Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Uhol pohľadu Fedora Gála

.fedor Gál .časopis .klub

„Naše vláda bude první, která nebude krást, lhát a bude makat pro občany.“ Čiže kradne a klame vláda, vyhlásil koncom roka 2013 Andrej Babiš, nová hviezda českej politiky, a nie konkrétni ľudia. Kradne a klame sa tu od novembra 1989, predtým bola pohodička. Vidím to tak, že klame občan Babiš. Ešteže lož nemá prevahu nad pravdou, to by bol svet iný, než v akom žijeme, podstatne horší.

Rok 2014 bude 70. výročím úteku Vrbu s Wetzlerom z osvienčimského koncentračného tábora. Najmä Rudlof Vrba je symbolom. Symbolom vzdoru v takpovediac hraničných podmienkach, v bezvýchodnej situácii. Už nežije, zomrel v emigrácii. Keď som listoval v jeho knihe Utekl jsem z Osvětimi, našiel som tam v úvodnej kapitolke Proč jsem napsal svou zprávu aj toto: „Hned po válce jsem začal žít v Praze. Studoval jsem tu chemii a biochemii... Svaz protifašistických bojovníků pořádal každoročně vzpomínkový večer na osvětimské oběti. Jednou jsem se toho zúčastnil.. . Jeden slušně vypadající muž ke mně přistoupil a zeptal se, jestli jsem si všiml, že „na pódiu je to samej Žid“…“ Vrba bol Slovák a jeho svedectvo v slovenčine ešte nevyšlo. Len verím, že v budúcom roku vyjde (ako sľúbil Štefan Hríb).
Rok 2014 bude dvadsiaty piaty po zmene režimu. Jedni budú rozprávať o novej normalizácii, ďalší budú sentimentálne spomínať na roky „istoty“ pod kuratelou jedinej strany a jej vlády. Túžba po revolučnej zmene a pevnej ruke je evidentná, ale nie kritická.  
Pokiaľ ide o osobné očakávania a predsavzatia, rok 2014 bude prvý, do ktorého vstúpim takzvane bez záväzkov. Fedor, pokojne fajči, popíjaj, necvič, raduj sa z detí a vnúčat, čítaj a pracuj s mierou, vnímaj vône, chute, tvary, farby, zvuky... zajtra nemusí byť nič. Alebo všetko – máš to vo vlastných rukách, v srdci, duši, mysli... a vo vzťahoch ku všetkým živým bytostiam, tým blízkym obzvlášť.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite