Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

49 šťastných výnimiek

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Už tretí rok spovedáme zaujímavé slovenské osobnosti. Takmer každý respondent najneskôr v druhej vete povie niečo v tomto zmysle: Neviem oddeliť prácu od zábavy. Som tá šťastná výnimka, ktorá môže v živote robiť to, čo ju baví.

Zdá sa, že najšťastnejšia výnimka som v tomto prípade ja a spolu so mnou fotograf Boris Németh. Nielen preto, že robiť tieto rozhovory nás fakt baví, ale aj preto, že máme to šťastie stretávať sa každý týždeň so samými výnimočnými ľuďmi. Som presvedčená, že ich radosť je nákazlivá a dúfam, že prostredníctvom textov a fotografií aj prenosná na našich čitateľov.
Novinársku cenu som síce tento rok nezískala, ale bola som aj tak milo prekvapená, že pomedzi všetky tie závažné investigatívne veci ma vôbec nominovali s rozhovormi, ktoré nemajú ambíciu klásť nepríjemné otázky a odhaľovať skryté pravdy. Aj keď človek o sebe občas pri nezáväznom rozprávaní o koníčkoch prezradí viac, ako si myslí.  Tu je malá rekapitulácia.

Janko Kuric
Prvý rozhovor tohtoročnej série sme si dohodli s frontmanom skupiny Vidiek na našom vianočnom večierku a hneď na druhý deň ho aj zrealizovali. Janko bol svieži, pretože on to s pitím nepreháňa, v mladosti mu otec dokonca vyčítal, že keď nechodí do krčmy, v živote nič nedosiahne.

Robert Kirchhoff
Zastavil sa u nás v redakcii, keď dokončil film o kauze Cervanová a v médiách sa riešilo, že RTVS nechce vysielať jeho filmy. Priznal sa, že má všetky zlé mužské vlastnosti, je macho, samoľúby a žiarlivý. Vo voľnom čase rád maľuje a svojim obrazom dáva čudné názvy ako Vyháňanie diabla z kačičky.

Matúš Vallo
Architekt a basgitarista skupiny Para o sebe tvrdí, že je kráľom prvého zlého dojmu, na nás však urobil len ten najlepší. Asi to bolo obojstranné, lebo nás za výsledok veľmi chválil. Na Slovensku je zvykom hovoriť si len zlé veci a kritizovať, ale podľa neho ľudia potrebujú aj dobrú spätnú väzbu a nádej.

Blaho Uhlár
Sťažoval sa nám, že nie je režisérom ale žobrákom z povolania, len na rozdiel od žobráka, ktorý môže vyžobrané prechľastať, on za to musí niečo urobiť a ešte to aj načas vyúčtovať. Prezradil, že vie šiť a je manuálne veľmi zručný, na dôkaz toho vytiahol dve vŕtačky a nebezpečne s nimi mieril na fotografa.

Martin M. Šimečka
Redaktor Respektu nás privítal na konci januára pod vianočným stromčekom, vraj ho žena presviedčala, že sa necháva až do 1. februára. To, že nefajčí a veľa športuje, je pozostatok z komunizmu, keď bol presvedčený, že pôjde do väzenia, tak sa na to zoceľoval. Rozčuľuje ho, že pri tenise je konformista a nevie riskovať.  

Pavel Brunovský
Na rozdiel od Šimečku, profesor matematiky v športe riskuje rád, lyžuje nebezpečne rýchlo, a pokiaľ mu to zdravie dovolí, neplánuje sa preorientovať na dôchodcovské aktivity. Miluje trhoviská a keď som mu prezradila, že môj dedo, Bulhar, tam predával zeleninu, podrobne sme celú ich históriu rozobrali.

Mária Ferenčuhová
Filmová teoretička práve vydala tretiu knihu básní. Nevyzerá na to, ale po meste sa presúva na kolobežke a divoko preskakuje obrubníky. Svoju úžasnou zbierkou vôní nám odhalila svet nikových voňaviek, ktoré poznajú len zasvätenci a v zvláštnej sieti si ich vymieňajú a recenzujú.

Pavol Hubinák
Druhý z obľúbenej moderátorskej dvojice (Baláža sme spovedali pred rokom) sa živí zvukom napriek tomu, že je na jedno ucho takmer hluchý. Veľmi rád by hudbu nielen tvoril, mixoval a hral, ale aj spieval a tancoval, akurát mu to vôbec nejde. Tak sa aspoň ako spevák odfotil.

Barbora Kardošová
Scenáristka a projektová režisérka kampaní a zvučiek  nám vysvetlila, že knihy píše preto, lebo práca v televízii je splachovacia – dlho sa s ňou babre a o dva týždne zmizne z obrazoviek. Fotili sme ju na jej dvore, v obľúbenom ružovom boa. Bolo pod nulou, boa veľmi nezahrialo a dosť prechladla.

Pavel Dvořák
Novinár, spisovateľ, historik. Nevedeli sme sa vynadívať na jeho pracovňu po strop obloženú knihami a keď nám na dvore pózoval s 20-kilovou činkou nad hlavou, akoby to nič nevážilo, boli sme z toho takí šokovaní, že sme z Budmeríc išli do Bratislavy skratkou cez Trnavu.

Michal Novinski
Práve získal druhého Českého leva za hudbu k filmu Ve stínu (predtým Kuky sa vracia) a my sme si mysleli, že sa u neho dvere netrhnú s novinármi, čo ho chcú interviewovať, ale opak bol pravdou. Tak sme s ním a kolegom Bálikom urobili hneď dva rozhovory.  

Branči Kováč
Drsný rapper Vec, čerstvý držiteľ Radio_Head Awards za album roka, nás najviac prekvapil tým, že rád varí slovenské jedlá a často kvôli tomu volá mame. Odfotili sme ho s loptou na hlave, ktorá mu tam zázračne držala, v skutočnosti sme tomu trošku pomohli rukou.

Illah van Oijen
Rozhovor s holandskou fotografkou prebiehal za prítomnosti jej dcérky Medy, ktorá sa hlasito dožadovala pozornosti, takže som sa pri prepisovaní čudovala, že Illah nestratila niť. Odfotili sme ju s ružou, ktorú chvíľu predtým našla pri smetiakoch. Nikdy okolo nich nemôže prejsť len tak.

Jana Shemesh
Práve som čítala jej knihu Smrť si neškrtne, keď prišla z Izraela na Slovensko. A to v nádherných oranžových čižmách. Tešila sa, že je tu zima a konečne ich môže ponosiť, lebo kožené topánky miluje, ale v Izraeli je počasie akurát na vietnamky.

Mira Fornay
Zbierala ceny po festivaloch za film Môj pes Killer, takže na rozhovor si našla čas len cez skype v budapeštianskom hoteli. Fotili sme ju pri prestupovaní z vlaku do vlaku cestou do Skalice. Nechcela hovoriť o sebe, nechcela sa ani fotiť, stále sa pýtala, či to celé nemôžeme ešte zrušiť. Nezrušili sme a vyšlo to výborne.  

Andrea Císarová
Riaditeľka Centra pre medzinárodnú ochranu detí a mládeže je klasická workoholička s tromi telefónmi. Zbiera sošky anjelov, s jedným sa aj fotila. Pripnúť ho na plece bol inžiniersky oriešok, ktorý vyriešila jej kolegyňa obojstrannou lepiacou páskou.

Anton Heretik
Profesor práve dokončieval knihu o psychológii humoru. Vyjadrovať sa do médií na odborné témy považuje za svoju povinnosť, len nemá rád, keď ho volajú zo spravodajstva, lebo z päťminútového monológu vystrihnú tú najväčšiu banalitu. Keď mu zazvonil telefón a on niekoho odkázal na kolegyňu, vedeli sme, koľká bije.

Fedor Malík
Vo svojom dome v Modre nás zahrnul slovnými hračkami a historkami, naše žalúdky zasýtil hustou polievkou, ktorú práve dovaril, a domov nám nabalil svoje hravé víno. Je chorobne poriadkumilovný, má tri metly a kúpil si práve ďalšiu. S tou nám zapózoval.

Ján Oravec
Prezident  Združenia podnikateľov Slovenska lieta služobne veľmi často, má na sekundy vypočítané, kedy musí vyraziť, aby vošiel do lietadla krátko predtým, ako vyhlásia: Boarding is completed. V detstve chcel byť pilotom, tak sa mu to splnilo, akurát sedí v inej kabíne.

Elena Vacvalová
Prišli sme k nej v polovici mája, všetko kvitlo, okolo nás lenivo obchádzali mačky, ktoré obetavo zachraňuje, zo susedných záhrad sa ozývali vŕtačky a miešačky, dedinská idyla. Je chorobne poriadkumilovná, vraj stačí, aby niekto namrvil, už to zhŕňa. Tak sme sa snažili nenamrviť.

Václav Mika
Riaditeľ RTVS nás najprv zahrnul rýchlym prúdom slov, potom nás zobral na výlet, lepšie povedané, snažili sme sa naším autom dobehnúť to jeho, k svojim najväčším koníčkom – ku koňom. S nimi by to bola krásna fotka, ale zbadali sme vlečku plnú hnoja a vidly, a tak nám veľmi ležérne zapózoval tam.

Eva Siracká
Prezidentka Ligy proti rakovine nás zobrala do svojej prekrásnej záhrady k pivóniám a nežne zobrala do rúk velikánske nožnice na živý plot. Rozhovor neautorizovala, vraj, i keď ju mnohí považujú za veľmi serióznu osobu, v jej rokoch si už môže povedať, čo chce.

Irena Brežná
O novinárke a spisovateľke, ktorá žije vo Švajčiarsku, vedel fotograf len to, že je feministka. Pohotovo našiel pekné piktogramy, symbolizujúce ženy a mužov. Pri záchodoch. Rozprávali sme sa viac ako dve hodiny, bolo by to na román, nie na polstranový rozhovor.

Martin Korbelič
Najlepší šéfkuchár roka 2013 by dokázal rozprávať o varení dlho, ale my sme ho tlačili z kuchyne von. Miluje hokej, mal slovanistický dres a hokejistické rukavice, vypýtali sme si v kuchyni Le Mondu hrniec a ofotili ho s ním, akoby to bol Stanleyho pohár.

Peter Osuský
Ohlásil kandidatúru na prezidenta, a tak sme zase raz načreli do politiky, ktorú on sám prirovnáva k ceste kalným potokom, kde sa teší každému suchému kameňu. Okrem toho sa teší zo zavarených uhoriek a višní, zo zbierok známok a áut, ale len modelov, na reálne nemá vodičák.

Brat Filip
Sériu letných rozhovorov s osobnosťami, ktoré pre .týždeň píšu, sme začali s bratom, ktorého išli vysvätiť za kňaza, takže dnes už s otcom Filipom. Keď došla reč na kalčeto, nevídane ožil, vehementne nám predvádzal, ako sa to hrá, ako sa z výhry teší a ako smúti, keď je porazený.

Tom Nicholson
Kanadského novinára sme najprv chceli fotiť s loďou, lebo obdivuje odvahu Vikingov plaviť sa do neznáma. Loď sme nezohnali, tak sme ho napokon fotili s utiahnutým opaskom, lebo nám vysvetlil, že je tučný, a to už desať kíl schudol. Nám sa tučný nezdal.

Marcel Merčiak
Športový moderátor prišiel na stretnutie z ultrazvuku, teda sprevádzal tam tehotnú manželku. Pýtali sme sa, či mu nikto nevytýka, že príliš veľa rozpráva, povedal, že pre každého nováčika je ticho v priamom prenose strašné, ale on že už rozpráva trikrát menej, ako keď začínal.

Henrieta Moravčíková
Historička architektúry je architektúrou obklopená od rána do rána, ale nesťažuje sa. Rada tancuje charleston a miluje behanie, čo fotografovi ochotne názorne v spomalenom zábere aj predviedla s pamätným číslom z behu Devín-Bratislava, našpendleným na šatách.

Martin Vlachynský
Z INNES-u pre nás píše viacero ekonomických analytikov, ale sú veľmi plachí. Iba ten najväčší introvert sa nechal na rozhovor ukecať. Tvrdil, že najviac mu robí problém small-talk, ale pri nás ten problém nemal, dokonca nám priznal svoju neresť, že rád sleduje zoznamovacie reality show.

Csaba György Kiss
Na rozhovor s maďarským profesorom sme tlmočníka nepotrebovali, lebo po slovensky sa dohovorí, i keď občas si pomohol poľštinou. Potom nám odporučil bikavér zo Székszárdu a olas rizling zo severu Balatonu, a tak sme sa odporúčali a išli na vínko a halászlé.

Dalibor Roháč
Do Washingtonu DC nám šéfredaktor letenku nepreplatil, a tak sme sa s analytikom z Cato Institute rozprávali cez skype. Aj on tvrdil, že je introvert, ale cez monitor to vidieť nebolo ani fotograf to na monitore nezachytil.

Juro Malíček
Náš popkultúrny  stĺpčekár potvrdil svoju povesť exota, keď na fotenie doniesol plnú prepravku svojich obľúbených figúrok, s ktorými sa pokojne nechá aj pochovať. Povedal, že nemá žiadne neresti, všetko sú to jeho kvality a výsady. A že sme vlastne celý rozhovor mohli vybaviť odpoveďou 42.

Róbert Bezák
Stále nemal na rozhovor čas, nakoniec sme ho ukradli šéfredaktorovi, keď robili na knihe. Veľa a rád športuje, ale nerád vyhráva, stačí mu byť niekde na treťom- štvrtom mieste. Nechápali sme, ako sa s týmto nastavením mohol stať arcibiskupom. Vraj prví dvaja uhli.

Roman Joch
S Riaditeľom Občanského institutu v Prahe sme sa toľko dohovárali, že sa stretneme, keď bude na dovolenke u rodičov v Senci, až sme sa obišli a zhovárali sa len cez skype. Fotograf ho v Senci zastihol, a tak ho hneď namočil po kolená do jazera.  

Miroslav Beblavý
Po sérii letných rozhovorov sme vyrazili do parlamentu za predsedom Výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Má vraj silnú motivačnú závisť, ak je niekto múdry, chce byť múdry aj on a je ochotný pre to niečo spraviť. Kolegovi Ivanovi Miklošovi závidí, ako vyzerá, ale na čo ho to motivuje, nevedno.  

Marián Chudovský
Riaditeľ SND má v kancelárii vždy zapálené sviečky. Vraj vyháňa zlých duchov a zlé myšlienky. Mne najprv skapali baterky v diktafóne, potom nebolo dosť miesta v pamäti, napokon skapali baterky fotografovi v blesku. Ale nebrali sme to osobne.

Darina Kárová
Riaditeľka Divadelnej Nitry nám prezradila, že je otrokyňou svojej vlastnej predstavy o dokonalosti, aj na rozhovor prišla pripravená, ale asi na nejaký iný, lebo otázky o koníčkoch, nákupoch a drobných nerestiach ju dosť zaskočili.

Maroš Hečko
Fotenie riaditeľa Rádia_FM, scenáristu a hudobníka bolo ako z filmu Woodyho Allena. Teda fotograf ho nafotil dobre, ale na fotkách, ktoré dávam na facebook, je všetko ostré, len on je rozostrený. Možno to nesúvisí s jeho plánom jedného dňa navždy zmiznúť. Už sa to asi začalo.

Juraj Čurný
O bývalom hudobnom redaktorovi a dnešnom hovorcovi SFZ dlho nikto netušil, že vo voľnom čase vášnivo sleduje futbal a zostavuje si nielen hudobné, ale aj športové rebríčky. Miluje Jamesa Bonda a v živote sa drží toho, čo spieva Sinead O'Connor: Nechcem, čo nemám.

Lenka Zogatová
Riaditeľka Českého centra využila našu návštevu na namontovanie žiaroviek. Niežeby to nevedela, ale nedočiahla. Aj keď je de facto členka diplomatického zboru, diplomatická v súkromí byť nevie, opakuje stále tie isté chyby, aj jazdy v autoškole si musí ísť zopakovať.

Miroslava Kovářová
Riaditeľka  festivalu Bratislava v pohybe má slabosť na sobotné nákupy na trhu na Žilinskej, a tak sme ju odfotili s zelerovou vňaťou, ktorú sme našli originálne naaranžovanú v kantíne VŠMU vo vázičke s paradajkou. Aj keď teda, podľa nej je originalita dnes vždy diskutabilná.

Andrej Kiska
Zakladateľ Dobrého anjela nám v redakcii na gitare kolegu Bálika zahral Tisíc mil, prezradil o sebe, že svojou nezručnosťou ohrozuje životy a mal by vrátiť diplom elektroinžiniera, zastáva sa aj blbcov a núti ľudí, aby sa usmievali. Aj my sme sa.

Pavol Hrušovský
Ďalší ohlásený kandidát na prezidenta  rád sedí na tvrdej stoličke, má vysoký prah bolesti a aj vyrazené plece liečil konskou masťou a zaťatými zubami. Zapózoval nám v správnom posede a v obľúbenej lyžiarskej bunde a chvíľu rozmýšľal, či v nej nejde aj do pléna.

Ladislav Snopko
Schyľovalo sa k oslavám Novembra, a tak sa nám jeden zo zakladateľov VPN  vyspovedal z čerstvej zamilovanosti do Prahy a nazval svoju myseľ ubiehavou, i keď spisovne musí byť myseľ odbiehavá. Raz omylom zahodil 7 000 eur do kontajnera.  Tak sme ho pri ňom nafotili.

Marián Bene Benkovič
Za rapperom sme sa vydali do Galanty, našťastie sa v ten večer nenazbieralo dosť kamarátov na floorbal, a tak mal čas. Fajčil frajersky e-cigarety, na ruke mal avantgardné digitálky Casio a vo vrecku windowsfón, lebo je rád na strane utláčaných a podporuje krachujúce firmy.

Katarína Šimončičová
Po rozhovore s ochranárkou stromov nám do redakcie sústavne chodia listy občanov, že aj oni potrebujú nejaký strom zachrániť. Tak ich prepájame. Jej mama, stála čitateľka .týždňa, bola s rozhovorom spokojná, dala nás pozdravovať. Pozdravujeme nazad a ďakujeme!

Yoanni Sánchez
Kubánska disidentka, ktorej stĺpčeky uverejňujeme v .klube, rozprávala, ako bloguje, keď doma nesmie mať internet, ako si tu nemôže v obchode s milovanými technológiami nič kúpiť, lebo na to nemá a aj keby mala, aj tak by jej to zobrali colníci. Malá veľká žena s dlhokánskymi vlasmi.

Roman Polák
Šéf Činohry SND sa počas rozhovoru čoraz viac utvrdzoval v tom, že je strašne nudný. Ale snaží sa mať zážitok aj z takých všedných vecí, ako farebné jesenné lístie. Tak sme vyšli k Dunaju, že ho odfotíme, ako sa kochá, ale tam všetko lístie vyupratovali!

Pokojné sviatky a veľa šťastnej nákazy od našich respondentov aj v budúcom roku!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite