Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Chaos v Ženeve Účastníci mierovej konferencie v Ženeve hovorili o budúcnosti Sýrie. Boli tam zástupcovia 40 krajín, od veľmocí ako USA a Rusko až po Vatikán. Prišli zástupcovia sýrskej vlády, časti povstalcov, aj delegácie medzinárodných organizácií ako OSN, EÚ, Liga arabských štátov, Organizácia islamskej spolupráce. Privítal ich však chaos. Už v piatok, tretí deň konferencie, no skôr, ako sa začalo ozaj rokovať, vznikli problémy.

Povstalci sa odmietli stretnúť s delegáciou sýrskej vlády, ak nepodpíše komuniké prvej ženevskej konferencie z roku 2012, v ktorom sa žiada vytvorenie dočasnej vlády. Delegácia sýrskej vlády pohrozila, že ak sa do soboty nezačnú seriózne rokovania, zo Ženevy odíde.  Rozpory sú hlboké. Opozícia totiž požaduje Assadovo odstúpenie a sýrska vláda to odmieta. Rusko podľa opozície uznáva, že zotrvanie Assada vo funkcii prezidenta nie je do budúcna nutné, no k výmene musí dôjsť mierovou cestou. Ruský vicepremiér Dvorkovič však oficiálne vyhlásil, že Sýriu teraz nemôže viesť nik iný ako Assad.
.mg

Káhira zažila v centre výbuchy, ktoré zanechali päť mŕtvych a približne 70 zranených. K útoku sa prihlásila al-Káidou inšpirovaná skupina Obrancovia Jeruzalema.
Vrchný veliteľ NATO v Európe, generál Breedlove, oznámil, že Aliancia pomôže Rusku s bezpečnosťou na zimnej olympiáde v Soči. Američania pošlú do Soči aj agentov FBI.
Rumunský minister vnútra Radu Stroe odstúpil po zle vykonanej záchrannej akcii. V transylvánskych horách sa zrútilo lietadlo s medikmi, letiacimi po orgány na transplantáciu, a hoci haváriu prežilo 7 ľudí, v dôsledku predlžovania záchrannej akcie zahynuli.
Ak sa Edward Snowden vráti, môžeme s ním vyjednať podmienky priznania viny, oznámil americký minister spravodlivosti Eric Holder. Snowden, ktorý zverejnil utajované informácie a v USA mu hrozí stíhanie, zotrváva v Rusku.
Malta je odhodlaná naďalej predávať svoje občianstvo za 650-tisíc eur a za nákup vládnych dlhopisov v sume 150-tisíc eur. EÚ tvrdí, že sa tak otvoria dvere do Únie nedostatočne prevereným osobám.

Osobnosť: Kenneth Bae/
Americký misionár je už rok väznený v Severnej Kórei. Minulý týždeň sa prvý raz objavil pred novinármi, údajne na vlastnú žiadosť, a požiadal USA, aby sa zasadili o jeho prepustenie. Kenneth Bae, ktorý v Severnej Kórei sprevádzal turistov, je väznený za tzv. zločiny proti štátu.

Antiosobnosť: Viktor Janukovyč/
Ukrajinský prezident dostal svoju krajinu do komplikovanej situácie, keď vlani odmietol asociačnú dohodu s EÚ. Teraz sa pokúša o brutálne potlačenie odporu proti sebe a svojej strane. Janukovyčovi chýba politická vízia a jeho riešenia sú skratové.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite