Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Pastiersky list Katolícki biskupi zverejnili v prvú adventnú nedeľu pastiersky list, v ktorom kritizovali útoky na tradičnú rodinu. List vyvolal pomerne veľkú spoločenskú diskusiu. Podľa biskupov sa prostredníctvom gender ideológie a myšlienok rodovej rovnosti šíri kultúra smrti, ktorá ohrozuje dôstojnosť rodiny. Biskupi v liste kritizovali politikov, ktorí podľa nich týmto tendenciám nedostatočne čelia.

Vytkli im aj to, že sa nevšímavo postavili k požiadavkám košického pochodu za život. „Náš hlas pri akýchkoľvek voľbách môže dostať len ten kandidát, ktorý odmieta kultúru smrti,“ píše sa v liste.
V ten istý víkend, ako sa v slovenských kostoloch čítal pastiersky list, hlasovali v Chorvátsku o dodatku ústavy, ktorý definuje manželstvo ako zväzok muža a ženy. Keďže podporu tomuto návrhu vyslovilo šesťdesiatšesť percent zúčastnených voličov, ústava sa bude musieť zmeniť. Aktivistov a dobrovoľníkov, ktorí zmenu chorvátskej ustavy presadzovali, prijal vo Vatikáne aj pápež František.
.jm

Ministerstvo vnútra začalo vydávať nové elektronické občianske preukazy s čipom. Nová technológia umožňuje vybaviť si rôzne agendy na štátnych úradoch, a postupne aj v súkromných firmách. O elektronický podpis však požiadala zatiaľ iba tretina tých, čo si vybavovali nové preukazy.
Kontroverzná relácia Viliama Rozborila Modré z neba na Markíze skončila. Dôvodom boli vysoké finančné nároky firmy, ktorá reláciu pre Markízu vyrábala.
Poslanci schválili novelu školského zákona. Stanovila aj minimálne počty žiakov v triedach. Prvákov by malo byť na základnej škole aspoň jedenásť. Zriaďovateľ môže ešte znížiť minimálny počet detí na triedu, ale len v osobitných prípadoch, napríklad ak by deti museli dochádzať do školy viac ako šesť kilometrov, či ak je z celkového počtu žiakov školy viac ako 80 percent  zo sociálne znevýhodneného prostredia. Viaceré málotriedky sa boja o svoju existenciu.
Mikuláš Dzurinda sa stal prezidentom Centra pre európske štúdiá, čo je oficiálny think tank Európskej ľudovej strany.

Osobnosť: Miroslav Šatan/
Hokejista sa po niekoľkomesačnej prestávke vrátil do Slovana Bratislava, ktorý viedol v predchádzajúcich dvoch sezónach ako kapitán. V stredu nastúpil proti SKA Petrohrad, ktorý je lídrom KHL. Slovan prehral 2:3 po samostatných nájazdoch.

Antiosobnosť: Štefan Harabin/
Generálna prokuratúra pred súdom opätovne potvrdila, že predseda Najvyššieho súdu telefonoval s bosom albánskej drogovej mafie Bakim Sadikim. Súd mu napriek tomu priznal odškodné 150-tisíc eur za to, že prokuratúra potvrdila autentickosť prepisu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite