Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Imigrant v Berlíne

.mara Deliusová .časopis .klub

Nemecko bolo v posledných rokoch úpešné v politickom brandingu a stalo sa symbolom zodpovedného centra Európy. Máme dokonca kozmopolitný imidž, ešte pred desiatimi rokmi nepredstaviteľná vec. Ale niečo tu nesedí. Lesk a eleganciu novej germánskosti spochybňuje nemecký postoj k imigrácii.

Nemecko malo s imigráciou vždy problém. Až donedávna platilo, že hovoriť, že sme magnetom pre imigrantov, bolo politické tabu, Einwanderungsland. Samozrejme, že ekonomicky Nemecko imigráciu potrebuje, možno viac, než ktorá iná európska krajina. Dôvodom je nízka pôrodnosť a pocit, že sa s tým nedá nič robiť. Osobitne to možno vnímať tu v Berlíne. Minulú jeseň vyvolalo vzrušenie medzi turistami, keď si fotografovali Afričanov pod Brandenburgskou bránou. Držali hladovku na protest proti zákazom a nehumánnym podmienkam. Podobné protesty sa konali aj neďaleko Checkpointu Charlie, čo by kameňom dohodil od Reichstagu a sídla vlády Angely Merkelovej. Poukázali na to, čo je problémom súčasného Nemecka a – paradoxne – reakciou bolo ničnehovoriace ticho.
Dilema je zjavná. Minulé leto vláda schválila nariadenie, ktoré uľahčuje získanie pracovného povolenia pre ľudí spoza hraníc EÚ. Osobitne sa týka sektorov, kde je nedostatok zamestnancov. Medzi voličmi je to nepopulárna téma, takže sa o nej veľa nehovorilo. Nedávny prieskum potvrdzuje, že dve tretiny Nemcov si myslia, že imigranti spôsobujú problémy v školách a sociálnych službách, miestne vlády varujú pred požiadavkami, ktoré budú mať na verejné služby Rumuni a Bulhari. Nemecko, skrátka, nie je imigrantskou krajinou ako Spojené štáty americké. Zriedkavé sú aj úspechy imigrantov. Televízna hlásateľka Linda Zervakis, ktorej rodičia prišli z Grécka, je jednou z mála výnimiek. Zmeniť prístup k imigrácii trvá roky, ale politici musia konať, pretože demografická kríza v Nemecku je dramatickejšia, než si mnohí uvedomujú. O 30 rokov sa Nemecko zmenší z dnešných 82 miliónov na 69 miliónov, čo bude pre najväčšiu európsku ekonomiku veľká rana.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite