Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Podstatnú časť televízneho detstva som strávil čakaním na kúzelníka. Nikdy neprišiel, zato prichádzali iní, normalizačná špička, aby vystúpili vo viac či menej komediálnych scénkach. Niektoré si pamätáme dodnes, aj keby nie, zabudnúť sa na ne nedá. Objavujú sa so železnou pravidelnosťou v hitparádach televíznej zábavy, zľudoveli, pri tej frekvencii opakovania museli zľudovieť. Wimmer učí hrať Černocha na husliach, aj po maďarsky, Srstka predstiera, že je Černochov syn v duete Chtěl bych být víc než jen přítel tvůj, Kaiser predstiera v divokom tanečnom kŕči, že je frontman skupiny Boney M a Lábus hrá pubertálneho Luďu.

Tých dvoch si pamätám najviac, Lábusa a Kaisera, hoci na kúzelníka s nimi čakával i Korn. Aj film spolu nakrútili v osemdesiatych rokoch – Veľká filmová lúpež, nebol celkom márny. Ich vrchol prišiel v deväťdesiatych rokoch, prvá česká súkromná televízia im dala vlastnú improvizačnú show – Ruskú ruletu a po nej už nebolo pochybností o tom, že Jiří Lábus a Oldřich Kaiser sú nielen výborní komici, ale aj skvelí herci.
Dramatickí, vážni herci, čo obaja, aj keď každý sám za seba, dokázali hneď niekoľkokrát. A Oldřich Kaiser, čeliaci tradičnému hereckému démonovi, alkoholu, získal celkom zaslúženú povesť hereckého génia. Spoločný herecký koncert, otrasné klišé, ale nedá sa mu vyhnúť, im však v zrelom filme nebol dopriaty. Až teraz. Film režiséra Viktora Tauša Klauni je ambiciózny česko-fínsko-luxembursko-slovenský koprodukčný projekt, v ktorom Oldřich Kaiser a Jiří Lábus akoby čosi završovali. Klauni sú komediálnou drámou o triu komikov, ktoré sa po návrate jedného znich z emigrácie dáva znovu dohromady. Retro, zaváňajúce scenáristickými floskulami a klišé, predvídateľný film a predsa udalosť sezóny. Český film minimálne európskeho formátu, ktorý sa dá predať kamkoľvek, ľudia naň skutočne prídu, schopný zaujať i bez znalosti lokálnych kontextov. S Kaiserom a Lábusom v hlavných úlohách, síce stále bez kúzelníka, zato s Didierom Flamandom, zvonka jedinou skutočnou hviezdou. Kvôli nemu by sa na Klaunov šlo povedzme vo Francúzsku, po filme je však jasné, že tí dvaja hviezdia prinajmenšom rovnako.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite