Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Český Najvyšší súd rozhodol, že prípad eštebákov, ktorí v ​​júni 1989 odvliekli z demonštrácie v pražskom parku Stromovka mladého disidenta Petra Placáka, nie je premlčaný. Súd rozhodol už pred Vianocami, ale uznesenie zverejnil minulý týždeň, čo bol od neho vkusne načasovaný darček: Petr Placák akurát v stredu oslávil 50. narodeniny.

Bicie komando Štátnej bezpečnosti ho vtedy vyviezlo do lesov na Křivoklátsku. Zobrali mu doklady, zmlátili ho a nechali tak. Po občiansky si mal prísť druhý deň na ŠtB, a pretože tu pri výsluchu odmietol vypovedať, dostal ďalšiu bitku. Lenže Petra Placáka nie je možné zastrašiť. Oznámil napadnutie niekoľkým svedkom vrátane svojho lekára, a podal sťažnosť ministerstvu vnútra. Vtedy bola hodená do koša; o 23 rokov neskôr sa z nej stal jeden z kľúčových dôkazov.
Po revolúcii sa logicky najskôr riešili veľké kauzy: vlastizrada z roku 1968, akcia Asanace proti chartistom alebo mučenie a vraždy z 50. rokov. Placák spísal o „svojich“ eštebákoch knihu Fízl (2007), za ktorú dostal cenu Magnesia Litera. Aj vďaka tomu nakoniec prípad dorazil na súd – a starý vľúdny obvodný sudca Alexander Malý uložil v máji 2012 Prchalovi a Irovskému, ktorí Placáka zbili, jeden a pol roka a k tomu rok nepodmienečne. Odvolací mestský súd namietal premlčanie; ale Najvyšší súd dal za pravdu Malému.
Závažné zločiny komunizmu sú totiž v Česku zo zákona nepremlčateľné. Aj preto mohol na jeseň 2013 dostať podmienku 89-ročný niekdajší veliteľ ZNB na Přerovsku, ktorý sa v 50. rokoch podieľal na „boji proti kulakom“. Český Úrad dokumentácie a vyšetrovania zločinov a komunizmu podľa svojej štatistiky za roky 1995 až 2013 stíhal 212 osôb v 114 prípadoch; najvyšší trest bol šesť rokov natvrdo.
Ale trest je druhotný. Prvotné je mať ľudí, ktorí sa po údere nevzdajú a bránia sa, aj keď zlo je v presile, obrana vyzerá beznádejná a vláda temnoty večná. Ako sa zdal československý komunistický režim v júni 1989.

Autor je právnik a novinár.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite