Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Kde sú zbrane?
Podľa dohody medzi Sýriou a veľmocami má byť do polovice roku 2014 zneškodnený jej arzenál chemických zbraní. Dohoda bola riešením hrozivej situácie, keď v Sýrii došlo k útokom chemickými zbraňami na civilistov a svet sa ocitol na hranici konfliktu. Žiaľ, realizácia tejto dohody je problematická. Zlé počasie, nestabilná situácia vyplývajúca z pozemných bojov a uzávery ciest spôsobili, že do 31. decembra sýrska strana nedoručila toxické chemické látky do prístavu v meste Latakia. Druhý pokus o prevzatie chemických látok by mala uskutočniť flotila dánskych a nórskych lodí, ktoré vyrážajú z cyperského prístavu Limasol. Do Latakie sa toxické látky dostanú na ruských obrnených vozidlách z dvanástich skladísk, rozmiestnených po území Sýrie. Lode odvezú náklad z Latakie do Talianska, tam sa naloží na americkú loď Cape Ray, dopraví do medzinárodných vôd a na záver bude toxický arzenál zničený hydrolýzou.Postup ruských vozidiel aj lodí budú sledovať aj americké a čínske satelitné zariadenia.
.mg

Katalánsky premiér Artur Mas napísal list lídrom EÚ a svetových veľmocí. Prosí ich o podporu, aby mohlo byť v Katalánsku usporiadané legálne referendum o nezávislosti. Španielska ústava ho totiž neumožňuje.
Predsedníckym štátom EÚ sa stalo Grécko, ktoré je už šesť rokov v recesii a má najvyššiu nezamestnanosť v Únii. Za predsednícke priority určila podporu ekonomického rastu a prácu pre mladých.
Poľský prezident podpísal kontroverzný zákon o prechode nadpolovičnej časti majetku dôchodkových fondov do rúk štátu. Zákon bol zároveň postúpený Ústavnému súdu.
Palestínsky veľvyslanec Džamál Muhammad Džamál zahynul v Prahe pri zatiaľ nevysvetlenom výbuchu trezoru v jeho vile. Česká polícia predbežne vylúčila teroristický čin.
Obezita sa šíri najmä v rozvojových krajinách. V porovnaní s rokom 1980 jej tamojší výskyt stúpol štvornásobne, uviedol vo svojej správe britský Overseas Development Institute. Za rovnaké obdobie stúpol výskyt obezity v krajinách s vysokými príjmami 1,7-násobne.

Osobnosť: Aun Schan Su Ťij/
Barmská ústava bráni kandidovať dlhoročnej politickej väzenkyni Aun Schan Su Ťij za prezidentku. Určuje totiž, že kandidát nesmie mať za partnera občana iného štátu ani jeho deti nesmú mať cudzie občianstvo. Prívrženci Su Ťij proti ústave demonštrovali minulý týždeň.

Antiosobnosť: Rob Ford/
Starosta Toronta, ktorý má za sebou rok plný drogových škandálov, výbuchov zúrivosti a zverejnených kontaktov s podsvetím, absolútne netrpí sebakritikou. Opäť kandiduje a tvrdí, že jeho súkromie nemá s jeho fiškálnymi výsledkami nič spoločné.

Citát/
Rob Ford: „Som najlepší starosta, akého toto mesto malo.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite