Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Skončil sa dvadsiaty rok slovenskej štátnosti a beží mnoho diskusií, kde sa nachádzame. Slovensko, jeho politické strany, ekonomické, kultúrne, spoločenské prostredie, cirkvi a voliči zažili 20 rokov, keď neboli vystavení žiadnemu vonkajšiemu ani vnútornému tlaku. Nemuseli robiť kompromisy, neboli vystavení cenzúre. S úľavou, radosťou, s istým oslobodením môžeme konštatovať, že po týchto dvadsiatich rokoch sa vidíme takí, akí v skutočnosti sme. Týka sa to bez výnimky nás všetkých. Nemôžeme sa na nič a na nikoho vyhovárať.

S nástupom slovenského politického národa Slováci postupne nadobudli jednu vlastnosť. Charizmu dobiehania okolia v poslednej chvíli. Doťahovali sme sa na kultúrne a politické okolie, ktoré bolo vždy o krok ďalej a vždy nás presahovalo. Táto charizma súvisí s našou pamäťou a so spoločnými stredoeurópskymi dejinami, ktorých sme boli súčasťou. Ale aj s tým, že nakoniec sa vždy našla kritická masa ľudí, ktorí si uvedomili situáciu a dokázali zburcovať všetok ľud. Začalo sa to v druhej polovici 19. storočia a skončilo predbežne vstupom do EÚ v roku 2004.
Isto si môžeme položiť otázku, či dnešná, často depresívna atmosféra nesúvisí aj s tým, že sme prestali užšie komunikovať so širším svetom, a stratili sa nám tak ciele, ktoré by nás poháňali stále sa presahovať. Žiť v uzavretej spoločnosti je pre rodinkársto, podvody a ich krytie vždy ľahšie.
Ale na druhej strane, kdekoľvek sa obrátim, všade vidím rodiacu sa kritickú masu ľudí, ktorým osud tejto krajiny nie je ľahostajný. Títo ľudia sú schopní už nielen dobiehať, ale aj tvoriť atmosféru, ktorá by nakoniec mohla byť vzorom i pre okolitý svet. Nemožno im predpisovať, čo majú robiť. Oni to vedia alebo nájdu. Tento rok by preto nemusel byť depresívny. Verím, že obrat nastane skôr, ako pri ďalšej magickej osmičke. Šťastný rok 2014!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite