Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Al-káida vo Falúdži Situácia v Iraku je čoraz komplikovanejšia. Vláda premiéra Núrího Malikího nemá dosť silnú pozíciu a spory medzi šiítmi a sunnitmi nadobúdajú hrozivú podobu. Krvavá stopa sa tiahne za al-Káidou. Minulý týždeň oznámila odnož al-Káidy, ktorá sa nazýva Islamský štát v Iraku a Levante, že ovládla mesto Falúdža a čiastočne aj Ramádí v západnej časti krajiny, v sunnitskej provincii Anbar.

Militantní islamisti takto ovládli prakticky tretinu Iraku. Iracká armáda sa pokúša dobyť Falúdžu a Ramádí naspäť aj s použitím letectva a premiér Malikí vyzýva obyvateľov Falúdže, aby vyhnali teroristov, a tak sa vyhli obliehaniu. Množstvo civilistov z Falúdže a Ramádí sa v strachu o život dalo na útek. Vyzerá to, akoby sa opakovali dejiny. Falúdža bola pred desiatimi rokmi centrom odporu islamistov proti Američanom. Američania vtedy získali kontrolu nad mestom len za cenu veľkých obetí – týždeň bojovali o každý dom a ulicu. Američania teraz Malikího vládu v boji proti al-Káide podporujú dodávkami zbraní.
.mg

Čína tvrdí, že v zahraničnom obchode predstihla USA. Za posledný rok uvádza 7,6-percentný nárast obchodu. USA malo v obchode prvenstvo už desiatky rokov.
Afganistan sa chystá prepustiť 72 väzňov zo základne Bagram, ktorých Američania považujú za nebezpečných povstalcov a teroristov. Americké ministerstvo zahraničia protestuje, Afganci tvrdia, že proti týmto mužom nie sú dôkazy.
India a USA riešia diplomatický spor. Indická diplomatka Devjání Kohbragéde, ktorú v USA zadržali za údajné predloženie falošných dokumentov, na žiadosť Washingtonu odišla z krajiny. Akreditovala sa však pri OSN, takže má imunitu pred stíhaním.
Írsky minister financií Michael Noonan získal ocenenie od odborného periodika The Banker ako minister financií roka za to, že sa mu podarilo zlepšiť stav ekonomiky postihnutej prudkou recesiou.
Nemecko sa bude tiež podieľať na zničení sýrskych chemických zbraní. Donedávna to odmietalo, ale teraz Merkelovej vláda súhlasila, že odpad zo zničeného chemického arzenálu bude spálený vo vládnom priestore v Munsteri v súlade s environmentálnymi smernicami.

Osobnosť: Aitzaz Hasan/
Pätnásťročný chlapec z Pakistanu, z regiónu Hangu, zachránil svojich spolužiakov pred samovražedným atentátnikom, ktorého zbadal pred školou a vrhol sa naňho, aby ho zastavil. Pri výbuchu mužových náloží zahynul.

Antiosobnosť: Francois Hollande/
Francúzsky prezident bol v tlači obvinený, že má vzťah s herečkou Julie Gayetovou. Klebety nikdy nepoprel, argumentuje len svojím právom na súkromie. Hollande má problémy aj v politike, dve tretiny Francúzov nepovažujú jeho politiku za prínos pre krajinu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite