lepšie než cudzie skupiny, etniká a národy“. Záver? „Xenofóbia je prirodzená,“ hlásajú.
Tvorcovia stránky sa legislatívne prikryli: pri copyrighte je uvedené, že „stránky sú určené ibe Čechom žijúcim v USA. Stránky rešpektujú zákony štátu California“. Amerika má totiž tolerantnejšie zákony týkajúce sa slobody slova.

.rodinka v Sydney  
Z rekonštrukcie Mižákovej minulosti sa zdá, že jeho medzinárodná kariéra prominentného neonacistu sa odštartovala za mrežami. V roku 2003 bola na internetovej stránke americkej organizácie NSDAP zverejnená jeho žobravá výzva, ktorou sa obrátil na svetovú neonacistickú scénu: „Práve sedím vo väzení. Moji priatelia posielajú tento e-mail namiesto mňa,“ horekuje Mižák. „Druhého septembra som bol zadržaný pre držanie ilegálnych tričiek, … zabavili mi ilegálne CD, knihy a harddisk... Prosím, aby ste pomohli podporiť moju zákonnú obranu.“ Ďalší neonacistický akvivista, zvaný Sparťan, napísal správcovi českej verzie webu, aby Mižákovi pomohli. Mižáka pritom menuje ako „Aryana“: „Tritisíc dolárov na advokáta je pre Slovákov celkom pálka, bez pomoci zahraničia to dokopy nedajú ani náhodou,“ komentuje Sparťan a dodáva dôležitú poznámku: „Pokiaľ by sa Aryan väzeniu vyhol, budem ho presviedčať, aby sa stal členom NSEC (americký server a obchod s nacistickým tovarom, pozn. red.), pretože ďalej by asi sám nepokračoval,“ citoval v roku 2004 český časopis Reflex z listu, ktorý sa mu dostal do rúk.
Mižák sa dnes hlási k webu Call of Freedom. Ako nám cez Facebook napísal, jeho hlavným zámerom je prinášať politicky nekorektné spravodajstvo. Viac nám o sebe prezradiť nechcel, venuje sa vraj rodine, dvom prácam a magisterskému štúdiu. Na svojom účte na LinkedIn má uvedené, že dnes žije v austrálskom Sydney, pracuje ako web dizajnér na voľnej nohe,  študuje informatiku na University of Western Sydney (samotná univerzita nám nepotvrdila, či je to pravda). A naplno si užíva svoju hrozivo chápanú slobodu prejavu.

Autor je spolupracovník .týždňa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite