Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Ako sa civilizácia na vrchole, ktorá už dosiahla takmer všetko, môže udržať v chode a nezahynúť nudou? Tým sa zaoberá román Hráč, ktorý by sa mohol spolu so seriálom o pirátoch a novým filmom od tvorcov Matrixu stať jednou z popkultúrnych udalostí roka 2014.

Rok 2013 je za nami a nič skutočne zásadné, žiadny nový popkultúrny míľnik, vďaka ktorému by sa oplatilo pamätať si minulý rok viac ako tie predchádzajúce, sa neudial. Možno to vyjde tento rok. Napríklad vyššie spomenutý román Iaina M. Banksa Hráč už mal vyjsť, už niekoľkokrát, a stále nič. Iain M. Banks bol u nás nie celkom docenený škótsky spisovateľ sci-fi, ktorý v roku 2013 predčasne umrel na rakovinu. Keď písal nežánrové veci, podpisoval sa Iain Banks, keď žánrové, pridával si do stredu M. Hráč, v origináli vyjduvší pod názvom The Player of Games ešte v roku 1988, už je žánrovou klasikou. Ide o ťažiskový román z prostredia tzv. kultúry – univerza, ktoré Banks čitateľom sprostredkúval unikátnym spôsobom: nie skrz cyklus či ságu, teda postupom v žánri veľmi obľúbeným, ale skrz sériu viac-menej nezávislých románov, mapujúcich vždy nejaký fragment kultúry. Veľmi silné, veľmi bystré, len keby to už konečne v tej češtine vyšlo. Tak azda tento rok.
S druhým ťažným koňom roka sa stretneme už teraz v januári. Ide o seriál Black Sails, produkovaný Michaelom Bayom a voľne inšpirovaný Ostrovom pokladov Roberta Louisa Stevensona. A to znamená jedinú vec. Pirátov! Akčných, dobrodružných, podstatne naturalistickejších a surovejších, aj keď inšpiráciu úspechom Jacka Sparrowa určite nezaprú, promo materiály a upútavky naznačujú, že by malo ísť o drámu. Teda navážno a tvorcovia sami svojmu seriálu veria, nebýva zvykom, že sa začne narúcať druhá séria, hoci sme ešte nevideli prvú.
A v júli by mal prísť do kín nový akčný sci-fi film od tvorcov Matrixu, Jupiter Ascending, ktorý by sa nemal na nič hrať a ponúkne iba to, čo od súrodencoch Wachowských čakáme. Dych berúce kino, trailer má blízko k dokonalosti.
Bude o čom písať aj v tomto roku!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite