Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Prímerie? Sýrska vláda ponúkla vzbúrencom v meste Aleppo zastavenie paľby, výmenu zajatcov a prípadne aj koridory pre humanitnú pomoc. Oznámil to minister zahraničných vecí Walíd Mualim na tlačovej konferencii po rokovaní s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom.

Mualim sa spolieha, že plán bude úspešný, zdôrazňuje však, že o jeho splnenie sa musia snažiť aj ostatné strany. Nádej, ktorú jeho ponuky vo svete vyvolali, zmierňuje realizmus. Pred schôdzkou v Ženeve, na ktorej sa majú zástupcovia sýrskych bojujúcich strán stretnúť 22. januára, vystupňovali totiž USA aj Rusko úsilie, aby presvedčili vládu Sýrie aj povstalcov na gestá dobrej vôle. Vo svete panuje obava, že aj plán prímeria v Aleppe je len „PR“, aby sa pred Ženevou vytvorila lepšia atmosféra. V Sýrii stále tečie krv a konflikt, ktorý trvá už tri roky, mal minulý týždeň ďalšie obete aj za hranicami. Sýrska raketová paľba zasiahla územie Libanonu a zabila sedem ľudí – z nich päť detí. Pätnásť ďalších osôb bolo zranených.
.mg

Egypťania v referende odsúhlasili novú ústavu, ktorú po prevrate pripravila dočasná vláda, podporovaná armádou. Pri 50-percentnej účasti (islamisti referendum bojkotovali), sa za ústavu vyslovilo 90 percent hlasujúcich.
Tajné služby v Rusku získajú nové rozsiahle právomoci zasahovať do súkromia, ak prejdú návrhy skupiny poslancov v Dume. V prípravnom výbore je aj Alexander Lugovoj, v Británii hlavný podozrivý z vraždy Alexandra Litvinenka.
Česko má od minulého týždňa premiéra. Prezident Miloš Zeman menoval do funkcie Bohuslava Sobotku.
Thajsko zažíva politickú krízu. Masové demonštrácie žiadajú odstúpenie premiérky Jingluk Šinavatrovej, ktorú ľudia považujú za bábku v rukách jej skorumpovaného brata. Na protivládnej demonštrácii v hlavnom meste Bangkok došlo k výbuchu, ktorý zranil 28 ľudí.
Záhady palestínskeho veľvyslanectva v Prahe pokračujú. Polícia tam objavila ďalšiu výbušninu. Jej pôvod je, takisto ako pôvod ilegálne držaných zbraní, nájdených v budove, nejasný.

Osobnosť: Věra Čáslavská/
Slávna česká olympionička odmietla prísť na nomináciu olympijskej výpravy na Pražský hrad. Je to protest proti spôsobom prezidenta Miloša Zemana. Čáslavská si na Hrad spomína za čias Václava Havla, keď si odtiaľ odniesla „pokoj v duši a čistú myseľ“. Tie si od Zemana nedá vziať.

Antiosobnosť: Viktor Janukovyč/
Ukrajinský parlament, kde má väčšinu prezidentova strana, prijal legislatívu, podľa ktorej ľudia, ktorí napríklad vyrábajú opozičné plagáty, môžu dostať pokutu až 1 275 dolárov alebo 15 dní väzenia. Tým, ktorí „masovo narušia“ verejný poriadok na demonštráciách, hrozí až 15 rokov väzenia.

Citát/
Věra Čáslavská: „Moja slobodomyseľná povaha mi nedovolí, aby som navštívila súčasný Hrad, z ktorého sa vysiela len negatívna energia.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite