Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Antona Srholca

.anton Srholec .časopis .osobnosti

Láska, Bože, láska, kde ťa ľudia berú? Väčšinu svojich priateľov mám už na druhej strane života. Neboli to všetko anjelské bytosti, a aj oni to vedeli o mne. Priateľstvo je o vernosti. Je pozoruhodné, ako mi s odstupom času zjasneli, na nikoho nemám negatívne spomienky. A tí žijúci, ako keby sa zastavil čas práve tam, kde sme sa posledný raz stretli. Stačí chvíľa, čo vypijeme kávu, alebo pohárik vína a všetko je jasné a správne.

Jeden z nich mal milujúcu manželku a tri dcéry. Ako ten kráľ. Dom plný poézie. Deti mal rád, bol na ne hrdý, veľmi sa im venoval. Dnes to sú osobnosti a ďalej nesú štafetu života. V starobe bol už trocha samotár a tajnostkár. Skromnosť, v ktorej žil ako mladý chlapec, v starobe až radikalizoval. Svojim vnúčatám chcel pripraviť veľký dar. Je pekné, že ako dôchodca nepil, nefajčil, ale s tou skromnosťou to preháňal. O chlebe a vode dokázal žiť aj týždeň. Ja mám trocha iný názor. Aj v starobe máme dopriať tomu vzácnemu, krehkému a pominuteľnému nástroju trocha radosti a pôžitku. Potom lepšie slúži.
Dlho si neužíval svoj zaslúžený dôchodok. Náhle ochorel a potom ako keď zhasnete sviečku. Už pri pohrebe sa vedelo, že všetky svoje úspory vložil do nebankových subjektov a všetko stratil. Možno to bola príčina jeho náhleho odchodu. Ale mýlil by sa ten, kto by sa nazdával, že deti a vnuci sa hnevali. Plakali nad ním, ako keď prší. Dodnes nevedia zabudnúť.
Láska je aj o tom, že veľa nečakám, lebo to podstatné je duchovné, kultúrne, za čo darca platí svojím časom, umom a srdcom. Ja nie som taký dobrý. Nerád podporujem zlodejov a podvodníkov. Radšej investujem do núdznych a chudobných. Na mojom pohrebe budú úprimne žialiť moji „dlžníci“, lebo sa im skončí fašiang. A asi aj príbuzní, lebo nič nezdedia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite