Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Za tento stĺpček beriem teraz približne o stovku viac, a ani som kvôli tomu nemusel pohnúť prstom. Dobré, nie? Iní však stovky strácajú, takže v Česku už mesiac trvá vášnivá debata o deflácii a intervenciách centrálnej banky. Vyjadruje sa kadekto vrátane kultúrnych recenzentov: Siahnite Čechom na korunu, a uvidíte.

Pred mesiacom, vo štvrtok 7. novembra, začala Česká národná banka velkú menovú intervenciu. Posunula kurz z 25 na 27 korún za euro a je ochotná ho tam držať najmenej rok. Bývalý prezident Klaus – ktorý sám menoval všetkých sedem členov bankovej rady vrátane guvernéra! – to označil za „chybný a riskantný krok“. Ekonóm Pavel Kohout bombasticky napísal, že „české domácnosti počas jediného dňa schudobneli o takmer 76 miliárd“... a potom sa to už valilo. Pred sídlom ČNB prebehla malá demonštrácia, rôzni chaotici podávajú trestné oznámenia, internet sa hemží konšpiračnými teóriami, že banka pomohla skupine PPF, ktorá kupuje český Telecom (čo je nezmysel, takéto nákupy majú poistku proti kurzovým výkyvom).
Bankári len vyvaľujú oči. O intervenciách totiž hovorili od začiatku roka, podobné spustila švajčiarska alebo izraelská centrálna banka. Z verejných zápisov z rokovania rady je krásne vidieť, ako postupne získaval tento názor väčšinu; najviac ho podporujú štyria členovia s najlepším akademickým vzdelaním: guvernér Singer a jeho kolegovia Hampl, Tomšík a Lízal. Intervenciami sa banka snaží nakopnúť ekonomiku; úrokové sadzby už znížila na nulu, respektíve na 0,05 %. Guvernér Singer si veľmi zakladá na tom, že má pre ekonomické nálady cit: sám si chodí nakupovať a do prezentácie zahrnul aj to, ako často sa teraz v českom vyhľadávaní na Googli objavuje slovo „zľava“. ČNB chce prinútiť ľudí kupovať (teraz lacnejšie) české tovary a služby, zvlášť pred Vianocami.
Tak aby ste sa nečudovali, ak Česi v zime nebudú toľko chodiť do Tatier. Ale naopak, Slováci na nákupe za každých tisíc korún ušetria tri-štyri eurá. Dobré, nie?

Autor je právnik a novinár

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite