Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Miloš Zeman dostal prvú žiadosť o milosť.... a rozhodol sa jej nevyhovieť, hoci mu to odporučila jeho obľúbená ministerka spravodlivosti Marie Benešová – po tom, čo jej experti preskúmali spis. A hoci zváženie milosti navrhol aj štátny zástupca. Je to správa taká malá, že sa do slovenských médií ani nedostala; tak aspoň tu.

Ministerstvo uviedlo, že stíhaný muž je už niekoľko rokov pripútaný na lôžko, pretože má po autonehode poškodenú miechu aj mozog. Trpí demenciou a podľa znalca už nerozumie trestnému konaniu. Iste, v tej správe chýbajú podstatné informácie: ministerstvo nevysvetlilo, za čo presne je muž stíhaný a prečo sa štátny zástupca obracia na prezidenta namiesto toho, aby našiel riešenie sám. Ale počúvajte, prečo český prezident milosť neudelil.
Hradný kancelár oznámil, že Miloš Zeman predsa sľúbil dávať milosť len ľuďom, ktorým zostáva pár mesiacov života. „U tohto pána to nebolo naplnené. Nie je pohyblivý, ale smrť mu nehrozí,“ povedal kancelár a Ing. Zeman to v televízii zavŕšil triumfálnym výrokom, že proti mužovi a jeho rodinným príslušníkom je vedených „asi dvadsať exekúcií“... Ako súvisia exekúcie s trestným stíhaním, to vie len Zeman. Ako právnik v psychiatrickej nemocnici vídam dosť ľudí na dne, ktorí nezvládajú život, nieto ešte svoje dlhy. Ing. Zeman sa však rozhodol dať najavo, že sa žiadnym dementným invalidom obmäkčiť nedá – podmienky predsa povedal jasne, nie?
Krátka odbočka: Som vďačný .týždňu a slovenčine, že môžem na tomto mieste využiť jazyk s najkrajšími nadávkami na svete. Český prezident je borsuk, bibas, ceľban, corgoň, hajzelpucer, hebedo, hovädo, chuchma, korheľ, mumaj, odzgáň, ogrgeň, papľuh, skydoň, trkvas, ťuťmák, zantúch a zgerba. Ďakujem, koniec odbočky.
V marci sa na Slovensku volí prezident, ktorého právomocou je podľa článku 102 Ústavy aj udeľovanie milostí. Pozor, aby ste omylom nezvolili sociopata s takým tučným egom, že v ňom zadusilo zvyšky súcitu a ľudskosti.

Autor je právnik a novinár

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite