Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Viktor Janukovyč

.redakcia .časopis .bilancia

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na poslednú chvíľu otočil, keď odmietol podpísať Asociačnú dohodu s EÚ a oznámil zbližovanie s Ruskom v zatiaľ ešte nejasnom Euroázijskom zväze. To je zlá správa pre Ukrajinu, aj pre Slovensko.

Janukovyčov obrat bol predsa len prekvapujúci. Dosiaľ totiž uisťoval, že integrácia do Únie je jeho prioritou. Napokon, jeho prvá cesta vo funkcii prezidenta v roku 2010 viedla práve do Bruselu. Janukovyč odklonom od Únie zradil a rozzúril veľkej časti Ukrajincov, keďže námestia mnohých miest na Ukrajine zaplavili masívne protesty, v Kyjeve potlačené násilím polície a špeciálnych jednotiek Berkut. Svoje pobúrenie nad brutálnym zásahom bezpečnostných síl proti demonštrujúcim študentom  vyjadrili všetci traja bývalí prezidenti, ktorí boli vo funkcii od vyhlásenia nezávislosti Ukrajiny v roklu 1991: Leonid Kravčuk, Leonid Kučma a Viktor Juščenko. Do Kyjeva na horúcich linkách volajú európski lídri, navštevujú ho západní politici. Prezident medzitým vyjednáva obchodné kontrakty a pôžičky s Čínou v Pekingu, s ruským kolegom Putinom rokuje na Kryme. V hre sú najmä ceny za zemný plyn, od ktorého dovozu z Ruska je Ukrajina bytostne závislá.
Janukovyč je temná postava ukrajinskej aj európskej politiky. V roku 1967 bol odsúdený za krádeže aj za ťažké ublíženie na zdraví, po roku ho však prepustili v rámci amnestie k 50. výročiu boľševickej revolúcie v Rusku. Neskôr spravil kariéru, až sa stal gubernátorom Doneckej oblasti na proruskom východe krajiny. Jeho materský jazyk je ruština, po ukrajinsky sa naučil až v dospelosti. Oranžová revolúcia po sfalšovaní volieb v roku 2004 mu na šesť rokov zamkla brány prezidentského úradu. Členstvo v NATO Janukovyč odmieta, s Úniou nedôstojne handluje a naďalej drží vo väzení expremiérku Júliu Tymošenkovú. Analytici uvádzajú, že vinou svojej nečitateľnosti je už nedôveryhodný aj pre Brusel, aj pre Moskvu. Janukovyč chce opäť vyhrať prezidentské voľby v roku 2015. V súčasnosti by ho hlavní opoziční kandidáti Vitalij Klyčko a Arsenij Jacenjuk porazili.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite