Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet Petra Zajaca

.peter Zajac .časopis .klub

Čo sa po novembri 1989 podarilo, a čo nie? Bolo to ako na hojdačke. November 1989 sa stal časom nádeje. Do roka 1998 sa Slovensko zmenilo na čiernu dieru strednej Európy, v roku 2006 sa zase zdalo, že je európskou successtory. No už v roku 2013 odmietajú apokalyptickí intelektuáli celý ponovembrový vývin a označujú slobodný režim za rovnako totalitný ako komunistický. Pritom Slovensko nemalo nikdy v dejinách takú vysokú mieru slobôd a nebolo nikdy geopoliticky ukotvené v takom bezpečnom a prosperujúcom priestore ako dnes.

Mečiarovo Slovensko bolo krajinou úpadku. Víťazstvo protimečiarovskej koalície naštartovalo v roku 1998 ekonomický rast, cestu do NATO a EU. Vtedajšia garnitúra však vysadla rovnako, ako po nej Ficova, na tigra mečiarovskej korupcie. V roku 2006 skončila v hlbokom vnútornom rozklade. Vláda Ivety Radičovej dostala v roku 2010 od voličov šancu na reparát. Namiesto znižovania však zvyšovala dane a verejné výdavky. Šla po krku živnostníkom. Odsabotovala voľbu generálneho prokurátora a nevyriešila problém predsedu Najvyššieho súdu, bez čoho nebolo možné začať v justícii skutočný zápas proti korupcii. Slovensko sa prepadlo do vzdelanostného suterénu.  Riešenie rómskeho problému sa utopilo v roztrieštených kompetenciách.  Ponovembrové politické sily sa opotrebovali a vyprázdnili. Koniec vlády bol už len bezmocným odovzdaním moci do rúk Roberta Fica. Po počiatočnom zahmlievaní sa veľmi rýchlo potvrdili základné mentálne vlastnosti jeho režimu – centralizácia, etatizácia, represívnosť. Ficovo Obnovenie poriadku znamená faktické obnovenie  nehybnosti. K totálnej frustrácii však viedol až súbeh ekonomickej krízy a korupcie. Dnešné prebudenie temnej stránky našej povahy však  neznamená riešenie, iba kanalizáciu problému.
K skutočnému zdynamizovaniu spoločnosti v slobodných demokratických rámcoch môže dôjsť až obnovením elementárnych ekonomických princípov, prehĺbením kultúrnosti, vzdelanosti a spravodlivosti, návratom k základným hodnotám, ktoré vytýčil november 1989.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite