Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba...

.časopis .lifestyle

TREBA ODKAZOVAŤ: Správa pre návštevníkov toalety
Odkedy všetci používajú mobilné telefóny a všetci sú dostihnuteľní všade, prestali ľudia nahrávať odkazy priateľom a svetu na svoje telefónne odkazovače. Nedostatok priestoru na vyjadrenie asi pociťovali aj autori Talking Toilet Paper Spindle. Vymysleli hovoriaci držiak toaletného papiera, do ktorého môže každý nahrať koľkokrát chce svoj osobný odkaz a pozdraviť tak používateľa miestnôstky, kam aj králi chodia pešo. Odkazovač reaguje na pohyb a spustí sa vo chvíli, keď si návštevník odvíja svoj kúsok papiera. Dá sa namontovať do väčšiny toaletných držiakov, funguje na dve AAA batérie a má vypínač, ktorým sa senzor vypína. Na internete sa dá objednať v cene už od 9,90 dolára. Reakcie spokojných užívateľov svedčia, že ide o veľkú zábavu. Je to taký trochu fekálny humor, ale v tomto prípade umiestnený na tom najsprávnejšom mieste.

TREBA SA HRAŤ: HRAtislava – najhravejšie mesto
Ak vás zaujali moderné spoločenské stolové hry zo série Timeline, ktoré v našom minulotýždňovom darčekovom manuáli odporúčal Juro Malíček, ale potrebujete názornú ukážku, vyskúšať si, ako sa táto alebo iné stolové hry hrajú, máte jedinečnú príležitosť zamieriť v sobotu a v nedeľu do bratislavskej Incheby. Celá jedna hala bude premenená na obrovské ihrisko, kde vám vyše 60 pomocníkov s radosťou predvedie, ako sa hry hrajú. Ak si niektorú z hier zahráte, získate za to zlosovateľné tombolové lístky. HRAtislava predvedie viac ako 1 000 hier z celého sveta, tohtoročné novinky aj viaceré slovenské premiéry. Darček tu vyberiete naozaj pre každého – postrehové, strategické, vedomostné, kooperatívne, zábavne a párty hry potešia partie kamarátov, celé rodiny, malé aj veľké deti, spoločenské typy aj samotárov. Viac na www.ihrysko.sk.

TREBA MENTOROVAŤ: Gábor Presser a talentovaní hudobníci
Benefičný sólový koncert legendárneho maďarského hudobníka Gábora Pressera (Omega, Lokomotiv GT) organizuje Kultúrny inštitút národnostných a etnických menšín Minorma 13. decembra 2013 v koncertnej sále Slovenského rozhlasu. Lístky nie sú lacné (35 eur v predpredaji, 40 eur na mieste), ale výťažok z nich sa môže stať investíciou do budúcej dobrej hudby. Pôjde totiž na mentorský program Forma, ktorého cieľom je poskytnúť pomoc talentovaným stredoškolákom. Vybraní študenti v uplynulom roku pracovali v ôsmich skupinách, rozdelených podľa tematických okruhov. Spolupracovali s renomovanými umelcami, ktorí im poskytli cenné rady z praxe, ako aj množstvo inšpirácie. Počas tábora nadobudli sociálny kapitál, ktorý pre nich môže byť veľmi užitočný v budúcnosti. Cieľom Minormy je, aby sa tento program mohol uskutočniť aj v roku 2014.

TREBA SPÁJAŤ: Koncert za ľudské práva
Pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv sa podujatie, ktoré spája umenie a ľudskoprávne témy, presťahuje z Banskej Bystrice do Bratislavy. V poradí štvrtý Koncert za ľudské práva prinesie 9. decembra okrem možnosti oboznámiť sa s prípadmi, ktorým sa Amnesty International aktuálne venuje, aj zaujímavé koncerty. Gypsy jazz zahrá mladé banskobystrické inštrumentálne trio Maringotka, ktoré šíri odkaz rómskeho džezového gitaristu Djanga Reinhardta a tento rok sa stalo víťazom Pódia mladých na BJD. Po nich vystúpi folkový pesničkár Peter Janků, ktorého tvorba by sa dala označiť za komplexnú folkovú reportáž, a nakoniec otec Marián a syn Martin Geišbergovci v spoločnom poetickom performance, ktoré ulahodí ušiam i dušiam. Akcia začína o 18.00 hod. besedou o ľudských právach – mŕtvej téme pre vládu, v Nultom priestore A4.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Silná konverzačná dráma z dnešného Iránu
Svojho času bol Rozchod Nadera a Simin (Jodaeiye Nader az Simin 2013) až nemiestne oslavovaný autorský film režiséra a scenáristu Asghara Farhadiho, jedného z najznámejších a pravdepodobne i najrenomovanejších iránskych filmových tvorcov. Viac-menej konverzačná dráma z dnešného Iránu, tematizujúca vzťah rodiny a systému. Nader a Simon sú manželia, ktorí sa rozhodnú ísť od seba  najmä preto, aby zabezpečili lepší, respektíve dôstojnejší život svojej dcére Termeh. To znamená z Iránu odísť, lenže to nejde tak ľahko, navyše sa začína komplikovať aj rodinná situácia a všetko sa dramatizuje z nášho uhla pohľadu až bizarným spôsobom. Film získal po celom svete množstvo cien vrátane Oscara za najlepší zahraničný film, ale podstatnejšie je, že je skutočne vydarený. Silný, emotívny, presvedčivý, veľmi dobré kino.  Sobota, 14. decembra, Dvojka, 21.55.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite