Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trnkov koniec?

.marek Vagovič .časopis .týždeň doma

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka bol ponížený ako nikdy predtým: disciplinárna komisia ho totiž zbavila funkcie prokurátora. Ide o spravodlivý trest za kauzu Glance House, alebo populistický krok nového vedenia na čele s Jaromírom Čižnárom?

.rozhodnutie komisie ešte nie je právoplatné, Trnka sa môže voči nemu odvolať na súde. V prostredí prokuratúry však vyvolalo poriadny rozruch, keďže už teraz ide o precedens. Trnka totiž hocikto, ale bývalý generálny prokurátor. Najvyšší možný trest navyše dostal za svoje rozhodnutie v konkrétnej kauze, čo doteraz ako tak fungovalo len v prípade sudcov – napríklad, keď prepustili na slobodu nejakého mafiána.
Na prokuratúre sa pykalo akurát za alkohol, alebo za prieťahy v konaní, a aj to len výnimočne. Napriek tomu si Trnkovi kolegovia v týchto dňoch položili viacero otázok: zaslúžil si za svoje zlyhanie taký prísny trest? Bolo rozhodnutie komisie dostatočne zdôvodnené? Je verdikt v kauze Trnka prelomový krok vo fungovaní prokuratúry? Alebo je za tým snaha jej nového šéfa Jaromíra Čižnára mediálne zaujať a vylepšiť si tak imidž?

.nová metla
„Trnka v kauze Glance House jednoznačne prekročil svoje právomoci. Za takýto závažný delikt si zaslúži, aby bol zbavený funkcie prokurátora. Môže byť rád, že nie je trestne stíhaný,” myslí si dlhoročný prokurátor, ktorý si neželá zverejniť svoje meno. Podľa neho totiž Trnka nemal oprávnenie vydať katastru pokyn, aby odblokoval bytovku v Bernolákove a umožnil tak jej prevod na firmu blízku podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi. Budovu totiž predtým zaistila Špeciálna prokuratúra.
„Vyzerá to tak, že Čižnár hodil Trnku definitívne cez palubu. Možno to vyzerá ako populistické gesto, ale faktom je, že tu konečne začína byť poriadok. Zdá sa, že končí aj éra falošnej kolegiality,” tvrdí náš zdroj. Čižnár dokonca nedávno disciplinárne potrestal (napomenutie) aj špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, teda svojho námestníka. Dôvodom bol fakt, že nezistil chyby v spisoch svojich podriadených.
Podľa ďalšieho prokurátora mal Trnka dávno prísť o funkciu prokurátora – napríklad vtedy, keď rozhodol o prepustení Jozefa Majského na slobodu. Rozhodnutie disciplinárnej komisie, ktorá Trnku takto potrestala až v súvislosti s kauzou Glance House, však považuje za veľmi prísne. „Keby som bol členom komisie, hlasoval by som maximálne za to, aby bol Trnkovi znížený plat, alebo bol preložený na krajskú prokuratúru,” hovorí prokurátor, ktorý pritom patrí k jeho najtvrdším kritikom.
Ani on nepopiera, že Trnka chcel zrejme svojím rozhodnutím pomôcť kamarátovi Kočnerovi. „Skutok však nebol dokonaný, k prevodu bytovky napokon neprišlo. Majetok je zaistený, právny stav je stále rovnaký,” vysvetľuje dôvody, pre ktoré vraj mala komisia Trnkovi uložiť nižší trest. Jej rozhodnutie ho prekvapilo aj preto, že väčšina členov komisie má síce dobrú povesť, nikdy sa však nevyznačovali ráznym prístupom.

.bytový právnik?
Za snahou „deložovať” Trnku z prokuratúry preto cíti hlavne Čižnárov rukopis. „Je možné, že chce urobiť za minulosťou hrubú čiaru. Za oveľa pravdepodobnejšie však považujem, že našiel po Trnkovi nejaké nášľapné míny, ktoré napokon viedli komisiu k rozhodnutiu zbaviť ho funkcie.” Napriek tomu, že jej verdikt vníma ako právnik kriticky, uvedomuje si, že ide o dôležitý krok v doterajšej histórii prokuratúry. „Môže to pozitívne ovplyvniť jej činnosť v budúcnosti.”
Podľa ďalšieho prokurátora však existuje riziko, že súd rozhodnutie disciplinárnej komisie zruší. „Polícia totiž viedla len trestné stíhanie vo veci, pričom Trnka nebol obvinený. Z toho dôvodu ho mali preložiť na prokuratúru nižšieho stupňa. To by bola primeraná sankcia,” myslí si prokurátor, ktorý pritom tiež patrí k Trnkovým kritikom. Aj on súhlasí, že na prvý pohľad vyzerá kauza Glance House jednoznačne. „Existujú silné indície, prečo Trnka takto konal. Ale nebolo to preukázané.”
Mimochodom, Čižnár vypracoval pre potreby komisie aj Trnkovo služobné hodnotenie. Podľa Hospodárskych novín bolo síce stručné, ale veľmi kritické – a to nielen za obdobie, odkedy je šéfom prokuratúry Čižnár, ale za celú profesionálnu kariéru. „Vyzerá to tak, že komisia Trnkovi spočítala všetko. Ak by s odvolaním na súde neuspel, môže robiť akurát tak právnika na bytovom podniku,” myslí si jeden z prokurátorov.
Keby súd potvrdil rozhodnutie disciplinárnej komisie, Trnka by sa nemohol stať ani advokátom, čo by mu bolo zrejme najbližšie. „Ak nechce profesionálne skončiť, mal by ešte pred ukončením disciplinárneho konania odísť z prokuratúry sám,” tvrdí jeden z našich zdrojov. V takom prípade by totiž mohol robiť aj spomínaného advokáta. Niet pochýb, že aj so svojou povesťou by našiel Trnka dosť solventných klientov, ktorí by stavili najmä na jeho kontakty.  

.zmena klímy
Pravdepodobnejšie však je, že bude bojovať až do konca, pričom je naozaj možné, že súd mu dá v prípade odvolania napokon za pravdu. Napriek tomu platí, že už prvostupňové rozhodnutie disciplinárnej komisie v kauze Trnka mení klímu na prokuratúre: odteraz si nikto nemôže byť istý svojou pozíciou, čo bolo ešte donedávna nepredstaviteľné. Väčšina prokurátorov tu s väčšími či menšími škrabancami v pokoji preplávala až do dôchodku.
Snaha Jaromíra Čižnára odrezať sa od éry, keď bolo možné na prokuratúre takmer všetko, vzbudzuje mierny optimizmus. A to bez ohľadu na to, či je rozhodnutie komisie dobre zdôvodnené aj z formálno-právneho hľadiska. Zatiaľ však padol len jeden, hoci dôležitý symbol (Trnka). Skutočná zmena nastane až vtedy, keď sa nové vedenie prokuratúry pustí aj do veľkých prípadov, ktoré už roky ležia ladom. Prípadne otvorí novú, spoločensky významnú kauzu.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite