Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Taliban zabíjal našich Krátko pred koncom minulého roku zahynuli v Afganistane dvaja slovenskí vojaci. Patrik Fraštiak a Edmund Makovník boli súčasťou vojenského konvoja, na ktorý v Kábule zaútočili teroristi. Jeden z nich zomrel priamo na mieste útoku, druhý počas prevozu do nemocnice. Obidvaja patrili k elitnej vojenskej jednotke a na základni v Kábule pripravovali príchod ďalších slovenských vojakov. K útoku sa prihlásilo hnutie Taliban.

Ďalší slovenský vojak zomrel v Afganistane v júli minulého roku, keď ho zastrelil terorista, ktorému sa podarilo infiltrovať do afganskej armády. „Nemáme záujem byť v Afganistane ani o deň dlhšie, ako je nevyhnutné. Na druhej strane chceme po sebe zanechať stabilnú vládu,“ reagoval na útok minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Vyhlásil tiež, že útok neovplyvní zotrvanie našich vojakov v Afganistane. Naša jednotka by v krajine mala zostať do konca roku 2014.
Posledná rozlúčka so zavraždenými vojakmi sa uskutočnila minulý týždeň v Žiline a v Košiciach.
.jm

Slovensko prijalo troch bývalých väzňov z Guantanáma. Sú to čínski občania – Ujguri, ktorí neboli obvinení z terorizmu. Sudca rozhodol o ich prepustení už v roku 2008. Čína tvrdí, že ide o skutočných teroristov, ktorí predstavujú hrozbu.
Všetci dospelí Slováci majú od Nového roka vytvorenú elektronickú schránku, aby mohli komunikovať so štátom cez internet. Štyri a pol milióna elektronických schránok sprístupnila Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby na portáli verejnej správy www.slovensko.sk.
Verejnoprávna RTVS na Silvestra porazila konkurenciu. Jej program Silvester 2013, ktorý pripravila spolu s Českou televíziou, sa stal najsledovanejším silvestrovským programom, a to aj medzi staršími, ale aj mladšími divákmi.
Teplé počasie znemožnilo lyžovačku v mnohých zimných strediskách, ale napriek tomu Tatranci hodnotili návštevnosť počas vianočných sviatkov ako veľmi dobrú.
Ministerstvo školstva zrušilo jednu zo svojich jedenástich rozpočtových organizácií – Ústav informácií a prognóz školstva.

Osobnosť: Hedviga Žáková Malinová/
Niekoľko dní pred Vianocami prijala maďarské občianstvo a v Györi zložila občiansku prísahu. V januári sa sťahuje zo Slovenska. Malinová tvrdí, že jej motívom nie je únik pred trestným konaním a prípadným súdnym procesom, ale snaha ochrániť deti pred policajným obťažovaním.

Antiosobnosť: Dobroslav Trnka/
Bývalý šéf prokuratúrysa odvolal proti rozhodnutiu disciplinárnej komisie, ktorá ho zbavila funkcie prokurátora. O osude bývalého generálneho prokurátora bude teda rozhodovať súd. Trnka rozhodnutie komisie odmieta a celé konanie prirovnal k „honu na líšku“.    

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite