Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Koncom júna 2011 som sa zúčastnil v pražskom Černínskom paláci na medzinárodnej konferencii k 20. výročiu odchodu sovietskych vojsk z Československa. Konferencia sa konala pod záštitou českých ministrov zahraničia a obrany. V jednej chvíli prišiel za mnou mladý novinár zo Slovenska a opýtal sa ma, čo hovorím nato, že sa nehovorí o Slovensku. Odpovedal som mu otázkou, prečo sa takáto konferencia nezorganizovala na Slovensku?

Keď na Vianoce 2013 pápež František predniesol na Námestí svätého Petra svoj príhovor a pozdravil veriacich v Ríme i vo svete, v našich médiách sme počuli, že „pápež nepozdravil po slovensky“. Ale on nepozdravil v žiadnom inom jazyku, iba v talianskom. A teraz, keď vymenoval nových kardinálov, zase zaznelo v médiách, že „Slovák medzi nimi nie je“. Akoby tam musel byť.
Stále teda v sebe nosíme akýsi kolektívny pocit, že niekto zvonku by sa mal o nás postarať a mal by nám venovať pozornosť. Keď v roku 1983 Štátna bezpečnosť urobila po celom Československu „záťah“ proti františkánskej reholi, slovenskí františkáni napísali do samizdatu „Udeľme si slobodu sami!“ A vtedy o nich písal celý svet. Rovnako to bolo pri iných udalostiach počas komunizmu, ktoré prirodzene zaujali svet. A rovnako je to i dnes.
A možno ani nezáleží na tom, či sa o nás píše vonku, ale skôr na tom, ako tu žijeme. Je tu veľa krásnych vecí. Napríklad drobní vydavatelia kníh. Keď zoženú peniaze, vydajú knihu. Teraz čítam Buninove denníky z rokov 1918 a 1919 Prekliate dni. Vydalo ich vydavateľstvo Hronka, ako svoju druhú knihu. Kúpil som si ju ako poslednú v Artfore. Takisto vydavateľstvá L.C.A., Petrus a ďalšie. A potom malé výstavné priestory pre výtvarníkov, žilinská Stanica-Záriečie, a tak by sa dalo pokračovať.
„Udeľme si slobodu sami“ a nenariekajme! A keď si nebudeme závidieť, mnohé z týchto projektov prirodzene zaujmú i okolitý svet.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite