Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA DEZINFIKOVAŤ: Nabíjačka a čistička mobilu v jednom
Už dávno nie je tajomstvom, že dotykové plochy našich elektronických zariadení sa hemžia väčším množstvom baktérií, vírusov, a vôbec, sú špinavšie ako verejné záchodíky, napriek tomu sa ich čisteniu príliš nevenujeme. Dvaja chlapíci z Utahu Dan Barnes a Wesley LaPorte preto vyrobili zariadenie PhoneSoap, ktoré trošku pripomína miniatúrne solárko. Do neho dáme svoj milovaný mobil nabíjať a zároveň poopaľovať elektromagnetickým žiarením, aké sa používa v nemocniciach a malo by zabíjať 99,9 percenta všetkých baktérií a vírusov. Samotné čistenie trvá len pár minút, ale pokojne ho tam môžete nechať celú noc, respektíve pokiaľ sa nenabije. Nápad sa objavil na Kickstarteri na konci roka 2012, teraz si ho už môžete cez internet kúpiť v čiernej alebo bielej farbe za 49,95 dolára.

TREBA SA HRAŤ: Papierové lietadielko riadené mobilom
Ďalší úspešný nápad z Kickstartera, ktorý získal dosť peňazí, aby sa mohol začať vyrábať,  je PowerUp 3.0 – malé zariadenie, ktoré sa namontuje na obyčajné lietadielko, zložené z papiera, a umožní ho riadiť cez aplikáciu v smartfóne. Lietadielko bude kopírovať pohyb, akým užívateľ nakláňa svoj smartfón. Zariadenie má malú vrtuľku a kormidlo, je vyrobené z extrémne nárazuvzdorného uhlíkového vlákna, aby prežilo pády zle zložených lietadielok. Má dobíjaciu batériu, ktorá vydrží desať minút lietania. PowerUp vymyslel hravý pilot, priemyselný dizajnér a šéf firmy TailorToys Shai Gaitan v roku 2008. V tomto momente by už malo byť prvých 50 prototypov na ceste k svojim odvážnym beta-testerom, ktorí si túto česť poistili svojou finančnou podporou projektu. V júni by mali prvé zariadenia ísť do reálneho predaja.

TREBA SA ZOHRIAŤ: Šálka na zohriatie rúk
Teploty sa aj u nás predsa len pomaly zosunuli pod nulu, a tak každému zimomravému dobre padne zahriať si studené ruky tak, že nimi objíme hrnček s horúcim nápojom. Z tohto zohrievacieho chvatu vyšla aj talianska dizajnérka Sabrina Fossi a navrhla Toasty MUG, keramickú šálku, ktorá pripomína krásnu lastúru. Namiesto uška má akýsi dutý tunel naokolo horúceho nápoja, do ktorého sa dajú strčiť ruky a celé si ich zohriať. Hrnček je ručná práca, glazovaná keramika, robia ho remeselníci v keramickej dielni v mestečku Montelupo neďaleko Florencie. V bielej alebo v sivozelenej farbe sa dá objednať cez internet za 44 eur v dvoch veľkostiach, deťom pod štrnásť rokov ho však dizajnérka z bezpečnostných dôvodov dávať do rúk neodporúča.  

TREBA CESTOVAŤ: Najväčší cestovateľský festival na Slovensku
Cez víkend, v rámci veľtrhu cestovného ruchu Slovakiatour, organizuje cestovka BUBO najväčší cestovateľský festival Slovenska BUBO bál. Výstavy profesionálnych fotografov, cestovateľské filmy, premietania o najnovších exotických cestách plných zážitkov, krsty kníh a gurmánske zážitky. Cesty Od pólu k pólu plné vášne a všetkých šesť kontinentov za prítomnosti 66 cestovateľov. Zaujímavosťou v programe BUBO bálu sú sprievodné aktivity pre mládež od 10 do 18 rokov, ktorú nie je celkom ľahké zaujať. Cestovateľské kvízy o atraktívne ceny, maratón spoločenských hier z celého sveta, rady profesionálov v exotickom Fotoateliéri, nebude chýbať ani priestor na zmeranie kondičky. Na festivale bude mať svoj stánok aj .týždeň a v ňom sa predstavia so svojimi fotkami z ciest naši fotografi Andrej Bán a Boris Németh.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Voľba medzi Sofiou a Panterom
O desiatej na dvojke síce ide Sofiina voľba (Sophie's Choice, 1982), slávna filmová verzia ešte slávnejšieho románu Williama Styrona, nakrútená režisérom Alanom J. Pakulom s úžasnou Meryl Streepovou v hlavnej úlohe, prednosť však treba dať Ružovému panterovi (The Pink Panther, 1963), klasickej britsko-americkej krimi komédii, v ktorej hviezdi nezabudnuteľný Peter Sellers. Jeho inšpektor Clouseau, idiot so sebavedomím génia a neidentifikovateľným prízvukom, je totiž jednou z tých filmových postáv, ktorých sa nedá nabažiť. Preto je pochopiteľné, že Sellers hral Clouseaua vlastne aj po smrti. A vďaka bravúrnej réžii Blaka Edwardsa to navyše funguje aj ako príbeh. Čo je však najdôležitejšie, odkedy vznikol v roku 2006 esenciálne tupý remake, tohto pôvodného, klasického Ružového pantera veľmi nie je kde vidieť. Piatok, 31. januára, Jednotka, 21.30.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite