Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rok Fica

.peter Schutz .časopis

Nie je jasné, či predseda vlády naozaj verí, že „rok 2014 bude pre Slovensko lepší“ než predchádzajúci. Alebo si len nacvičuje povinný optimizmus v prezidentskej kampani, ktorú rozbehol na plné obrátky. Jasné je toľko, že by dal veľa – možno aj celú vinicu – za veštbu, či ten rok bude lepší aspoň pre neho.

Skutočnosť, že v behu o palác, ktorý, pokiaľ nás obíde živelná katastrofa, bude na Slovensku udalosťou roka 2014, Fico riskuje možnosť prehry, je ťažké racionálne uchopiť. Myšlienku na prepadák neguje Fico plánom, že bude nerušene pokračovať tam, odkiaľ chcel zdupkať. V tom, že aj druhú polovicu roka a volebného obdobia absolvuje ako premiér, mu nikto, ani „ekonomická základňa“ Smeru, nezabráni. Okolnosť, že víťazstvo kohokoľvek iného nesie v sebe morálne a zrejme aj preferenčné posilnenie opozície, je zrejme príliš abstraktná i vzdialená, aby ho dnes trápila. Podcenenie hrozieb zo strany Smeru však vnáša na slovenskú scénu novú dynamiku. Na pozadí zvyšujúcej sa polarizácie začne totiž blednúť tradičný obraz posledných rokov: Fico (Smer) ako Guliver, obkolesený hŕbou liliputánov.
Je iste možné, že Fico ignoruje hrozby, lebo vidí ďalej a hlbšie než iní, trebárs aj autor tohto textu. Prieskumov má zaiste plnú komoru, takže treba počítať aj s tým, že o svojej výhre môže byť takmer absolútne presvedčený. A je fakt, že presne tak, ako je evidentné, že hneď v prvom kole nevyhrá, je a aj zostane favoritom pre kolo druhé, ktokoľvek bude jeho súperom.
Kalkulácia, že otázku osobnej moci sa pokúsi riešiť posilnením prezidentských kompetencií, však bola aktuálnejšia pred rokom. Sedem poslancov na ústavné zmeny dnes nezverbuje už ani v OĽANO, pretože vzťahy sa príliš zhoršili. A ak je čosi na teórii, že takmer rovnako ako po moci túži Fico po prestíži, zápise v histórii a dôstojnom zavŕšení kariéry (to všetko sa hľadá za jeho kandidatúrou), potom s korupčnými podozreniami, ktoré by s prípadným „ziskom“ 7 hlasov boli navždy spojené, hádam nebude chcieť žiť. Náznaky, že by privítal napríklad právo zákonodarnej iniciatívy prezidenta, treba preto vidieť skôr ako balóniky, ktorými sa majú zahovoriť iné, Ficovi nepríjemnejšie témy.
Ako hlava štátu by Fico v druhej polovici roka skôr testoval možnosti a cestičky k „neformálnemu“ poloprezidentskému systému. Vzorom mu môže byť „práca“, ktorú na tomto poli za menej ako rok odviedol Miloš Zeman v Česku: Neustále zdôrazňovanie priameho mandátu voličov, vyťažovanie nejasností a dvojzmyselností v ústave, nadmerná aktivita v zahraničnej politike, prepisovanie zavedených procedurálnych zvyklostí.
Vo Ficov prospech bude hrať to, že formálny rozchod so stranou, ktorej predsedá, v roku 2014 ešte nič nezmení na vnímaní Smeru ako „prezidentskej strany“, od ktorej sa očakáva, že bude svojmu lídrovi v novej pozícii automaticky poruke, ak príde s nejakým projektom, návrhom či „ideou“. Narastanie napätia a konflikty, ktoré vznik nového mocenského centra na Hrade prinesú, bude až záležitosťou ďalších rokov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite