Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Všetci sú zradcovia! Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan je na vrchole moci, no má problémy. Za krátky čas utŕžil tri rany: prišiel o mocného spojenca, kontroverzného imáma Fethullaha Gulena, ktorý má trvalý pobyt v americkej Pennsylvánii. „Zrádza“ ho aj najbližšie okolie, stranícke i rodinné. Podľa zverejnených telefonických nahrávok sú totiž jeho príbuzní, najmä dvaja synovia, ale aj najvyšší politici strany Spravodlivosti a rozvoja, zapletení do masívnej korupcie.

Erdogan je nervózny najmä z ekonomických dôsledkov. Turecká líra stratila za posledné týždne oproti doláru 13 percent, centrálna banka musela zvýšiť úrokové miery z 4,5 na 10 percent a náklady na splácanie zahraničného dlhu prudko vzrástli. Erdogan však vidí zradcov všade, len nie doma: Na západné banky a médiá útočí antisemitským jazykom, veľvyslancovi USA hrozí vyhostením, americký minister obrany Chuck Hagel bol donútený zrušiť návštevu Ankary. Opozícia je na koni, Erdogan sa snaží blokovať internet, ale je neúspešný, očakáva sa, že v marci prehrá voľby v Istanbule.
.jd

Briti a Francúzi sa stretávajú na summite, zastupovaní svojimi lídrami. Rozhovory medzi Davidom Cameronom a Françoisom Hollandom sa zameriavajú na otázky obrany, energií a vedy. Cameron zároveň žiada Hollanda, aby podporil reformu EÚ smerom k väčšej flexibilite.
Prestížny medicínsky časopis Lancet zverejnil štúdiu, podľa ktorej až 25 percent mužov v Rusku zomiera pred dosiahnutím 55 rokov. Porovnateľný počet vo Veľkej Británii je 7 percent. Väčšinu predčasných úmrtí ruských mužov štúdia pripisuje alkoholu.
Prvé kolo ženevských rokovaní o Sýrii sa skončilo bez pokroku. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun uviedol, že rokovania sú také náročné, ako sa čakalo. Úsilie sa napokon sústredilo už len na to, aby prebehlo aj druhé kolo rozhovorov.
Srbov čakajú 16. marca predčasné voľby. Vláda odstúpila a požiadala prezidenta o vypísanie tohto termínu. Príčinou rozpadu vlády sú najmä nezhody v koalícii medzi Srbskou stranou pokroku SNS a socialistami SPS. Predčasné voľby zrejme vyhrá SNS.

Osobnosti: Haruko Obokata/
Japonská lekárka objavila, že kmeňové bunky možno vytvoriť vložením krvných buniek do kyseliny. Je to efektívny a eticky čistý spôsob. Ak bude u ľudí fungovať tak dobre ako u laboratórnych myší, sľubuje obrovský pokrok v liečení vážnych chorôb.

Antiosobnosti: Gernot Erler/
Nový šéf Východného partnerstva  nie je v pravom zmysle antiosobnosť, jeho príliš ústretový postoj k Rusku však vyvoláva obavy. Erler v ukrajinskej kríze kritizuje väčšmi EÚ ako Rusko. Jeho menovanie je strategický, ale pre Stredoeurópanov varovný krok.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite