Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ľubomír Feldek: Nezávidím, som radšej, keď závidia mne

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Spisovateľ Ľubomír Feldek je už pár rokov späť v Bratislave, aj keď sa ho ľudia stále pýtajú, ako je v Prahe. Nedávno vydal knihu Ťahák z dejín slovenskej literatúry od Lomidreva po Malkáča a pre SND píše rozprávku Ako sa stal Lomidrevo kráľom.

Otvorím oči a pichnem si fraxiparin
Môj doktor razí zásadu otvorených očí. Ihneď po zobudení si zobrať liek. Kedysi som bol neporiadny, ale teraz, keď si kladiem otázku, či som užil liek, tak si hneď odpoviem: Otvoril som oči? Tak som si pichol. Užíval som aj imuran. Stále sa mi zhoršoval krvný obraz, chceli ma hospitalizovať. Vysadil som ho a stal sa zázrak, vraj by mi krvný obraz mohol závidieť aj Picasso. Odkedy tej jed neužívam, vybehnem Palisády bez zadýchania, piť som začal znovu, priberám, ľudia žasnú.

Hrával som tenis
To mi vydržalo až do Nežnej revolúcie, potom som stratil partnera. Chmel odvtedy hrával len s diplomatmi. Keď hral s niekým v štvorke, mali vyhraté. Občas so sebou zobral syna, ale nič nie je strašnejšie, ako keď hrá proti vám 15-ročný chlapec, šľahne nezmyselne, nedá sa to chytiť. To sú tie údery, čo teraz používa Nadal a Džokovič.

Som veľmi obľúbený pohrebný rečník
Veľa priateľov som vyprevadil. Pokiaľ majú podobnú postavu ako ja, pokračujem v spomienke na nich tým, že nosím niečo ich na pamiatku. Toto je košeľa od Karčiho Kállaya. Keď vidím niekoho na umretie a nemá moju postavu, tak mu hovorím: nerátaj s tým, že ťa budem pochovávať. Veľmi dobre robím prejavy, keby ste náhodou potrebovali. Zatúžite umrieť, keby ste ich čítali.

Okrem svojej vlastnej, zabúdam na ženy
Nedávam ich do kníh ani do hier, už som si vravel, že by som to mal napraviť, ale v tej najbližšej, o Ivanovi Stodolovi, budú zas len samí spoluväzni a vyšetrovatelia. Neviem, prečo som taký mačo. Všetky technické práce pritom robí moja žena. Vyšraubúva poistky, žiarovky, ja jej len držím rebrík, aby nepadla. Som starostlivý. Poriadok tiež udržuje žena, ale je to nad jej sily – zakazujem  jej to. Tvrdím, že potom nič nenájdem. No pravda je taká, že nenájdem, ani keď udržím neporiadok.

Mám dve ľavé ruky a jedno oko
Keď som mal desať, druhé som si vypichol. Mám asi výborného anjela strážneho, rátam, že takých sto-tristo aj päťsto ráz som bol predbiehaný zľava a prišiel som na to, až keď ten človek trúbil. Dnes sú pre nás jednookých špeciálne zrkadielka, ale ja ho nemám, už nešoférujem. Týchto situácii bolo tak veľa, že môj anjel strážny už musel byť unavený. Tak ho nechávam na penzii a nechávam sa voziť.

Striedmosť nie je mojím remeslom
Najmä v alkohole. Nedávno sa lúčil český veľvyslanec, postavil nás pred pultík s najlepšími alkoholmi zo svojej súkromnej zbierky a hovorí: Tohle všechno se musí dnes vypít. Nechcelo sa mu to sťahovať. Hovorím mu, pán veľvyslanec, ja sa vášho českého alkoholu nebojím, ja môžem oslepnúť len na jedno oko. Vypil som takmer všetko, čo tam bolo. Postaviť sa na nohy a odísť, to sa mi podarilo len silou vôle.

Som spokojný s tým, čo som dosiahol
Už asi viac nedosiahnem a práve preto som aj pokorný. Nezávidím iným, čo môžem ja závidieť? Ja som radšej, keď závidia mne. Dobroprajnosť je najlepšia vlastnosť a najvyšší stupeň egoizmu, lebo sa obyčajne vráti. Viem sa rozčúliť, nie často, kedysi som sa vedel aj pobiť, medzi mladými umelcami to patrilo k životu. Ako hovoria Angličania, Bože, ochráň ma pred priateľmi, lebo pred nepriateľom sa ochránim aj sám. Niekedy je ťažké to rozlíšiť, treba sa poriadne obzrieť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite