Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sen o slobode

.yoani Sánchez .časopis .klub

Ako sa mení Kuba a ako každý z nás? Veľmi málo a zároveň tak veľmi. V mojom malom živote sa všetko pohlo bezprecedentným spôsobom. V živote národa je to sotva niečo viac než zachvenie. Január 2013 začal s imigračnou a cestovnou reformou. V ďalších mesiacoch sme si veľakrát povedali „dovidenia“, ale teraz bez pocitu, že už niet návratu, ako to bývalo predtým, už to nebol odchod do celoživotného exilu. Ale je pravda, že mená v telefónnom zozname škrtáme naďalej, rýchlosť, akou sa to deje, je hrozivá. Pocit, že sme „ostrovom na úteku“ ešte vzrástol, tentoraz už v súlade so zákonom, ktorý to umožňuje.

Sociálne rozdiely narastajú. Počet žobrákov a vyberačov smetných košov rastie. Rovnako ako prítomnosť moderných áut, ktoré sa preháňajú našimi rozbitými cestami. A viac ako jeden nouveau riche strávil prázdniny na druhej strane Atlantiku. Niektoré rodiny si v srdci Havany otvorili luxusné reštaurácie, iné prestali piť kávu, pretože si ju nemôžu dovoliť kúpiť. Niektorí čakajú pred butikom, aby si kúpili tenisky Adidas, iní čakajú pred jedálňami, aby si mohli zobrať zvyšky, ktoré hostia nedojedli.
Represia vzrástla. V rovnakej miere rastie občianska spoločnosť. Vláda stratila za uplynulý rok monopol na informácie. Môže za to rozmach tajnej siete audiovizuálnych a digitálnych knižníc. Vďaka tomu dokážeme lepšie zistiť, čo sa deje, ale moc, ktorú by sme z toho mohli získať, stále nemáme. Život je pre každého drahší, privilégiá a vedľajšie príjmy sú vyhradené pre úzku elitu a boj proti korupcii síce zasiahol niektorých, ale vyhol sa iným. Peniaze poslané rodinami z cudziny spolu s dotáciami z Venezuely zabránili kolapsu, ale červené čísla hovoria o tom, že reformy zlyhali. Určite v tom, že nedokázali ponúknuť Kubáncom lepší život či aspoň motív, prečo tu zostať.
Svet nám ponúka príklady, medzi nimi obrázky z Kyjeva, kde sa ľudia prestali báť. Fidel Castro zostarol o ďalší kúsok a jeho pomalá smrť trvá už sedem rokov. A sloboda? Tú uvidíme, ak vyhráme v roku 2014.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite