Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jeden rok

.yoani Sánchez .časopis .klub

Tentoraz nemohla ísť dovnútra na letisko a pozerať sa, ako odchádza. Tabuľa varuje, že na terminál medzinárodného letiska José Martího môžu ísť iba cestujúci. Svoje zbohom mu povedala pri dverách. Je to už jej druhý syn, ktorý od schválenia imigračnej a cestovnej reformy, čo platí jeden rok, odchádza. Uplynulý rok bol pre ňu, tak ako mnoho ďalších Kubáncov, rokom lúčenia.

Za prvých desať mesiacov roku 2013 odišlo z ostrova 184 787 ľudí. Mnohí z nich prvýkrát. Hoci úrady odmietajú, že by to boli ľudia, ktorí utekajú z krajiny, viac ako polovica z nich sa do konca novembra minulého roku nevrátila. V skutočnosti tie čísla ani nepotrebujeme. Každému z nás sa stačí pozrieť okolo seba, kto odišiel a nevrátil sa.
Každá jedna cesta môže zmeniť život. Človeka alebo rodiny. Otázkou je, či to môže zmeniť národ. Odpoveď, ako na mnoho iných otázok na svete, môže byť áno aj nie. V prípade Kuby sú tieto odchody reakciou na uvoľnený ventil, ktorý držal oponentov režimu vnútri. Vláda získala dvakrát. Jednak tým, že sa okamžite zbalili a odišli tí, ktorí patrili k najväčším rebelom v spoločnosti a jednak tým, že budú z cudziny svojim rodinám domov posielať peniaze. Tiež sa zvýši import ďalšieho spotrebiteľského tovaru a s ním aj výber daní. Je to taký priemysel bez dymiacich komínov.
Pre aktivistov a zástancov občianskej spoločnosti, ktorí za posledný rok absolvovali medzinárodné turné, to bol rok plný príležitostí. Už to, že ich hlas zaznel na miestach, kde predtým bolo počuť iba oficiálne vyhlásenia, bol krok vpred. A aj ich samotných táto skúsenosť mení, sú bližšie k tomu, o čom diskutuje svet, modernizujú sa a lepšie chápu, v čom je ich rola.
Ale pozor, nie každý môže cestovať. Bývalým väzňom takzvanej Čiernej jari odmietli dať povolenie vycestovať a mnoho ľudí z exilu nemohlo zase pricestovať. Žiaľ, medzinárodná tlač tomu nevenuje dostatočný priestor. Veľká časť populácie si pas stále nemôže ani dovoliť. Reforma sa ich teda týka iba tak, že v televízii alebo v novinách vidia, ako mení životy iným.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite