Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA SLEDOVAŤ: Technológie menia svet
Podľa jednej takmer konšpiračnej teórie k pádu komunizmu v Európe významne prispelo najmä masívne rozšírenie xeroxu a faxu, pretože tie definitívne prelomili informačnú blokádu medzi Východom a Západom. Môžeme sa o tom za dlhých zimných večerov dlho sporiť, jedno je však isté – technológie zasahujú do každej oblasti života, politiku a ekonomiku nevynímajúc, v dobrom i v zlom. Preto je dobré sledovať každú hračičku, každý trend a ľudí za tým. V tomto roku sme boli svedkami rozmachu trojrozmerných tlačiarní a lietajúcich dronov, ale dôležité je pozorne sledovať najmä to, čo sa deje s virtuálnou menou  – bitcoinom. Nie je to len ťažko vystopovateľná mena pre pokútne obchody s drogami, ale alternatívna mena, ktorá naberá na vážnosti. Vedeli ste, že v Bratislave je jeden z prvých bankomatov na svete, ktorý mení hotovosť na bitcoiny?

TREBA JAZDIŤ: Ďalšie prvenstvo Bratislavy
Expanzia čínskej ekonomiky je neodvratná a hádam  najvýrečnejšie o tom svedčí fakt, že zasiahla už aj automobilový trh. Bratislava sa stala zhodou okolností prvým miestom v Európe, kde sa budú predávať čínske autá Qoros. Inak je ale asi najväčšou automobilovou udalosťou končiaceho sa roka predstavenie novej generácie Mercedesu-Benz triedy S. Je to prvé sériovo vyrábané auto na svete, ktoré by bolo schopné sa samo odšoférovať, keby to nejaké dopravné predpisy na svete dovoľovali. Zaujímavá je aj nová éra superšportiakov: McLaren P1, Ferrari LaFerrari a Porsche 918, všetky majú ako súčasť pohonného ústrojenstva elektromotory, a teda po rokoch poctivých mechanických športiakov sa na scénu dostávajú ešte rýchlejšie, ale úspornejšie digitálne a hybridné autá.

TREBA VARIŤ POMALY: Sous vide do každej kuchyne
Radi by sme do tretice napísali, že Bratislava či Slovensko má svetové prvenstvo aj v gastronómii, ale zatiaľ najbližšie k nám je viedenská reštaurácia Steiereck – stala sa deviatou najlepšou reštauráciou na svete. Našťastie, už aj doma si môžeme variť jedlá, ktoré doteraz mohli robiť len drahé reštaurácie. Tak ako do kuchýň na konci milénia vtrhla fritéza či mikrovlnka, čo boli dovtedy len nástroje kuchárov vysokej kuchyne, tak teraz sa do domácností začínajú dostávať spotrebiče na varenie metódou sous vide (t. j. vo vákuu). Sous vide je metóda varenia vo vákuovom vrecku pri nízkych teplotách. Doteraz boli na udržanie rovnomernej teploty potrebné extrémne drahé rúry, ale viacero šikovných inovátorov vymyslelo jednoduché prístroje, takže o rok môžete mať najnovší výkrik kuchárskej techniky doma i vy.

TREBA SLEDOVAŤ: Seriály a Lena Dunhan
Náš popkultúrny stĺpčekár Juro Malíček už viackrát písal o tom, že ak boli ešte donedávna dôležité filmy a seriály hrali v populárnej kultúre skôr druhú ligu, tak dnes sa väčšina hviezd zameriava na tvorbu seriálov a pokojne aj seriálov, ktoré ani nejdú v televízii, ale na internete. Tam začínala aj 27-ročná Lena Dunham, scenáristka, režisérka a hlavná herečka seriálu Girls, ktorej už tretiu sériu vysiela HBO a ktorá je hlasom mladej generácie Američanov a žne televízne ceny jednu za druhou. Ešte o nej budeme veľa počuť. Ale späť na internet, kam sa seriály presídľujú a sú rok od roku silnejšie, drahšie, veľkorysejšie produkované. Najviac valcuje štatistiky sledovanosti už od februárového uvedenia politický seriál House of Card, v ktorom v úlohe chladnokrvného manipulátorského intrigána hviezdi Kevin Spacey.

TREBA SI VŠÍMAŤ: Slovensko v obrazoch Borisa Németha
„Fotografie Borisa Németha mám rád. Jsou úsměvné. Jen však do chvíle, než se do nich ponoříme a přečteme si je. Odkud facka přiletěla? Chvíli znejistíme. Musíme se znovu nadechnout a humor nám pěkně zhořkne. Život až na dřeň,“ píše na zadnej strane novej knihy nášho kolegu fotografa Borisa Németha nazvanej Na ceste renomovaný český fotograf  Jindřich Štreit. Jeho kniha je prehliadkou dobových absurdít, nevyžiadaných spojení a kúziel nechceného, ktoré zachytil na svojich cestách a reportážach po Slovensku aj Európe. Niet lepšej koncoročnej rekapitulácie, ako si v jeho knihe polistovať, zasmiať sa, zamyslieť. Netreba ani slov, stačí sa pozerať a vidieť jeho okom iný svet, ktorý existuje paralelne s tým naším. Knihu vydal Slovart v edícii O.K.O.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite