Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Smrť štátnika V Johannesburgu zomrel vo veku 95 rokov Nelson Mandela, ktorý bol od roku 1994 do roku 1995 prvým skutočne demokraticky zvoleným prezidentom Juhoafrickej republiky. Mandela sa do svetových dejín zapísal úspešným bojom proti apartheidu, nespravodlivému systému vlády, založenému na rasovej segregácii, ktorý v Juhoafrickej republike fungoval do roku 1994. Ako líder Afrického národného kongresu, organizácie bojujúcej za oslobodenie černochov, bol kľúčovou osobnosťou príchodu demokracie do JAR.

Je pozoruhodným príkladom toho, že z bojovníka sa môže stať uznávaný štátnik, ktorý prispieva k mieru. Mandela podporoval aj násilné metódy boja proti apartheidu, ale po nastolení demokracie vystupoval ako zmierlivý politik. Aj vďaka nemu sa podarilo Južnú Afriku uchrániť pred občianskou vojnou, ktorej sa mnohí po zrušení apartheidu báli. Smrť Nelsona Mandelu nebola neočakávaná, už dlhé mesiace bol v zlom zdravotnom stave.Náš národ stratil svojho najväčšieho syna,“ vyjadril sa prezident Jacob Zuma.
.mg

Eurokomisárka Viviane Reding prezentovala plán, ako zabrániť zneužívaniu sociálnych systémov v EÚ imigrantmi. Za nedostatočný ho považujú Nemecko a Veľká Británia. David Cameron nedávno predložil návrhy na obmedzenie príspevkov na bývanie a sociálnych dávok pre nových prisťahovalcov.
Pápež František oznámil, že vytvorí komisiu odborných poradcov, ktorá sa bude zaoberať ochranou detí pred sexuálnym zneužívaním zo strany kňazov. Komisia má školiť cirkevných zamestnancov a kontrolovať kňazov a iniciovať aj pomoc obetiam.
Francúzsko vysiela vojakov na „upokojenie situácie“ v Stredoafrickej republike, kde dochádza k násiliu medzi kresťanmi a moslimami. Misia má podľa Paríža limitované ciele – zabezpečiť v metropole Bangui základnú bezpečnosť. Francúzsko od roku 2011 vojensky zasahovalo v štyroch afrických krajinách.
Šaríja bude základom právneho systému v Líbyi, odhlasovalo to líbyjské Národné zhromaždenie. Súčasné zákony sa budú musieť preskúmať, či zodpovedajú islamskému právu.

Osobnosť: Joe Biden/
Americký viceprezident v Číne otvorene hovoril o nutnosti dodržiavať slobodu slova. Zastal sa amerických novinárov z New York Times a agentúry Bloomberg. Tým hrozí vyhostenie z Číny, pretože ich redakcie zverejnili články o podozrivých majetkových pomeroch čínskeho prezidenta a premiéra.

Antiosobnosť: Viktor Janukovyč/
Ukrajinský prezident má na rukách krv. Príslušníci špeciálnych jednotiek Berkut surovo zbili v Kyjeve demonštrantov, ktorí protestovali proti nepodpísaniu asociačnej dohody s EÚ. Janukovyč popiera, že by vydal rozkaz na brutálny zásah, ale politickej  zodpovednosti sa sotva zbaví.

Citát/
Joe Biden: „Inovácia je možná len tam, kde ľudia slobodne dýchajú a hovoria...“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite