Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mať s tretím pilierom trpezlivosť

.lukáš Krivošík .časopis .týždeň v ekonomike

V roku 2014 začne platiť v treťom pilieri dôchodkového systému niekoľko zmien. Doplnkové dôchodkové spoločnosti (DDS) napriek nízkym zhodnoteniam odkazujú sporiteľom: Kto seriózne rozmýšľa o zabezpečení na starobu, nech ľahkovážne z tretieho piliera nevystupuje.

kým fungovanie prvého (priebežného) a druhého (sporiaceho) piliera dôchodkového systému je často pretriasané médiami, tretí (doplnkový) pilier zostáva akoby v závetrí záujmu verejnosti. Pritom je doň zapojených približne 700-tisíc ľudí a spravuje asi 1,2 miliardy eur. Problémom tretieho piliera je, že v zhodnocovaní peňazí klientov nepodáva príliš presvedčivé výkony. Aj preto sa vláda ešte na jeseň rozhodla zmeniť pravidlá jeho fungovania, ktoré by mali byť účinné od budúceho roka.

.zníženie poplatkov
Delostreleckú predprípravu poskytol Inštitút finančnej politiky (IFP). Jeho analytici ešte v septembri zverejnili analýzu výnosov fondov DDS. Ich záver? Výnosy fondov doplnkových dôchodkových spoločností boli za posledné tri roky všeobecne nízke a iba jednému, najvýkonnejšiemu z nich sa v rokoch 2010 až 2012 podarilo vôbec prekonať infláciu. Ešte aj termínované vklady sa javia ako výhodnejšia investícia  než tretí pilier. Medzi dôvodmi, prečo to tak je, vyzdvihol IFP predovšetkým vysoké poplatky za správu a zhodnotenie. Tie doteraz presahovali 2 percentá majetku fondu ročne. Od januára klesnú poplatky za správu na 1,8 percenta s poklesom na 1,2 percenta do roku 2020.
„Materiál IFP považujeme za tendenčný a neodborný,“ hovorí pre .týždeň Miloš Krššák, prezident Asociácie doplnkových dôchodkových spoločností a generálny riaditeľ doplnkovej dôchodkovej spoločnosti Stabilita. Argumentuje, že inštitút skúmal príliš krátke časové obdobie. Investície totiž môžu vykazovať medzi rokmi výkyvy, najmä v krízovom období ako bolo toto. No aj on rozumie výčitke, že poplatky na správu sú príliš vysoké: „My hovoríme akurát jednoduchú vec. Toto je komerčný produkt. Musíme platiť obchodníkov, robíme výbery peňazí od jednotlivých zamestnávateľov a už dávno robíme aj výplaty peňazí. Dnes sa diskutuje, ako druhý pilier bude robiť výplaty, no tretí pilier ich robí už roky. S trochou zjednodušenia zvyknem hovoriť, že sme akoby malá Sociálna poisťovňa.“
No náklady na správu fondu v treťom pilieri sú vyššie aj v porovnaní s tým druhým. Maximálna odplata v prípade dôchodkových správcovských spoločností (DSS) druhého piliera bola na úrovni 0,3 percenta hodnoty majetku ročne. Hoci existuje aj poplatok za došlé platby vo výške 1 percenta. Krššák uznáva, že priestor na zlacnenie tretieho piliera existuje: „No musíte vziať v úvahu aj to, že v druhom pilieri je päťkrát viac peňazí ako v treťom.“ Podľa neho by sa vláda mohla zamyslieť, čo by sa dalo urobiť, aby táto forma sporenia bola pre ľudí príťažlivejšia. Nárast tretieho piliera by umožnil taktiež znižovať poplatky. „Ministerstvo práce vníma tretí pilier ako súčasť penzijného systému, ale nechce ho podporiť, aby bolo pre ľudí komerčne príťažlivejšie. V Česku prispieva na doplnkové dôchodkové sporenie aj štát. Chápeme, že na Slovensku na to vláda nemá peniaze, no keď nás nevie podporiť, aspoň nech nás nechá dýchať.“

.keď prispieva zamestnávateľ
Ak v Českej republike sporiteľ mesačne usporí v treťom pilieri aspoň 300 korún, štát mu prispeje ďalšou sumou od 90 do 230 korún českých (v závislosti od výšky mesačného príspevku). K tomu môže nad ročnou nasporenou sumou 12-tisíc korún využiť aj daňovú úľavu. Na Slovensku sa vláda tiež pokúša pomôcť tretiemu pilieru cez dane. Sporiteľ bude mať možnosť znížiť svoj základ dane do sumy 180 eur ročne. Na dani z príjmov tak ušetrí 34 eur. No túto daňovú úľavu budú môcť využiť len tí sporitelia, ktorí pristúpia na nová pravidlá vyplácania. Nasporenú sumu už nebude možné vyplatiť po dosiahnutí 55 rokov. Podmienkou pre výplatu má byť priznanie starobného dôchodku – či už predčasného, alebo riadneho. Alternatívnou možnosťou bude dovŕšenie veku 62 rokov.  
Rovnako sa zruší doterajšia podmienka, že sporiteľ si v treťom pilieri musí sporiť minimálne desať rokov. Ruší sa aj odstupné pri sporení na dôchodok a zavádza sa predčasný výber. Novela zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení mení aj pravidlá prestupu medzi DDS-kami. Doteraz bol prestup možný po troch rokoch, po novom sa bude dať prestúpiť už po jednom roku od uzatvorenia zmluvy...
„Tretí pilier je výhodný, pokiaľ naň prispieva zamestnávateľ,“ hovorí Filip Glasa, prevádzkovateľ internetového portálu ako-investovat.sk. V tomto roku sa však objavili signály, že niektorí zamestnávatelia rušia príspevky do tretieho piliera pre svojich zamestnancov. Glasa pochybuje o tom, či sa vyplatí sporiť týmto spôsobom aj bez príspevku zamestnávateľa: „Problémom tretieho piliera je kombinácia veľmi konzervatívnych, a preto málo výnosných portfólií na jednej strane a vysokých poplatkov na strane druhej.“ Aj po znížení poplatkov budú tie stále ešte vyššie ako v klasických podielových fondoch. „Veľkosť tretieho piliera určite treba brať v úvahu, pokiaľ ide o náklady naň, ale na trhu sú aj menšie podielové fondy, než tie spravované DDS-kami, s nižšími poplatkami. Navyše DDS-ky na tom nie sú z hľadiska ziskov zle. S poplatkami by som išiel ešte viac dole,“ uzatvára Glasa pre .týždeň.
Nad tretím pilierom ešte netreba lámať palicu. Uvidíme ako budú DDS-ky zhodnocovať peniaze svojich klientov pod vplyvom nových pravidiel – najmä pri nižších poplatkoch. Výhodnosť rôznych investičných nástrojov či sporiacich schém môže byť veľmi individuálna. No je dôležité, aby sa každý zamyslel aj nad tým, čo môže pre prípravu na svoju starobu urobiť nad rámec oficiálneho dôchodkového systému.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite